UNI LIFE & TIPS

10 συχνά λάθη που κάνεις στο διάβασμα της εξεταστικής και πώς να τα διορθώσεις!

Μπορείς να σταματήσεις να ξοδεύεις άσκοπες ώρες διαβάσματος, αρκεί να το κάνεις σωστά! 

Στέλα Τσάναϊ

14 Ιουνίου, 2022

Εν όψει εξεταστικής πείθεις κακήν κακώς τον εαυτό σου να στρωθεί μπας και δεις στον ήλιο μοίρα και περάσεις κανένα μάθημα. Έχεις ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες τη μελέτη και παρόλο που έχεις διαβάσει 5 φορές αυτή την αναθεματισμένη παράγραφο, νιώθεις να μην κατάλαβες λέξη απ’ όσα λέει.

Τι έπαθες; Έχασες ξαφνικά την ικανότητά σου να κατανοείς πράγματα; Λες να ξεσυνήθισε ο εγκέφαλος από τις τόσες μέρες απουσίας από το σπορ; Όχι φίλ@ μου. Απλά κάνεις λάθη στο διάβασμά σου, με αποτέλεσμα να μη μαθαίνεις τίποτα στην ουσία και να πηγαίνουν οι ώρες και ο κόπος σου χαμένα!

Μην αγχώ όμως, γιατί εμείς εδώ εντοπίσαμε τα λάθη που κάνεις τόσο καιρό και σου φέρνουμε την πιο αποτελεσματική λύση. Για τσέκαρε παρακάτω:

#1 Διαβάζεις non-stop

Περνάς πολλές ώρες πάνω από τα βιβλία σου χωρίς να κουνηθείς καθόλου από την καρέκλα σου ή να κάνεις ένα διάλειμμα, με αποτέλεσμα να κουράζεσαι γρήγορα και να νιώθεις ότι έχεις καεί για να συνεχίσεις.

Λύση: Όλα είναι θέμα πλάνου. Ναι, μπορείς να διαβάζεις για αρκετές ώρες, έχοντας όμως συμπεριλάβει στο πρόγραμμά σου συχνά διαλείμματα και παύσεις που θα βοηθήσουν το μυαλό σου να ξελαμπικάρει και θα σε κάνουν πιο αποδοτικ@. Δοκίμασε την τεχνική Pomodoro για να εντάξεις τα διαλείμματα στα study sessions σου χωρίς να ξεφεύγεις από το αρχικό πλάνο.

#2 Υπογραμμίζεις τα πάντα

Από τα πιο μεγάλα struggles κατά το διάβασμα είναι όταν πρέπει να υπογραμμίσεις τα σημαντικά ενός κειμένου και εν τέλει το υπογραμμίζεις ολόκληρο. Αδυνατείς να ξεχωρίσεις το κύριο κομμάτι από το σχόλιο και καταλήγεις με μια κατακίτρινη σελίδα.

Λύση: Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα τετράδιο, κάθε φορά που τελειώνεις μία παράγραφο ή ένα κεφάλαιο, την περίληψή του. Συγκέντρωσε όσα θυμάσαι από αυτά που μόλις διάβασες, ενώ μπορείς ακόμα να σημειώσεις ερωτήσεις και σχόλια. Μοιάζει χρονοβόρο εκ πρώτης όψεως, αλλά άπαξ και το γράψεις μία φορά είναι σαν να το διάβασες 5! Τα αποστηθίζεις και τα κατανοείς πιο εύκολα.

#3 Κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Διαβάζεις και παράλληλα βλέπεις Netflix, έχεις βάλει τραγούδια που δε σε βοηθούν να συγκεντρωθείς, στέλνεις μηνύματα σε πέντε διαφορετικές συνομιλίες και γενικά κάνεις τα πάντα εκτός από το ζητούμενο.

Λύση: Σε αυτή την περίπτωση, το multitasking δεν είναι αποδοτικό. Μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα παρόμοιο με του #1, όπου θα συμπεριλάβεις ώρες για πέταμα και χάζεμα, για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να το κάνεις ενώ διαβάζεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εφαρμογές π.χ. Forest, που σε αποτρέπουν από το να πιάνεις το κινητό σου κάθε τρεις και λίγο, ενώ σου κάνουν και σίγαση τις ειδοποιήσεις για να μην σου αποσπούν την προσοχή.

#4 Διαβάζεις solo

Διαβάζεις πάντα απομονωμέν@ και χωμέν@ στο δωμάτιό σου, ενώ δε ζητάς ποτέ βοήθεια για τίποτα!

Λύση: Μία καλή λύση για εσένα που χρειάζεσαι pep talk και στήριξη από άλλους, είναι να μαζευτείς με τους συμφοιτητές σου και να φτιάξετε ένα μικρό study group. Σημαντικό συστατικό επιτυχίας, να συμφωνήσετε από την αρχή ότι όντως θα διαβάσετε! Έτσι θα έχετε την ευκαιρία και να λύσετε τυχόν απορίες, αλλά και να μοιραστείτε σημειώσεις και γνώσεις μεταξύ σας. Αρκεί να ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις. Αν είναι να ξεκινήσετε το κουτσομπολιό, τότε αυτή η μέθοδος δεν είναι για σένα. Απλά συνέχισε να διαβάζεις τα υπόλοιπα τιπς που σου έχουμε!

#5 Κάνεις επανάληψη με χρονολογική σειρά

Μοιάζει σωστό να κάνεις επανάληψη ξεκινώντας από το πρώτο κεφάλαιο, αλλά είναι όντως; Κατά πάσα πιθανότητα, ακολουθώντας αυτή τη σειρά, όταν θα φτάσεις στα δύσκολα σημεία του μαθήματος, τότε θα δε θα έχεις πολύ χρόνο για να τα κατανοήσεις ουσιαστικά, ενώ θα είσαι ήδη κουρασμέν@ από τα προηγούμενα κεφάλαια.

Λύση: Όταν ξεκινάς διάβασμα είσαι ακόμα φρέσκ@, έχεις ενέργεια και το μυαλό σου συγκρατεί πιο εύκολα πράγματα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αρχίσεις με τα κομμάτια της ύλης που έχουν προτεραιότητα και θεωρούνται σημαντικά για τις εξετάσεις, παρά να το πας με χρονολογική σειρά. Φτιάξε λοιπόν ένα πλάνο με το τι θα ξεκινήσεις και πώς θα συνεχίσεις (πηγαίνοντας από τα πιο δύσκολα στα πιο εύκολα) και δες το διάβασμά σου να πιάνει άλλα level αποδοτικότητας!

#6 Μαθαίνεις τα πάντα παπαγαλία χωρίς να κατανοείς

Κάνεις απλή αποστήθιση, χωρίς να έχεις καταλάβει το νόημα και την εξήγηση αυτών που διαβάζεις.

Λύση: Χρησιμοποίησε μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις το κείμενο που έχεις μπροστά σου, όπως να το πεις με δικά σου λόγια ή να προσπαθήσεις να το διδάξεις/εξηγήσεις σε κάποιον τρίτο. Εάν χρειάζεται να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο για να συγκεντρωθείς, μη διστάσεις και κυρίως μην αγχωθείς. Σημασία έχει να το καταλάβεις, όχι να το μάθεις απέξω και να το ξεχάσεις την επόμενη μέρα.

#7 Δε προετοιμάζεσαι με βάση τον τρόπο εξέτασης

Διαβάζεις χωρίς να ξέρεις ή να έχεις στο νου σου τον τρόπο που θα εξεταστείς.

Λύση: Προτού ξεκινήσεις επανάληψη, ρίξε μια ματιά στον τρόπο που εξετάζεται το κάθε μάθημα ή ρώτα συμφοιτητές από μεγαλύτερα έτη. Γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο διαγώνισμα πολλαπλής επιλογής και στο διαγώνισμα με ερωτήσεις ανάπτυξης. Μη χάνεις χρόνο εστιάζοντας σε ένα κεφάλαιο που εν τέλει δε θέλει τόση λεπτομέρεια, ή το αντίθετο. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις εξάσκηση λύνοντας παλιότερα θέματα ή ακόμα και να χρονομετρήσεις τον εαυτό σου για να δεις σε τι φάση είσαι.

#8 Κάνεις παθητικό διάβασμα

Διαβάζεις ξανά και ξανά τα ίδια, χωρίς να κατανοείς και χωρίς να αλλάζεις τρόπο μελέτης. Το μόνο που καταφέρνεις τελικά, είναι να χάνεις χρόνο μη έχοντας συγκρατήσει τίποτα.

Λύση: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και τεχνικές για να κάνεις το διάβασμά σου πιο ενεργητικό. Για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις flashcards ή να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου σχετικές με αυτό που διάβασες. Αν το αντικείμενό σου έχει οπτικό υλικό στο internet, π.χ. ταινίες, ντοκιμαντέρ ή βιντεάκια, θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο να τα θυμάσαι. Μπορείς επίσης να βρεις αμέτρητα podcasts να ακούς όταν κουράζεσαι από τη μελέτη. Ενώ μια ακόμα καλή ιδέα είναι να οργανώσεις με τους φίλους σου ένα debate γνώσεων για το ποιος θυμάται περισσότερα. Έτσι θα κάνετε καλή επανάληψη και θα καταλάβεις ποια σημεία πρέπει να προσέξεις περισσότερο.

#9 Διαβάζεις σε μέρος που δε σου προσφέρει συγκέντρωση

Είτε αυτό είναι το σπίτι σου, είτε το στέκι που μαζεύεται η παρέα, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς όταν υπάρχει κόσμος γύρω σου που σε διακόπτει, φωνάζει ή συζητάει για άσχετα θέματα.

Λύση: Βρες ένα μέρος που προσφέρει ησυχία και όσο το δυνατόν λιγότερους εξωτερικούς περισπασμούς. Αν δεν μπορείς να απομονωθείς στο δωμάτιό σου, προτίμησε να πας στη βιβλιοθήκη της σχολής ή σε ένα από τις πολλά ωραία καφέ που προσφέρονται γι’ αυτό το σκοπό. Όταν πας σε ένα ουδέτερο μέρος με στόχο το διάβασμα καταλήγεις όντως να διαβάζεις περισσότερο, γιατί δεν έχεις τι άλλο να κάνεις αλλά και για να αποφύγεις το social awkwardness.

#10 Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Αφήνεις τα πάντα για τελευταία στιγμή και προσπαθείς να βγάλεις μεγάλο όγκο ύλης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Λύση: Γενικότερα, προσπάθησε να δουλέψεις με τα δεδομένα που έχεις. Έχεις λίγο χρόνο; Διάβασε τα σημαντικά. Θες να γράψεις καλά; Κάνε ποιοτικό διάβασμα, με πρόγραμμα. Μην πανικοβάλλεσαι και πελαγώνεις. Με σωστή διαχείριση όλα γίνονται. Αρκεί να ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις στην κατάσταση που βρίσκεσαι. Γενικότερα… ΧΑΛΑΡΩΣΕ! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου εάν δεν αριστέψεις. Προσπάθησε να μανατζάρεις το χρόνο σου και μην αφήνεις τα πάντα για τελευταία μέρα.

Ελπίζω λοιπόν, να σε βοήθησα έστω και λίγο με τα tips για ένα αποτελεσματικότερο διάβασμα.

Καλή επιτυχία, ή μάλλον καλά ξεμπερδέματα!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET