ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι χειρότερες Φοιτητικές Εστίες της Αθήνας.

Περίπου 200 φοιτητές μένουν στην παλαιότερη φοιτητική εστία της χώρας, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων 279, προσπαθώντας να στεγάσουν τα όνειρά τους σε ένα απαρχαιομένο κτίριο. Τρεχούμενο νερό με σκουριά το οποίο είναι ακατάλληλο για πόση και χρήση, μούχλα στους τοίχους, σκουριασμένες σωλήνες στις τουαλέτες και τα μπάνια, είναι μόνο λίγα από τα προβλήμαστα που […]

Neopolis Team

29 Νοεμβρίου, 2015

Περίπου 200 φοιτητές μένουν στην παλαιότερη φοιτητική εστία της χώρας, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων 279, προσπαθώντας να στεγάσουν τα όνειρά τους σε ένα απαρχαιομένο κτίριο. Τρεχούμενο νερό με σκουριά το οποίο είναι ακατάλληλο για πόση και χρήση, μούχλα στους τοίχους, σκουριασμένες σωλήνες στις τουαλέτες και τα μπάνια, είναι μόνο λίγα από τα προβλήμαστα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην εστία της Πατησίων.

Οι περισσότεροι φοιτητές που μένουν στην εστία προέρχονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε το «ΕΘΝΟΣ», σε κάθε έναν από τους 8 ορόφους της φοιτητικής εστίας, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1967, υπάρχουν 36 δωμάτια. Αντιστοιχεί ένα μπάνιο και μία τουαλέτα ανά έξι φοιτητές σε κάθε όροφο, όταν βέβαια λειτουργούν όλες και είναι σε καλή κατάσταση.

 

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, σε κάθε όροφο υπάρχει ένα πλυντήριο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 36 φοιτητές. Όπως καταλαβαίνετε τα πλυντήρια χαλάνε συχνά και οι φοιτητές περιμένουν έως και μία εβδομάδα μέχρι να τα φτιάξουν ή να τα αντικαταστήσουν (αν είναι τυχεροί!). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας όροφος μπορεί να έχει μείνει χωρίς πλυντήριο για 1 με 1,5 μήνα. Για μπαλκόνια, δεν το συζητάμε. Οι φοιτητές πρέπει να συμβιβαστούν με τα απλά παράθυρα. Τα ρούχα απλώνονται στους διαδρόμους, όπου σε πολλά σημεία οι τοίχοι έχουν υγρασία και έχουν «σκάσει».

Πέντε με έξι χρόνια φοιτητικής ζωής, στριμωγμένα σ’ ένα δωμάτιο 8 τ.μ.

estia-2016-2

Νάνσυ Μπούγια

Μικροκλοπές

Από τη φοιτητική εστία δεν λείπουν και οι μικροκλοπές. Δεν κλέβουν όμως ούτε υπολογιστές, ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε χρήματα, παρά μόνο ό,τι είναι σε κοινή θέα. Δηλαδή τα απλωμένα ρούχα που βρίσκονται στους διαδρόμους.

Ο σύλλογος των οικοτρόφων της φοιτητικής εστίας Πατησίων είναι ιδιαίτερα δραστήριος, καθώς από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έχει διεκδικήσει και έχει πετύχει πολλές νίκες σε θέματα στέγασης και σίτισης.

estia-2016-1

Ασημίνα Ψυχιά

Εξω από τις κοινόχρηστες τουαλέτες αναγράφονται σ’ ένα χαρτάκι τα δωμάτια των φοιτητών που εξυπηρετούν. Οσο για το Internet, που είναι ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο για έναν φοιτητή που θέλει να αναζητήσει πληροφορίες για τις σπουδές του, παρέχεται μόνο στο ισόγειο και στον ημιώροφο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για να μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσα από τα δωμάτιά τους.

estia-2016-3

Ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του συλλόγου οικοτρόφων της φοιτητικής εστίας Πατησίων

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λίγο μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, ανακοινώθηκε ότι από τους 220 φοιτητές θα σιτίζονται μόνο οι 11 λόγω έλλειψης χρημάτων. Μετά την άμεση αντίδραση των φοιτητών, πάντως, το θέμα λύθηκε και πλέον τρώνε όλοι δωρεάν.

Επίσης, λόγω της κακής ποιότητας του νερού, κατάφεραν και εξασφάλισαν να τους δίνεται εμφιαλωμένο νερό. Οι φοιτητές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το «Εθνος» ανέφεραν ότι για τη συγκεκριμένη εστία δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, καθώς δεν την προτιμούν οι φοιτητές.

estia-2016-4

Σε κάθε όροφο της φοιτητικής εστίας επί της Πατησίων υπάρχει ένα πλυντήριο για κάθε 36 φοιτητές. Ωστόσο, συχνά χαλάνε και πολλές φορές περνάει και 1,5 μήνας για να επισκευαστούν.

Σε κάποιες άλλες ωστόσο, όπως στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ, οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 326, ενώ τα διαθέσιμα δωμάτια ήταν μόνο 162.

Αντίστοιχα, στη νέα φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών- έμειναν εκτός εστίας φοιτητές πουν είχαν ανάγκη το δωμάτιο, επειδή είχαν υπερβεί για μερικές δεκάδες ευρώ το εισοδηματικό όριο.

Κατάληψη

Για τους λόγους αυτούς, φοιτητές από διάφορες εστίες της Αθήνας προχώρησαν την Τετάρτη σε κατάληψη του κτιρίου του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης, ζητώντας μεταξύ άλλων άμεση ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο για τους φοιτητές που έμειναν εκτός των εστιών, αλλά και επισκευή και ανακαίνιση των παλαιών φοιτητικών εστιών, προκειμένου να παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

estia-2016-5

Σε πολλά σημεία του κτιρίου οι τοίχοι έχουν σκάσει εξαιτίας της υγρασίας, πρόβλημα που επιδεινώνεται και από τα απλωμένα ρούχα στους διαδρόμους ελλείψει μπαλκονιών.

Ασημίνα Ψυχιά

Πληρώνουμε για το Ιντερνετ

«Οταν μου έδωσαν το δωμάτιο δεν ήταν σε καλή κατάσταση, το πάτωμα ήταν χαλασμένο και δεν είχε ράφια. Μετά από λίγο καιρό έκαναν κάποιες επιδιορθώσεις και πλέον μπορώ να μένω» τόνισε η πρωτοετής φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ασημίνα Ψυχιά. Για τις πρώτες εντυπώσεις από τις συνθήκες διαβίωσης, ανέφερε ότι το κτίριο είναι παλιό και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν το 2015 να υπάρχουν σε μία τεράστια φοιτητική εστία κοινόχρηστα ντους και τουαλέτες.

estia-2016-6

Το δίκτυο των σωληνώσεων έχει σκουριάσει, καθώς παραμένει το ίδιο από τη δεκαετία του ‘70

«Το νερό έχει μούχλα, για να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο πρέπει να είμαστε στο ισόγειο ή στον ημιώροφο. Ετσι αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για να κάνουμε τις εργασίες μας μέσα από το δωμάτιό μας», ανέφερε.

Νάνσυ Μπούγια

Πλενόμαστε με… σκουριά

«Ακόμη βλέπουμε σκουριά στο νερό. Υπάρχουν παιδιά που όταν κάνουν μπάνιο, εμφανίζουν κοκκινίλες στο δέρμα και ξηροδερμία» αναφέρει η Νάνσυ Μπούγια, φοιτήτρια στο Οικονομικό Τμήμα της πρώην ΑΣΟΕΕ.

Τουλάχιστον, όπως ανέφερε η φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι φοιτητές διεκδίκησαν και κατάφεραν να τους δίνεται εμφιαλωμένο νερό. Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα, όπως τόνισε, είναι τα κοινόχρηστα μπάνια και οι τουαλέτες. Εξω από κάθε τουαλέτα, όπως μας είπε και διαπιστώσαμε, αναγράφονται τα δωμάτια των φοιτητών που μπορούν να τα χρησιμοποιούν. «Η αναλογία είναι έξι φοιτητές για ένα μπάνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Στέλιος Σπαντιδάκης

Σκισμένα στρώματα και σωλήνες από το 1970…

Πρόεδρος του συλλόγου οικοτρόφων της φοιτητικής εστίας Πατησίων, ο Στέλιος Σπαντιδάκης από το Ηράκλειο Κρήτης δίνει μαζί με άλλους φοιτητές τον δικό του αγώνα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Πολλές πόρτες έχουν «σκάσει», το δίκτυο των σωληνώσεων έχει σκουριάσει και δεν έχει αλλαχτεί από τη δεκαετία του ‘70, ενώ σε ορισμένους πρωτοετείς φοιτητές δώσανε φέτος σκισμένα στρώματα», τονίζει στο «Εθνος».

Αναφέρεται και στο πρόβλημα με τα κοινόχρηστα ντους και τις τουαλέτες, λέγοντας ότι σε κάποιους ορόφους δεν είναι όλες οι εγκαταστάσεις κατάλληλες. Οσον αφορά τα πλυντήρια, επεσήμανε ότι δεν επαρκούν και πρόσθεσε πως «αν χαλάσει ένα ανταλλακτικό, χρειάζεται το λιγότερο μία εβδομάδα μέχρι να αντικατασταθεί».

Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET