ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Κι όμως, υπάρχουν 5 τρόποι για να μη γίνει Brexit!

Πολύ συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιστραφεί ένα Brexit παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το οικονομικό σάιτ Market Watch εξετάζει πέντε σενάρια που θα μπορούσαν να μετρέψουν το «Exit» σε «Remain». Παρά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «τιμήσει» το σχεδόν […]

Neopolis Team

30 Ιουνίου, 2016

Πολύ συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιστραφεί ένα Brexit παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το οικονομικό σάιτ Market Watch εξετάζει πέντε σενάρια που θα μπορούσαν να μετρέψουν το «Exit» σε «Remain».

Παρά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «τιμήσει» το σχεδόν 52% των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit, ειδικοί τονίζουν πως υπάρχουν τρόποι για να μην προχωρήσει η διαδικασία, σημεώνει το Market Watch και παρουσιάζει τα πέντε σενάρια για το πώς μπορεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

no-brexit1

1. Άρνηση να προχωρήσει η γραφειοκρατία

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επιλέξει να μην ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση δε θα ειδοποιήσει επισήμως την ΕΕ σχετικά με την πρόθεσή της να αποχωρήσει. Πρόκειται, ωστόσο, για απίθανο σενάριο: «Μιλώντας από πολιτική άποψη, σε ένα δημοψήφισμα όπου ψήφισαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και υπάρχει σαφής πλειοψηφία, θα ήταν σχεδόν αδιανόητο το κοινοβούλιο να κινηθεί ενάντια στη βούληση του λαού», τόνισε ο Νίκος Σκουτάρης, λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, μιλώντας στο MarketWatch.

no-brexit2

2. Σκωτσέζικο βέτο

Παραδόξως, αυτό θεωρείται ακόμη πιο απίθανο σενάριο. Η πρωθυπουργός της περιοχής, Νίκολα Στέρτζον, επιχειρηματολογεί ότι ο νόμος για τη Σκοτία του 1998 (Scotland Act 1998), δίνει στο ημιαυτόνομο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να απορρίψει το βρετανικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως αυτό είναι περισσότερο μια ερμηνεία της νομοθεσίας και ότι, ως κυρίαρχο κράτος, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Περιλαμβανομένου του να προχωρήσει με το Brexit, προσθέτει ο Σκουτάρης. Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπορεί να «δυσκολέψει τα πράγματα», αλλά νομικά δεν μπορεί να μπλοκάρει το Brexit.

no-brexit3

3. Οικονομικές αναταράξεις αναγκάζουν τη χώρα να το ξανασκεφτεί

Οι ισχυρές οικονομικές αναταράξεις ενδέχεται να στρώσουν το δρόμο για έναν εκτροχιασμό της πορείας προς το Brexit. Σε αυτή την περίπτωση, το λεγόμενο vox populi (η κοινή γνώμη) μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, δεδομένου ότι μια έξοδος μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση της βρετανικής οικονομίας.

no-brexit4

4. «Ήπιο» Brexit

Υπάρχει και το σενάριο της μερικής συμμετοχής ή συμμετοχής ως δευτερεύον/«κατώτερο κράτος» (associate membership, με μειωμένα δικαιώματα και προνόμια).

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιτύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, ενός νέου πλαισίου που θα ορίζει τη σχέση της χώρας με το μπλοκ. Ο Σκουτάρης διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κοντά στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Νορβηγίας ή Ισλανδίας.

Σε αυτή την περίπτωση η Βρετανία θα απελευθερωνόταν από τη γραφειοκρατία και κάποιες πολιτικές της ΕΕ, ενώ θα συμμετείχε στην κοινή αγορά, υποστήριξε δημοσίευμα του Telegraph σχολιάζοντας μια τέτοια προοπτική. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό εξακολουθεί να είναι Brexit.

no-brexit5

5. Μια «δεύτερη ευκαιρία»

Αυτό μοιάζει πολύ με το προηγούμενο σενάριο. Όπως επιχειρηματολογεί ο Gideon Rachman των Financial Times, η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να «κρατήσει» τη Βρετανία στο μπλοκ, γεγονός που θα δικαιολογούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο Rachman παραλληλίζει την περίπτωση αυτή με το δημοψήφισμα της Δανίας για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τη δεκαετία του 1990 και εκείνο της Ιρλανδίας για τη Συνθήκη της Νίκαιας το 2001.

no-brexit6

Πηγή: TheTOC.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Ιτέα: Κοπέλα σώζει νεογέννητο γατάκι που βρήκε ασφυχτικά δεμένο σε σακούλα σκουπιδιών!

SPILL THE TEA

Ο Damiano των Måneskin χώρισε και πιάστηκε να φιλιέται με άλλη σε κλαμπ της Ισπανίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Μπουνιές και κλωτσιές παίχτηκαν σε συναυλία του Sidarta, έριξε κι ο ίδιος μερικές!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαρούσι: 8 χρόνια φυλακή στη 18χρονη που σκότωσε τη φίλη της – Θέλει να περάσει Ιατρική!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Λατινικά Προσανατολισμού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Πληροφορική Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET