ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τα 6 βήματα για να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα!

Μία από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις της εποχής μας, είναι η δυσαρέσκεια των νέων ανθρώπων με τη δουλειά και τις συνθήκες εργασίας τους. Μάλιστα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως περισσότεροι από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να εργάζονται πάνω σε κάποιον διαφορετικό τομέα. Δηλώνουν μάλιστα, πως βαριούνται τη δουλειά τους και […]

Neopolis Team

24 Αυγούστου, 2015

Μία από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις της εποχής μας, είναι η δυσαρέσκεια των νέων ανθρώπων με τη δουλειά και τις συνθήκες εργασίας τους. Μάλιστα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως περισσότεροι από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να εργάζονται πάνω σε κάποιον διαφορετικό τομέα. Δηλώνουν μάλιστα, πως βαριούνται τη δουλειά τους και σε πρώτη ευκαιρία θα άλλαζαν περιβάλλον και θέση αν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία.

Γιατί όμως δεν το κάνουν; Προφανώς γιατί η εποχή μόνο για τέτοιες αποφάσεις δε διατίθεται. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα και σε καμία περίπτωση δε θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε για το αντίθετο. Ωστόσο, υπάρχει λύση στο πρόβλημα η οποία εντοπίζεται στην αρχή της επαγγελματικής ζωής του κάθε νέου. Ποια είναι αυτή; Να συνδυάσεις χόμπι κι επάγγελμα. Απλό όταν το ακούς, ιδιαίτερα δύσκολο όταν επιχειρείς να το κάνεις πράξη. Όχι ακατόρθωτο όμως. Στην τελική, το έχουν ήδη πετύχει πριν από σένα, τόσοι και τόσοι.

Παρακάτω, ακολουθούν 6 βασικά βήματα που θεωρούμε ότι θα σε οδηγήσουν πιο κοντά στον στόχο σου.

1. Καθόρισε τα χόμπι σου

Χόμπι κι αγαπημένες ασχολίες έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Άλλωστε, μη νομίζεις πως χόμπι είναι μονάχα ότι έχει να κάνει με αθλητισμό και μουσική. Και το ξεκαθαρίζουμε αυτό διότι πολλοί είναι που τα μπερδεύουν. Χόμπι μπορεί να είναι το διάβασμα βιβλίων, η παρακολούθηση ταινιών ακόμη και η επιχειρηματικότητα ή η ενασχόληση με τη νομική. Ο καθένας, έχει κάτι που του ταιριάζει και τον γεμίζει. Αρκεί να καθορίσεις κι εσύ ποια είναι τα δικά σου χόμπι. Και τονίζουμε το «ποια», σε πληθυντικό αριθμό, διότι δε θα ήταν συνετό να επικεντρωθείς μονάχα σε μία ασχολία χωρίς την παραμικρή εναλλακτική και ποικιλία.

2. Δοκίμασέ τα στην πράξη

0954050001440326325

Προφανώς και δεν αρκεί να φτιάξεις μια λίστα με το τι σου αρέσει να κάνεις σε θεωρητικό επίπεδο. Πρέπει να δεις και στην πράξη, αν κάτι ανταποκρίνεται ή όχι στις προσδοκίες σου. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ και να θεωρείς πως το επάγγελμα του αθλητικού συντάκτη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου. Μπορεί να ισχύει, μπορεί κι όχι. Αν δε δοκιμάσεις, δε θα είσαι ποτέ 100% σίγουρος. Ξεκίνα γράφοντας κείμενα ή σχολιάζοντας αγώνες για πάρτη σου ή για το προσωπικό σου blog. Προχώρα δουλεύοντας εθελοντικά για κάποιο μικρό site κι αν δεις πως όλα βαίνουν όπως τα είχες φανταστεί, είσαι σε πολύ καλό δρόμο και η επιλογή σου έπιασε στόχο. Βρήκες αυτό που έψαχνες!

3. Συνειδητοποίησε πού είσαι καλύτερος

Στην εποχή του αδίστακτου και συνεχόμενου ανταγωνισμού, δεν αρκεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να σε γεμίζει σαν άνθρωπο για να να το μετατρέψεις επιτυχώς σε επάγγελμα. Παίζει ρόλο και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό. Να είσαι καλός σε αυτό. Για την ακρίβεια, ανάμεσα στους καλύτερους! Διαφορετικά, θα ήμασταν όλοι κιθαρίστες σε συγκροτήματα, επιθετικοί σε ομάδες ποδοσφαίρου, αστροναύτες στη NASA ή διευθύνοντες σύμβουλοι στην Apple και το Facebook. Συνεπώς, το ταλέντο και οι κλίσεις πρέπει να είναι επίσης στοιχεία που θα δώσεις βάση κι αξία.

4. Εντόπισε τις ευκαιρίες

0970166001440326325

Το τελευταίο στάδιο της «προετοιμασίας». Ιδιαίτερα σημαντικό και ίσως το δυσκολότερο. Έχεις ήδη αποφασίσει τι σου αρέσει να κάνεις τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Έχεις ήδη διαπιστώσει τις κλίσεις και τα ταλέντα σου και πλέον τι απομένει; Να δεις αν και ποια από τα χόμπι σου αυτά, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Τι να το κάνεις αν τρελαίνεσαι να φυτεύεις ανανάδες από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια ζήτηση στη χώρα μας; Ή να είσαι η καλύτερη παίκτρια στο Κέρλινγκ και να συνειδητοποιείς πως εκτός από την Εθνική Ελλάδος του Καπουτζίδη, κανείς δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα. Από την άλλη, δε θέλεις να ασχοληθείς με κάποιον τομέα που είναι κορεσμένος και η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη από την προσφορά. Όπως σε όλες τις καταστάσεις σε αυτή τη ζωή, απαιτείται ο εντοπισμός της χρυσής τομής. Κι εκεί έγκειται η δυσκολία της όλης συζήτησης…

5. Κάνε την πολυπόθητη «μετατροπή»

Πλέον, έχεις τελειώσει με όλη την προεργασία. Από τη στιγμή που βρήκες και το «κενό» στην αγορά, δε μένει παρά να το καλύψεις όσο πιο επάξια γίνεται και με όσο το δυνατόν πιο πειστικό τρόπο. Ωστόσο, σε προειδοποιούμε, η διαδικασία αυτή μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρέπει να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη τακτική, να εκμεταλλευτείς όλες σου τις γνωριμίες και να ανοίγεις κάθε πόρτα που βρίσκεται στο διάβα σου. Κάποιες από αυτές τις πόρτες θα σε πάνε πίσω, κάποιες θα σε αφήσουν στάσιμο και μόνο λίγες θα σε φέρουν πιο κοντά στον προορισμό σου. Είναι χρέος σου όμως, να εντοπίσεις αυτές τις λίγες πόρτες που υπάρχουν κάπου εκεί έξω.

6. Μην τα παρατήσεις …αμέσως

Τι χρειάζεσαι εν τέλει; Τις δύο αρετές που κολλούν πάντα και παντού. Υπομονή σε συνδυασμό με επιμονή. Ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, είναι μαθηματικά βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα φας τα μούτρα σου. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους πετυχημένους και του αποτυχημένους όμως, είναι το πόσες φορές αντέχει κάποιος να σηκωθεί πιο δυνατός κι αποφασισμένος από πριν. Αρκετές; Τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Βέβαια, είναι επίσης σημαντικό, να ξεχωρίζεις πότε έφτασε η στιγμή να τα παρατήσεις, να κάνεις πίσω και να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Η λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει αυτά τα δύο, είναι δύσκολα διακριτή. Κι ακόμα πιο δύσκολα ισορροπείς πάνω της. Αν όμως, έχεις στόχο όχι απλά να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα αλλά σε …πετυχημένο επάγγελμα, τότε θα πρέπει να κάνει τον ακροβάτη. Ή πιο σωστά, ΚΑΙ τον ακροβάτη!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET