ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας 20χρονος όταν ψάχνει για δουλειά!

Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα που ψάχνουν για την πρώτη τους δουλειά. Βλέπετε, έρχεται μια στιγμή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής όπου λες «Βρε αδερφέ, δε θέλω άλλα χρήματα από τους γονείς μου». Είναι πολύ καλό να καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα και μακάρι να λέγαμε το ίδιο όλοι μας […]

Νότης Κουτσούκος

4 Δεκεμβρίου, 2015

Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα που ψάχνουν για την πρώτη τους δουλειά. Βλέπετε, έρχεται μια στιγμή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής όπου λες «Βρε αδερφέ, δε θέλω άλλα χρήματα από τους γονείς μου». Είναι πολύ καλό να καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα και μακάρι να λέγαμε το ίδιο όλοι μας σε αρκετά πρώιμη ηλικία.

Από τη διαπίστωση όμως, μέχρι τον πρώτο σου μισθό απέχεις αρκετά στάδια. Αρκετά μεν, εφικτά δε. Και το λέω διότι έχω γνωρίσει πολλούς που είτε θεωρούν την εύρεση εργασίας παιχνιδάκι, είτε έχουν την εντύπωση πως είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο ή και αδύνατο. Η αλήθεια; Ως συνήθως, κάπου στη μέση. Με σωστή προσέγγιση και σταθερά βήματα όλα γίνονται. Το αν θα σου πάρει λίγους μήνες λιγότερους ή περισσότερους εξαρτάται κι από τη ρέντα που έχεις σαν άνθρωπος. Το έχουμε ξαναγράψει: οι τυχεροί πάντα προηγούνται…

Δεν είμαι HR manager σε πολυεθνική εταιρεία ούτε σας λέω πως πρέπει να αντιμετωπίσετε το άρθρο μου σαν το Ευαγγέλιο της εύρεσης εργασίας. Από εκεί και πέρα όμως, θεωρώ ότι θα βοηθήσει αρκετά ορισμένους που θέλουν έναν μπούσουλα για να αρχίσουν τις ενέργειες. Κι όπως πάντα, οι διαφορετικές απόψεις είναι καλοδεχούμενες στα σχόλια…

1. Καθόρισε το εύρος των θέσεων που σε ενδιαφέρουν.

Κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές. Αυτό λέει και η λογική άλλωστε. Η θέση που σου ταιριάζει εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες. Τα ταλέντα που ίσως έχεις, τι σε παθιάζει, χειρωνακτική ή νοητική εργασία, διαθεσιμότητα από άποψη ωραρίου ανάγκη σε χρήματα και διάφοροι ακόμη. Όλα αυτά, πρέπει να τα βάλεις κάτω και να καταλήξεις σε έναν “πεπερασμένο αριθμό” (για αρχή όχι πάνω από 4 – 5) θέσεων που αντιστοιχούν στα δικά σου κριτήρια και να εστιάσεις εκεί τις προσπάθειές σου. Πρόσεξε, θέση εννοώ τον γενικότερο όρο της λέξεως κι όχι συγκεκριμένες θέσεις που βγάζουν στις αγγελίες διάφορες εταιρείες. Για παράδειγμα, σερβιτόρος, γραμματέας, προγραμματιστής, διαφημιστής, δημοσιογράφος, καθηγητής κλπ…

2. Φτιάξε βιογραφικό.

Κι όμως, υπάρχουν 20χρονοι που δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία. Έστω να δουν πως είναι. Κάτι τέτοιο, έχει σαν αποτέλεσμα όταν το χρειαστούν να τρέχουν και να μη φτάνουν. Πανικοβάλλονται, δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν και δεν έχουν ιδέα πως είναι η δομή ενός σωστού βιογραφικού. Για αυτό λοιπόν, αφιέρωσε λίγο χρόνο και διάβασε σχετικά άρθρα κι οδηγίες που θα βρεις στο διαδίκτυο και κυρίως σε ξένα sites. Προσπάθησε να έχεις πάντα στο μυαλό σου τον «κανόνα της μίας σελίδας» τουλάχιστον όσο βρίσκεσαι σε junior επίπεδο και δεν έχεις ιδιαίτερη προϋπηρεσία να αναφέρεις. Παράλληλα, το βιογραφικό είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις ποια είναι τα προτερήματά σου, ποιες οι αδυναμίες σου και γενικότερα πού οφείλεις να επενδύσεις και να εστιάσεις τις προσπάθειές σου.

3. Ψάξε στα σωστά σημεία.

Εδώ πρόκειται για μία καθαρά προσωπική συμβουλή. Θεωρώ πως η αναζήτηση εργασίας πρέπει να ξεκινά από τον προσωπικό κύκλο του καθενός. Τσέκαρε τους γνωστούς σου, δες ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν και μίλησε μαζί τους. Ενημέρωσέ τους για τη φάση στην οποία βρίσκεσαι και πού ξέρεις; Ίσως φανούν πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε κάθε επίπεδο. Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις κάτι με αυτόν τον τρόπο, μην απογοητευτείς. Άλλωστε, για αυτό φτιάχτηκε το LinkedIn το οποίο γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία στη χώρα μας. Δε νοείται νέος που ψάχνει για εργασία και δεν έχει προφίλ στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όπως καταλαβαίνετε, τρίτη και τελευταία αφήνω την αναζήτηση εργασίας μέσα από αγγελίες σε εφημερίδες και σχετικά sites. Για ευνόητους λόγους που όλοι γνωρίζουμε πλέον…

4. Ετοιμάσου για συνέντευξη.

Μπορεί να έχεις 10 πτυχία και μεταπτυχιακά, μπορεί το βιογραφικό σου να «σπάει κόκαλα» και οι γνωριμίες σου να φτάνουν μέχρι το …πρωθυπουργικό γραφείο. Τι να τα κάνεις όμως τα παραπάνω, αν στην πράξη δεν μπορείς να σταθείς ούτε σε μία τυπική συνέντευξη από τον υπεύθυνο προσλήψεων μιας εταιρείας; Φρόντισε να προετοιμαστείς σωστά για αυτήν τη φάση της αναζήτησης τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. Προφανώς και την πρώτη φορά θα αγχωθείς και πολύ πιθανό η φωνή σου να τρέμει και να προδίδει τον φόβο σου. Αυτά τα συναισθήματα όμως, πρέπει οπωσδήποτε να τα καταπολεμήσεις το συντομότερο δυνατό. Για αυτό η διαδικασία των συνεντεύξεων είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να ξεκινήσεις να περνάς σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία. Ακόμη κι αν μέσα σου ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις τη θέση…

5. Μη χάνεις τον χρόνο σου!

Είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του άρθρου. Για κανένα λόγο, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σου μην αφήνεις το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μπορείς να ασχολείσαι και με άλλα πράγματα ταυτόχρονα, να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να αυξάνεις τα bullets του βιογραφικού σου. Η εθελοντική εργασία ενδείκνυται για τέτοιου είδους καταστάσεις και σίγουρα θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν την δεις από το σωστό πρίσμα και εκμεταλλευτείς ολόκληρο το φάσμα των δυνατοτήτων που σου προσφέρουν τέτοιου είδους θέσεις. Χωρίς ωστόσο, να χάσεις σε κανένα σημείο την αξιοπρέπεια και υψηλή αξιολόγηση του ίδιου σου του εαυτού.

Ελπίζω να σε βοήθησα αρκετά φίλε/η αναγνώστη/ρια!

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET