ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

10 «αθώα» συμπτώματα υγείας στα οποία οι περισσότερες κοπέλες δε δίνουν σημασία!

Δεν σημαίνει απαραίτητα πως κρύβεται κάτι κακό πίσω από αυτά, όμως κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν!

Κλεοπάτρα Μπράιτ

23 Αυγούστου, 2018

Οι γυναίκες έχουμε την τάση να αψηφούμε συχνά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι πονοκέφαλοι, οι ναυτίες, η κόπωση και η αλλαγή του κύκλου της περιόδου, κυρίως δε, όταν έχουμε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα. Όμως όσο αθώα κι αν φαντάζουν ορισμένα συμπτώματα, υπάρχουν κάποια που απαγορεύεται να αγνοούμε! Προφανώς και δεν εννοώ πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να τη βγάζουμε έξω από ιατρεία και νοσοκομεία καθημερινά, απλώς καλό θα ήταν να παρακολουθούμε εμείς οι ίδιες πιο στενά το σώμα μας και τις ενδείξεις που αυτό προσπαθεί να μας δώσει.

Η εύκολη λύση είναι να σκεφτούμε πως καλύτερα θα ήταν να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να κάνουν τον κύκλο τους τα συμπτώματα αυτά και στο τέλος να μας αφήσουν στην ησυχία μας.

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που αυτά δεν κάνουν τον κύκλο τους και απλώς με τον καιρό χειροτερεύουν;

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ φαντάζομαι ορισμένες αλλαγές πάνω σου, οι οποίες διαρκούν αρκετό καιρό και δε δείχνουν να υποχωρούν. Δε θέλω να σε πανικοβάλλω, δεν είναι απαραίτητα κάτι σοβαρό, ωστόσο για δικό σου καλό και για τη δική σου ποιότητα ζωής, θα έπρεπε να επισκεφτείς έναν γιατρό και να μιλήσεις γι’ αυτά που σε ταλαιπωρούν.

Συγκέντρωσα λοιπόν, κάποια από τα συμπτώματα υγείας που συχνά αγνοούμε εμείς οι γυναίκες, όμως είναι μεγάλο λάθος:

#1 Αδυναμία στα μαλλιά και τα νύχια

Το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και τα άκρα σου είναι από τα σημεία του σώματος που μαρτυρούν πολλά για την υγεία σου. Έτσι, η απώλεια των μαλλιών και η αδυναμία στα νύχια αποτελούν ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου, γι’ αυτό και μια επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των συμπτωμάτων αυτών είναι η έλλειψη βιταμίνης (σιδήρου), το άγχος, οι ορμονικές ανισορροπίες, αλλά και ο θυροειδής. Επίσης, ενδεχομένως να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σε παρενέργειες χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών, ενώ είναι πολύ πιθανόν να αποτελούν και αποτέλεσμα χρόνιων εξαντλητικών διαιτών.

#2 Φούσκωμα

Φυσικά δεν αναφέρομαι στο φούσκωμα που έχουν όλες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Οι αιτίες φουσκώματος συνήθως είναι αθώες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως μια επίσκεψη στο γιατρό θα έβλαπτε. Ο πόνος στην κοιλιά και το φούσκωμα μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας, τροφικής δυσανεξίας, ευερέθιστου εντέρου ή κοιλιοκάκης. Όπως και να ‘χει, αν το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν υποχωρήσει σε λίγες μέρες, εύλογο θα ήταν να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

#3 Διαρκής κόπωση

Είναι απολύτως φυσιολογικό το έντονο αίσθημα κόπωσης μετά από μία δύσκολη και εξαντλητική μέρα. Αν όμως συνεχίζεις να νιώθεις κουρασμένη ακόμη και τις ημέρες που έχεις χορτάσει από ύπνο και ξεκούραση, τότε ίσως το σώμα σου να προσπαθεί κάτι να σου πει. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών ή ακόμα και σε υπερβολικό άγχος και στρες. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο σοβαρές αιτίες που μπορεί να κρύβονται από πίσω, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εξεταστείς όσο πιο άμεσα γίνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, αλλά μην το αμελήσεις, ε.

#4 Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που οι περισσότερες γυναίκες, έτσι κι εσύ λοιπόν, αγνοούν εύκολα και το αντιμετωπίζουν συνήθως με τη βοήθεια κάποιου παυσίπονου. Αν όμως οι πονοκέφαλοι αντί να υποχωρούν, επιμένουν ή να γίνονται ακόμη πιο έντονοι, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός. Αιτίες αυτών μπορεί να είναι το κρύωμα, η κόπωση, η ιγμορίτιδα, πρόβλημα με τους φρονιμίτες ή η ωτίτιδα. Προκειμένου να επαληθευτεί ωστόσο πως κρύβεται κάτι «αθώο» πίσω από τον πονοκέφαλο που δε λέει να φύγει και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η επίσκεψη στο γιατρό είναι αναγκαία όπως καταλαβαίνεις.

#5 Ασταθής κύκλος στην περίοδο

Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια κοπέλα εκεί έξω που να μην έχει αντιμετωπίσει διαταραχή στην περίοδό της έστω και μία φορά. Από την καθυστέρηση μέχρι την ασυνήθιστη ροή του αίματος σε σχέση με άλλες περιόδους, οι ενδείξεις είναι αρκετές. Συνήθως, οι διαταραχές αυτές οφείλονται σε απλά αίτια, όπως το έντονο άγχος, η υπερβολική άσκηση, η αλλαγή περιβάλλοντος ή η απότομη αλλαγή του βάρους. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κρύβεται και κάτι πιο σοβαρό πίσω από αυτήν την αστάθεια στον κύκλο σου όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μία επίσκεψη στον γυναικολόγο σου είναι σίγουρο πως θα ξεδιαλύνει την κατάσταση.

#6 Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Αν θέλεις να πηγαίνεις αρκετά συχνά τουαλέτα, ενώ κατά τη διάρκεια της ούρησης νιώθεις τσούξιμο, κάψιμο ή πόνο, πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο γιατρός σου, αφού μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί! Πολλές γυναίκες τείνουν να το αντιμετωπίζουν από το σπίτι με φυσικούς τρόπους, πράγμα λάθος, διότι ένας ειδικός μπορεί να ανιχνεύσει λεπτομερώς την αιτία αυτού. Εξάλλου, οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές, με την προϋπόθεση να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Στην περίπτωση λοιπόν που το αφήσεις χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας μόνιμη βλάβη σε αυτά. Ίσως τώρα να σε έπεισα περισσότερο.

#7 Περίεργες ελιές

Αν έχεις ανοιχτό δέρμα τότε θα έχεις παρατηρήσει πως πολλές και διάφορες ελιές εμφανίζονται στο σώμα σου κατά καιρούς, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαραίτητα ανησυχητικό. Ωστόσο, αν κάποια ελιά αλλάξει χρώμα, είναι ασύμμετρη, έχει ακανόνιστα όρια ή η διάμετρος της είναι πάνω από πέντε χιλιοστά, η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη, γιατί μπορεί να υποσκάπτει κάτι επικίνδυνο πίσω από αυτή και καλό είναι εντοπισθεί εγκαίρως. Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα, μια χαρτογράφηση για καλό και για κακό πρέπει να την κάνεις. Τουλάχιστον να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

#8 Αλλαγές στο στήθος

Άλλη μία υπενθύμιση πως πρέπει να προσέχεις σαν τα μάτια σου, το στήθος σου. Οι παθήσεις των μαστών κυμαίνονται από το ενοχλητικό αλλά ακίνδυνο πρήξιμο που μπορεί να αισθάνεσαι, μέχρι κάτι αρκετά επικίνδυνο. Αν το στήθος σου λοιπόν, εμφανίσει ξαφνική ερυθρότητα, επίπονο πρήξιμο ή εξόγκωμα και τέλος πρήξιμο στον κοντινό λεμφικό αδένα στην περιοχή της μασχάλης, η επίσκεψη στο γιατρό χρήζει απαραίτητη. Ο γιατρός με τη σειρά του, θα σου δείχνει τον τρόπο να κάνεις και μόνη σου την ψηλάφηση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να τον επισκέπτεσαι κάθε χρόνο.

#9 Έντονο στρες

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες γυναίκες που έχουν έντονο άγχος στη ζωή τους, το αποδέχονται και μαθαίνουν να ζουν με αυτό. Αυτό με τη σειρά του όμως οδηγεί σε αϋπνίες, γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκεφάλους και ένταση των μυών. Ωστόσο, αν δε βρεθεί η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να έχει σαν συνέπεια χρόνια προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Αν λοιπόν ανήκεις στις γυναίκες που ζουν με έντονο άγχος στη ζωή τους, να ξέρεις πως όσο πιο γρήγορα ανατρέξεις στο σωστό γιατρό, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σου.

#10 Συναισθήματα στεναχώριας και κατάθλιψης

Μπορεί να υποβιβάζεις την ψυχική σου υγεία μπροστά στη σωματική, ωστόσο έχει την ίδια τεράστια σημασία και πρέπει να της δίνεις την ανάλογη προσοχή. Για να διαγνωστεί κάποιος με κατάθλιψη, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και είναι τα εξής: προβλήματα στον ύπνο, πόνος στο στήθος, κόπωση και εξάντληση, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα, πονοκέφαλοι και άλλα. Η κακή ψυχολογία βέβαια, γεννάει και άλλα προβλήματα, γι’ αυτό δεν πρέπει να την υποτιμάς έτσι απλά.

Ελπίζω να σε βοήθησα να κατανοήσεις λιγάκι παραπάνω πόσο σημαντική είναι η υγεία σου και πόσο πρέπει να την προσέχεις, χωρίς να επιτρέπεις σε καμία υποχρέωση να στέκεται εμπόδιο στην τακτική επίσκεψη σου στο γιατρό.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

CeraVe: Νέο Hydrating Hyaluronic Acid Serum με πανίσχυρα συστατικά για λείο & απαλό δέρμα!

HAPPY BODY

Εριέττα Κούρκουλου: «Το σώμα μου με συγχώρεσε και με ευχαρίστησε που επιτέλους το άκουσα»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET