ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

7 τρόποι με τους οποίους αλλάζουν οι προτεραιότητες της ζωής στα 20 σου!

Στη δεκαετία των 20, αναγκαζόμαστε να υποστούμε πολλές δραστικές αλλαγές, να αναθεωρήσουμε απόψεις και να υιοθετήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία από αυτή που είχαμε μικρότεροι. Η πραγματική ζωή στα 20 ξεκινάει στα τελευταία χρόνια του Πανεπιστημίου – μια περίοδο στη ζωή μας που χαρακτηρίζεται από έμπνευση, ελευθερία, περιέργεια, αλλά και αδιαφορία για τον κόσμο των ενηλίκων. […]

Ειρήνη Λι

8 Σεπτεμβρίου, 2016

Στη δεκαετία των 20, αναγκαζόμαστε να υποστούμε πολλές δραστικές αλλαγές, να αναθεωρήσουμε απόψεις και να υιοθετήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία από αυτή που είχαμε μικρότεροι. Η πραγματική ζωή στα 20 ξεκινάει στα τελευταία χρόνια του Πανεπιστημίου – μια περίοδο στη ζωή μας που χαρακτηρίζεται από έμπνευση, ελευθερία, περιέργεια, αλλά και αδιαφορία για τον κόσμο των ενηλίκων. Ωστόσο, έρχεται η στιγμή που «αναγκαστικά» εντασσόμαστε σ’ αυτόν και μετατρέπουμε την ελευθερία σε δουλειά και υποχρεώσεις, μια διαδικασία δύσκολη μεν αλλά εφικτή. Με όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές λοιπόν, έρχεται και μία αλλαγή στις προτεραιότητες μας. Κι αυτοί είναι κάποιοι από τους τρόπους που οι προτεραιότητες μας αλλάζουν στα 20 μας:

Θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου

who-am-i

Μπορεί να αργήσει, αλλά σίγουρα θα γίνει πολύ σημαντική και έντονη η επιθυμία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Ποιος πραγματικά είσαι; Σε ποια κατηγορία φίλων ανήκεις; Τι είδους σύντροφος είσαι; Τι είδους αδερφός/ή είσαι; Τι είδους φοιτητή είσαι; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα αποκτούν μεγάλη σημασία για εσένα όσο περνούν τα χρόνια. Και το να μείνεις ικανοποιημένος/η από αυτές, είναι στο χέρι σου!

2. Συνειδητοποιείς τι πάει να πει «κάνω οικονομία»

budget

Αν και μπορεί στην πράξη να μην είναι και τόσο εύκολο, η έννοια της οικονομίας ωστόσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα 20 σου. Αρχίζεις πια να καταλαβαίνεις γιατί οι γονείς σου έδιναν τόσο μεγάλη έμφαση στο πόσο απαραίτητο είναι να εξοικονομείς χρήματα για να είσαι καλυμμένος σε δύσκολες καταστάσεις. Κι αυτό γιατί είσαι πλέον υπεύθυνος για τον εαυτό σου, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να προκύψουν ξαφνικές επισκέψεις σε γιατρούς που η ασφάλεια δεν καλύπτει, ατυχήματα, πράγματα που χρειάζονται επιδιόρθωση, πρόστιμα κι άλλα παρόμοια που είναι μαχαιριά στην καρδιά και στην τσέπη σου, όμως κάπως πρέπει να πληρώσεις.

3. Σκέφτεσαι τις αποφάσεις που παίρνεις

choises

Ξαφνικά οι πράξεις αποκτούν βαρύτητα κι έχουν συνέπειες. Προτού πάρεις μεγάλες αποφάσεις, αρχίζεις να ζυγίζεις τις καταστάσεις και να κάνεις μια εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια απόφαση σου βραχυπρόθεσμα αλλά και μακρυπρόθεσμα στη ζωή σου. Μπορεί παλιότερα να πήγαινες με βάσει τον αυθορμητισμό σου κι ό,τι βγει, όμως τώρα κατά πάσα πιθανότητα σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές αν αξίζει να πάρεις το ρίσκο ή να χρεώσεις την κάρτα σου με μια μεγάλη αγορά.

4. Έχεις σκοπό να εξαρτάσαι λιγότερο από τους γονείς σου

output_7K2tx7

Στην εφηβική σου ηλικία, αλλά και στις αρχές της δεκαετίας των 20, κατά πάσα πιθανότητα άπλωνες το χέρι συχνά στους γονείς σου. Όσα περισσότερα σου έδιναν και σου εξασφάλιζαν, τόσο πιο ευγνώμων ήσουν. Αλλά τώρα καθώς οδεύεις προς τα 25 ή ακόμα κι αν τα έχεις περάσει, αισθάνεσαι πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου όταν διαχειρίζεσαι τα δικά σου χρήματα. Εκτιμάς αυτό το συναίσθημα του να μη χρειάζεται να ζητάς χρήματα από τους γονείς σου, καθώς και τον σεβασμό που σου δείχνουν οι ίδιοι, στην προσπάθειά σου να ανεξαρτητοποιηθείς.

5. Λατρεύεις να παίρνεις μαθήματα και συμβουλές

lion-kingg

Όταν ήσουν νεότερος και οι μεγαλύτεροι σου έδιναν συμβουλές για οτιδήποτε σου συνέβαινε, η αντίδραση σου ήταν να γυρίζεις τα μάτια και να σηκώνεις τους ώμους σου. Αδιαφορούσες όσο δεν πάει για τη γνώμη και τις εμπειρίες τους. Όσο μεγαλώνεις όμως, αυτό άλλαξε, μιας και οτιδήποτε ξέρει κι έχει βιώσει κάποιος πιο μεγάλος από εσένα ή κάποιος που έχει βρεθεί στη θέση σου και μπορεί να σε συμβουλεύσει, θέλεις να το ακούσεις. Στα 20 σου, αρχίζεις να θεωρείς πολύτιμα τα μαθήματα που σου δίνονται και πιάνεις τον εαυτό σου να ζητάει συμβουλές πιο συχνά από ποτέ.

6. Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος/η

happy

Μερικές φορές αυτός που θέλεις να είσαι και αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, δεν συγκλίνουν. Όσο μεγαλώνεις, θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό για εσένα να ασχολείσαι με κάτι που θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Μπορεί για παράδειγμα να ήθελες να γίνεις σεφ, όμως στον χώρο της μαγειρικής το πάθος σου να είναι καταδικασμένο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα είσαι σεφ στην κουζίνα σου και καθηγητής ή πυροσβέστης ή λογιστής στη δουλειά σου. Έτσι, θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Θα εκπλαγείς με το πόσο σημαντική θα γίνει η ευτυχία για εσένα, αλλά ναι… είναι τα πάντα.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET