ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Πρώτη η Βιέννη στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2022 – Η θέση της Αθήνας!

Τι περίεργο που δε βρισκόμαστε στην πρώτη δεκάδα.

Η Αθήνα είναι μια αμφιλεγόμενη πόλη. Έχει τις ομορφιές της, έχει όμως και τα θεματάκια της. Στηρίζω την άποψη ότι τα δεύτερα είναι πολύ περισσότερα, οπότε δε θα με δεις ποτέ να χοροπηδάω από χαρά κάθε πρωί που πρέπει να βγω στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι μάλλον δε θα έχουμε ποτέ την τιμή να την απολαύσουμε στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων πόλεων για να ζει κανείς.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας απέχει πολύ από το ιδανικό κι ας έχει τα θετικά της – κυρίως για τους τουρίστες κι αυτά, γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι ψάχνουν και δε βρίσκουν. Για την ακρίβεια, απέχει 72 θέσεις και πολλά χρόνια εξέλιξης. Προς το παρόν, το Economist Intelligence Unit (EIU) την τοποθέτησε στο #73 στην κατάταξη με τις καλύτερες πόλεις, από τις 172 που βαθμολογεί συνολικά. Να σημειωθεί ότι σκαρφάλωσε 19 ολόκληρες θέσεις από την προηγούμενη φορά. Μη ρωτήσετε τι κάναμε και το καταφέραμε αυτό. 

 

Σαν πρότυπο πάντως, θα μπορούσαμε να έχουμε τη Βιέννη, η οποία πιάνει κορυφή συχνά τελευταία, καθώς και τις υπόλοιπες πόλεις της πρώτης δεκάδας, που προσφέρουν στους κατοίκους τους μια ισορροπημένη και ποιοτική ζωή.

Συγκεκριμένα, το top10 είχε 6 ευρωπαϊκές παρουσίας και διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Βιέννη

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας επέστρεψε στο θρόνο της μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω πανδημίας. Τα έτη 2018, 2019 ήταν στο #1, το 2021 έπεσε στο #12 λόγω Covid και των περιοριστικών μέτρων, ενώ φέτος έκανε δυναμικό comeback στην πρωτιά.

«Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές είναι η κύρια γοητεία της πόλης για τους κατοίκους της, που υποστηρίζονται από καλή υγειονομική περίθαλψη και πολλές ευκαιρίες για πολιτισμό και ψυχαγωγία», τονίζεται στο Economist.

2. Κοπενχάγη 

Πέρσι, η δανέζικη πρωτεύουσα ήταν 15η και φέτος κατάφερε να συμπεριληφθεί στο top10, βρισκόμενη μια ανάσα μακριά από την κορυφή. Κατακτώντας 100 πόντους για τη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές, προσπέρασε πολλές πόλεις και βρέθηκε στο #2.

3. Ζυρίχη 

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα για δεύτερη χρονιά, και μάλιστα σημειώσει πρόοδο, αφού το 2021 ήταν στην 7η θέση.

3. Κάλγκαρι

Η πόλη του Καναδά μας απομακρύνει για πρώτη φορά από την Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο ίδιο σκορ με την προηγούμενη πόλη. Ζυρίχη και Κάλγκαρι λοιπόν, μοιράζονται την τρίτη θέση, με την τελευταία να μετακινείται από το #15 στο οποίο βρέθηκε πέρσι.

5. Βανκούβερ

Δεύτερη φορά στη σειρά ο Καναδάς, με το Βανκούβερ αυτή τη φορά. Fyi, προτού βρεθεί στο #5 της λίστας, είχε την τιμή να ηγείται αυτής σχεδόν μία δεκαετία, αφού το διάστημα 2002-2010 κατακτούσε συνεχώς την κορυφή.

6. Γενεύη

Η παρουσία της Ελβετίας στην πρώτη δεκάδα ήταν δεδομένη, ωστόσο κατάφερε να συμπεριληφθεί όχι με μία, αλλά με δύο πόλεις! Και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το καταφέρνει αυτό.

7. Φρανκφούρτη

Η Φρανκφούρτη σημείωσε μια πολύ εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με πέρσι, αφού από το #39 κατάφερε να σκαρφαλώσει στο #7!

8. Τορόντο

Ο Καναδάς κερδίζει στην κατηγορία «χώρα με τις περισσότερες παρουσίες στο top10», με το Τορόντο να κατακτά την 8η θέση. Δεν είναι πρώτη φορά φυσικά, αφού επί σειρά ετών εξασφαλίζει την παρουσία του στην κορυφαία δεκάδα.

9. Άμστερνταμ

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας έκανε επίσης μεγάλο άλμα από το 2021, μιας και τα πολιτιστικά θέρετρα άνοιξαν, απομακρύνοντάς την από τη θέση #30 όπου βρισκόταν πέρσι.

10. Οσάκα

Να και μια πόλη από τη μεριά της Ασίας, και συγκεκριμένα από την Ιαπωνία. Η εν λόγω πόλη σκόραρε 100 όσον αφορά τη σταθερότητα, την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση, ωστόσο το 83,1 στον πολιτισμό και το περιβάλλον, της κόστισε αρκετά ώστε να συμπεριληφθεί οριακά στο top10.

10. Μελβούρνη

Αφού έλαμψε όντας πρώτη το διάστημα 2011-2017, η Μελβούρνη αυτή τη φορά βρέθηκε στο κλείσιμο της πρώτας 10άδας, πράγμα που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό αποτέλεσμα. I mean, μακάρι να το φτάσουμε κι εμείς κάποια στιγμή!

Τέλος, όπως είναι φυσικό, το Κίεβο δε συμπεριλήφθηκε φέτος στην έκθεση, ενώ ρωσικές πόλεις όπως Μόσχα και Αγία Πετρούπολη βρέθηκαν πολύ χαμηλά στην κατάταξη, λόγω της «λογοκρισίας» και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET