fbpx

Τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου και σε προστατεύουν από ιούς και μικρόβια!


Πείτε μου λίγο, το παθαίνετε κι εσείς αυτό που όποτε μία ίωση ή γρίπη σας ταλαιπωρεί, υπόσχεστε στον εαυτό σας πως είναι η τελευταία φορά που δεν τρώτε υγιεινά και πως, δεν πάει άλλο, θα φτιάξετε τη διατροφή σας για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας; Προσωπικά ναι, και μαντέψτε, μετά από μερικές μέρες η σκέψη αυτή πάει περίπατο, μέχρι να έρθει άλλη μία εποχική γρίπη να με θορυβήσει.

Ίσως τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και τον κορωνοϊό, να αφήσουμε τις δικαιολογίες κατά μέρους και να ασχοληθούμε σοβαρά με τη διατροφή μας και με όλες εκείνες τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε. Και αφού έχουμε ξεχυθεί στα σούπερ μάρκετ (δεν έχουμε πόλεμο, ηρεμήστε), εκτός από τα σνακ και τις σοκολάτες που θα βάλουμε μέσα στο καλάθι για να παλευτεί η καραντίνα και να γίνει σωστά το Netflix & Chill (για σάμερ μπόντι ούτε λόγος φέτος), γιατί να μην ψωνίσουμε και εκείνες τις τροφές που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας;

Κι αν δεν ξέρετε ποιες είναι εκείνες που βοηθούν απίστευτα πολύ και μειώνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσετε, τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω:

 Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, αδέρφια. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν, καλύπτει το 37% της ημερήσιας ανάγκης και είναι ικανή για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στο να αποκτήσουμε ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό. Το καλό με τα αμύγδαλα είναι ότι μπορείς να τα καταναλώσεις πολύ εύκολα. Αν δηλαδή δε θέλεις να τα απολαμβάνεις σκέτα, μπορείς να τα προσθέσεις στα δημητριακά, στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σου.


Τζίντζερ

Μια χαρά παραπάνω την έχω για το τζίντζερ και το προτιμώ σε πολλά ροφήματα. Πείτε με ό,τι θέλετε, αλλά αν μπορούσα να ρίξω και λίγο στον καφέ μου θα το έκανα. Να λοιπόν, που τώρα έχω έναν παραπάνω λόγο να συνεχίσω να το αγαπώ κι εσείς να ξεκινήσετε να το δοκιμάζετε (μην ξινίζετε τα μούτρα σας), μιας και το τζίντζερ φίλοι μου μόνο καλό κάνει στην υγεία μας. Εκτός του ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον πονόλαιμο, καταπολεμά και φλεγμονώδεις ασθένειες.


Σπανάκι

Μας το σέρβιραν από τα μικράτα μας, τότε που βλέπαμε τον Ποπάυ να το κατεβάζει αμάσητο και να φουσκώνει τα ποντίκια του. Μέχρι και σήμερα δεν το συμπαθούμε, για την ακρίβεια δεν θέλουμε να το βλέπουμε. Όμως το σπανάκι φίλοι μου, καταπολεμά όποια μόλυνση θέλει να χτυπήσει το οργανισμό μας, καθώς προειδοποιεί το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν ιοί και μικρόβια. Αυτό οφείλεται χάρη στη βιταμίνη C που διαθέτει, καθώς και στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να το εντάξουμε στη διατροφή μας δηλαδή.


Κρεμμύδια

Αν είχατε τη συνήθεια να παίρνετε το πιτόγυρο με απ’ όλα και τώρα την έχετε σταματήσει λόγω των κρεμμυδιών, να σας ενημερώσω ότι έχετε ένα πολύ καλό λόγο να επιστρέψετε σ’ αυτήν. Ή ακόμα καλύτερα, να προσθέσετε μπόλικα στη σαλάτα σας. Χάρη στις φαινόλες που περιέχουν, οι οποίες προσφέρουν ισχυρή αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αποτελούν σημαντική τροφή που πρέπει να ενταχθεί στο διατροφικό πρόγραμμα. Αρκούν μόνο λίγες ώρες για να δράσουν στον οργανισμό, εξουδετερώνοντας τους ιούς και βοηθώντας στην αποτοξίνωσή του. Στην ίδια λογική κινείται και το σκόρδο, οπότε στην περίπτωση που το αμόρε σας, σας γκρινιάζει για την οσμή, δείξτε του αυτό το κείμενο. #onionsbeforehoes/bros  


Κόκκινες πιπεριές

Τα καυτερά, όπως καταλαβαίνετε, έχουν την τιμητική τους, οπότε οι κόκκινες πιπεριές δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη λίστα. Εκτός από πλούσια πηγή β-καροτίνης, οι κόκκινες πιπεριές έχουν τη διπλάσια βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά (όσο κι αν δεν το πιστεύετε) και θωρακίζουν στο μέγιστο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με το μαλακό όμως παιδιά, είναι πολύ καυτερές.


Παπάγια

Θα πείτε τώρα «είχες και στο χωριό σου παπάγια;» και θα σας πω ναι. Εντάξει, δε μεγαλώσαμε με αυτό το φρούτο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Θεωρείται το μαγικό υπερφρούτο ασπίδα για τον οργανισμό. Δεν ξεχωρίζει τόσο απ’ τα υπόλοιπα όσον αφορά τη βιταμίνη C, ωστόσο η παπάγια έχει ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και έχει αντιφλεγμονώδης δράση. Επιπλέον, έχει αρκετές ποσότητες καλίου, βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος, οι οποίες είναι φουλ ευεργετικές για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.


Όλες οι τροφές με βιταμίνη C

Αυτή, σε αντίθεση με τις παραπάνω, είναι μια ευρέως γνωστή αλήθεια. Για την ακρίβεια, αυτό που ξέρουμε οι περισσότεροι και ακούμε από παιδιά, είναι η σημαντικότητα ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι την ημέρα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Με λίγα λόγια το πορτοκάλι είναι η πιο γνωστή τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C, αλλά σίγουρα δεν είναι και η μοναδική. Κυρίως φρούτα και λαχανικά έχουν την τιμή να τη «φιλοξενούν» (μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, ακτινίδια, μπρόκολα, κίτρινη πιπεριά, μαύρη σταφίδα), οπότε ένταξέ τα στο πρόγραμμά σου, ώστε να βοηθήσεις το ανοσοποιητικό σου να δημιουργήσει μια ασπίδα κατά των μικροβίων.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET