ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

1 στους 2 φοιτητές του ΟΠΑ βρίσκουν δουλειά, πριν καν πάρουν το πτυχίο τους!

Αν είσαι φοιτητής του ΟΠΑ ή σκοπεύεις να γίνεις, τότε η παρακάτω έρευνα σε ενδιαφέρει πολύ. Το Πανεπιστήμιο διενέργησε έρευνα για τα ποσοστά απορρόφησης των φοιτητών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΟΠΑ, Βλάση Σταθακόπουλο, και η οποία διεξήχθη ηλεκτρονικά τον Μάιο του 2018 και διήρκησε μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σε αυτή συμμετείχαν απόφοιτοι […]

Neopolis Team

21 Νοεμβρίου, 2018

Αν είσαι φοιτητής του ΟΠΑ ή σκοπεύεις να γίνεις, τότε η παρακάτω έρευνα σε ενδιαφέρει πολύ.

Το Πανεπιστήμιο διενέργησε έρευνα για τα ποσοστά απορρόφησης των φοιτητών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΟΠΑ, Βλάση Σταθακόπουλο, και η οποία διεξήχθη ηλεκτρονικά τον Μάιο του 2018 και διήρκησε μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Σε αυτή συμμετείχαν απόφοιτοι όλων των Σχολών και Τμημάτων  του Πανεπιστημίου που κατέστησαν πτυχιούχοι από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οι μισοί φοιτητές βρίσκουν εργασία πριν πάρουν το πτυχίο στα χέρια, ενώ 8 στους 10 απασχολούνται αμέσως μόλις αποφοιτήσουν.

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο μέσω της πλατφόρμας onlinesurveys.aueb.gr. Συνολικά απάντησαν 1.462 απόφοιτοι (1.329 ολοκληρωμένες), με το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης να ανέρχεται στο 17,3%. Από τις απαντήσεις, οι 736 δόθηκαν από άντρες και οι 726 από γυναίκες, με ποσοστό συμμετοχής 50,3% και 49,7%, αντίστοιχα.

Η έρευνα του ΟΠΑ έγινε με σκοπό τον προσδιορισμό της μέτεπειτα πορείας των αποφοίτων του τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και τον εκπαιδευτικό.

Πάμε να τα δούμε όλα πιο αναλυτικά:

Τομέας Απασχόλησης: Το 48% των αποφοίτων δηλώνει πως έπιασε δουλειά πριν καν τελειώσει τις σπουδές. Το Το 33% δηλώνει απόλυτη συνάφεια αντικειμένου εργασίας με το αντικείμενο σπουδών, ενώ οι τομείς των λογιστικών και χρηματοοικονομικών, της πληροφορικής και του μάρκετινγκ βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των κλάδων απασχόλησης.

Ατομική Επιχείρηση: Κόντα σε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στα οικονομικά, το 6% δήλωσε πως επέλεξε τη δημιουργία δικής του επιχείρησης, εκ του οποίοι οι μισοί το πραγματοποίησαν σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος από την αποφοίτησή τους. Από αυτές τις επιχειρήσεις το 91% παρέμεναν ενεργές έως τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας.

Μεταπτυχιακές Σπουδές: Οι μισοί απόφοιτοι του ΟΠΑ, ποσοστό που αγγίζει το 47,5%, δήλωσαν πως συνέχισαν τις σπουδές τους. Μάλιστα, από αυτούς το 87,3% επέλεξαν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο σε ποσοστό 47% ήταν απόλυτα συναφές με τις προπτυχιακές σπουδές τους.

Εργασιακά Θέματα: Όσον αφορά τους τρόπους αναζήτησης εργασίας, το διαδίκτυο κατέχει τη πρώτη θέση με ποσοστό 44% και ακολουθεί η επιλογή “γνωστοί” με ποσοστό 28%, σύμφωνα με την έρευνα. Παράλληλα, ο θεσμός της πρακτικής άσκησης είναι δημοφιλής, καθώς το 49% των φοιτητών την τιμούν ιδιαίτερως.

Κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2018 με την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2012, υπήρχαν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού αποφοίτων που συνέχισαν τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, από 46% σε 41%. Σημειώθηκε αύξηση στο ποσοστό απασχόλησης, από 69% σε 77%, με αντίστοιχη αύξηση στην εργασία πλήρους απασχόλησης, από 89% σε 91%, και ταυτόχρονη μείωση στην εργασία μερικής απασχόλησης, από 11% σε 9%.

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, από 38% σε 49%, καθώς και στο ποσοστό απασχόλησης πριν τη λήψη πτυχίου, από 41% σε 48%. Τέλος, ιδιαίτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ικανοποίηση αποφοίτων από τις σπουδές τους στο ΟΠΑ, καθώς από 60% στην προηγούμενη έρευνα έφτασε στο 74%.

Ευτυχώς υπάρχουν κι αυτές οι έρευνες που δίνουν μία παραπάνω δόση αισιοδοξίας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΟΠΑ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τέμπη: Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν αίθουσες με τα ονόματα των αδικοχαμένων συμφοιτητών τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νέες πτώσεις ταβανιών σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, νιώθουμε ασφαλείς στα «αναβαθμισμένα» ΑΕΙ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας ζήτησε το Υπ. Παιδείας για τις πληρωμένες εργασίες στα πανεπιστήμια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Κατάληψη στο Βιολογικό για καθηγητή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET