Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη σε ουράνια φαινόμενα, οπότε ας ελπίσουμε ο καιρός να συνεργαστεί και να μας επιτρέψει να τα απολαύσουμε. Για σήμερα βέβαια, χρειαζόμαστε ένα μικρό θαύμα για να γίνει αυτό, μιας και τα σύννεφα έχουν πιάσει όλο το χώρο…
Σε περίπτωση όμως που η διπολικότητα του καιρού αποφασίσει να επικρατήσει κι απόψε (το έχει κάνει αρκετές φορές άλλωστε), τότε κανονίστε άραγμα σε κάποιο εξωτερικό σημείο, διότι η φάση είναι πεφταστέρια κι ευχές!
Πιο ειδικά, η φετινή βροχή διαττόντων αστέρων Λεοντίδων θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ (17/11), με το φαινόμενο να διαρκεί ως τα χαράματα της Πέμπτης. Αν δεν έχετε πρωινό ξύπνημα, τότε σας παίρνει να το παρακολουθήσετε όλο. Κάντε μια ευχή και για εμάς που θα έχουμε πέσει από νωρίς στο κρεβάτι μας. Βασικά, κάντε μια ευχή για όλη την ανθρωπότητα, γιατί όπως βλέπετε ζορίζεται πολύ τελευταία.
Οι Λεοντίδες λοιπόν είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα. Ωστόσο, κάθε 33 χρόνια περίπου, εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001, οπότε δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο απόψε.
Η συγκεκριμένη βροχή διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.
Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Δυστυχώς η πανσέληνος που ακολουθεί λίγο μετά, στις 19 Νοεμβρίου, θα φωτίζει εκ των προτέρων το νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η παρατήρηση των διαττόντων, η οποία είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία.
Την Παρασκευή η μεγαλύτερης διάρκειας μερική έκλειψη Σελήνης
Κι αν η σημερινή μέρα δε σας βολεύει, μη σκάτε, ο ουρανός θα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης.
Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο για τον αιώνα μας, αλλά και έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη – που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου – θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.
Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022. Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.