fbpx

Τον Μάρτιο έρχονται για συνεργασία 30 Παν/μια των ΗΠΑ, μεγάλες στιγμές για τα ΑΕΙ μας!


Σε αντίθεση με τα δυσάρεστα ζητήματα που συμβαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και χρειάζονται άμεσα λύση, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες με αποτέλεσμα να μοιάζει αβέβαιη η συνέχιση της λειτουργίας του ή το γεγονός ότι στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές είναι περισσότεροι από όσους μπορεί να αντέξει εξαιτίας των μετεγγραφών, υπάρχουν ευτυχώς και θετικές εξελίξεις με διεθνή χαρακτήρα.

Διότι, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, στο τέλος του Μαρτίου εκπρόσωποι των ελληνικών ΑΕΙ θα συναντηθούν με αντιπροσώπους 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, για την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας. 

Και για να καταλάβετε, αναφερόμαστε σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, NewYork University, Tufts, Johns Hopkins, και η συνεργασία θα αφορά κοινά Προγράμματα Σπουδών, θερινά τμήματα, ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Βέβαια, χωρίς να γυρεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί ή ανικανοποίητοι, καλό θα ήταν με αφορμή αυτές τις εξελίξεις να κοιτάξουμε και λίγο την εικόνα των πανεπιστημίων μας. Γιατί ωραίες οι συνεργασίες με κορυφαία ονόματα, αλλά έχουμε και κάποια θεματάκια να λύσουμε προτού υποδεχτούμε φοιτητές ή καθηγητές στα πλαίσιά τους. Ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τα δευτερεύοντα, σύμφωνα με κάποιους, ζητήματα, τα οποία ωστόσο «δίνουν» ή «παίρνουν» πολλά από το κύρος ενός ιδρύματος.

Από τη μεριά της, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να ανοιχτούν περισσότερο στον κόσμο και οραματιζόμαστε να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στην αναπτυξιακή δυναμική των ιδρυμάτων μας. Εξάλλου έχουμε κινηθεί με ενέργειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. με διερεύνηση συνεργειών με γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια, με τη στήριξη της συμμετοχής πανεπιστημίων μας στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων) και με πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα για τα αμερικανικά πανεπιστήμιa, τον Σεπτέμβριο του 2019 αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE) ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω δίκτυα συνεργειών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων

Τόνισε δε, πως στο νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο θα συμπεριλάβει και νέα μέτρα για την απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων, τη διευκόλυνση των διεθνών συνεργασιών και την ενίσχυση πρωτοβουλιών εξωστρέφειας των ελληνικών ιδρυμάτων.

Αν πάντως σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές επιλέγουν το Erasmus για ένα εξάμηνο σπουδών ή κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό μετά την αποφοίτησή τους, το να συμμετέχουν σε κοινά προγράμματα σπουδών δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για το Harvard.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET