Οι μυρωδιές του μήλου και της κανέλλας είναι ένας λόγος που αγαπάμε το φθινόπωρο! Ξεκινάμε την εβδομάδα με κέικ μήλου ή μηλόπιτα ανάποδη -όπως θέλει τη λέει κανείς. Η συνταγή είναι πανεύκολη και δεν χρειάζεστε καν μίξερ! Μέσα σε μία ωρίτσα έχετε γλυκό και ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή πρωινό.
Επειδή όπως έλεγε και στην Πολίτικη κουζίνα, η κανέλλα φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ελάτε να ρθούμε κοντά με αυτή τη συνταγή που έχει πολύυ κανέλλα. Αν δεν είστε τόσο φαν, μην βάλετε σε κάθε βήμα (αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη, μηλόπιτα χωρίς πολύ κανέλλα δεν…).
Υλικά για ένα μικρό ταψάκι
*Αν θέλετε για μεγάλη φόρμα ή μεγάλο ταψί απλά διπλασιάστε τη δόση.
2 μεγάλα μήλα (κομμένα σε μισοφέγγαρα)
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη (είτε καστανή είτε λευκή) + έξτρα λίγη για τα μήλα
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι απλό + 2 κουτ. σούπας baking powder)
3 κουτ. σούπας γάλα ή νερό ή χυμό πορτοκάλι
2 αυγά (ξεχωρίστε τους 2 κρόκους και τα 2 ασπράδια)
2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
2 βανίλιες
κανέλλα (όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο)
Εκτέλεση
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μισοφέγγαρα.
Ρίχνετε το βούτυρο στο ταψάκι και το βάζετε στο φούρνο (προθερμασμένο στους 180) μέχρι να λιώσει.
Μόλις λιώσει, στρώστε τα μισά μήλα. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίξτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να αφρατώσουν και το χρώμα να γίνει πιο λεμονί από κατακίτρινο.
Σε ένα μικρό μπωλάκι χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να γίνουν απαλή μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ξεπλύνετε καλά το σύρμα που χτυπήσατε τους κρόκους και στεγνώστε το με χαρτί.
Ρίξτε τη μαρέγκα μέσα στο μπωλ με τους κρόκους. Και με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά μέχρι να ενωθεί πλήρως η μαρέγκα.Απαλές κινήσεις ε!
Ρίχνουμε και το αλεύρι (εδώ βάλτε και λίγη κανελλίτσα), το γάλα και το λάδι.
Και διπλώνουμε πάλι προσεκτικά με τη σπάτουλα. Μέχρι να γίνει κάπως έτσι. Το μίγμα μοιάζει με πυχτό σχετικά χυλό.
Ρίξτε το μισό μίγμα πάνω στα στρωμένα μήλα.
Τα υπόλοιπα μήλα – τα οποία μπορείτε να τα σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια.
Εδώ ρίξτε και λίγη κανέλλα ακόμη, έτσι για το καλό.
Και τον υπόλοιπο χυλό.
Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Κάντε το κόλπο με το μαχαίρι στο κέντρο, αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμη.
Μόλις είναι έτοιμη, βγάλτε τη και αφήστε τη να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά μπορείτε να την αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο.
Εδώ θαυμάζουμε την αποτυχία της τετράγωνης μηλόπιτας σε στρογγυλό πιάτο, οι άκρες σηκώνονται, αλλά πραγματικά δεν μας νοιάζει.
Μας νοιάζει να τη φάμε!
Εδώ να πω ότι μπορούμε να την πασπαλίσουμε με κανέλλα (τι άλλο;) ή άχνη (κανέλλα βάλτε καλύτερα).
Μπορείτε επίσης να βάλετε και χοντροκομμένα καρύδια ανάμεσα στα μήλα!
Κόστος συνταγής: 3 ευρώ για τουλάχιστον 8 μεσαία κομμάτια