ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Το όχι σημαίνει …όχι!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί επικρατεί μια πεποίθηση ότι το «όχι» που μας λένε (ή λέμε) σημαίνει «μπορεί» ή ερμηνεύεται σαν «Δεν το πιστεύω. Θα αλλάξει γνώμη». Αλήθεια, γιατί περιπλέκουμε τα πράγματα τόσο πολύ; Όταν κάτι μας δίνεται ή το δίνουμε τόσο ξεκάθαρα, γιατί να μη λαμβάνεται υπόψη ως έχει, αλλά να το εκλαμβάνουμε όπως μας […]

Default avatar

Guest Author

12 Φεβρουαρίου, 2016

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί επικρατεί μια πεποίθηση ότι το «όχι» που μας λένε (ή λέμε) σημαίνει «μπορεί» ή ερμηνεύεται σαν «Δεν το πιστεύω. Θα αλλάξει γνώμη».

Αλήθεια, γιατί περιπλέκουμε τα πράγματα τόσο πολύ; Όταν κάτι μας δίνεται ή το δίνουμε τόσο ξεκάθαρα, γιατί να μη λαμβάνεται υπόψη ως έχει, αλλά να το εκλαμβάνουμε όπως μας βολεύει; Μήπως δυσκολεύουμε τις ζωές μας χωρίς ιδιαίτερο λόγο;

Το ξέρω ότι το «όχι» είναι μια δυσάρεστη λέξη τις περισσότερες φορές. Το γνωρίζω πως σε κανένα δεν αρέσει να το ακούει όταν θέλει κάτι. Αλλά είναι μέρος της ζωής κι αυτό. Και πρέπει να μάθουμε και να το λέμε και να το δεχόμαστε. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Όταν δεν θες κάτι, δεν χρειάζεται να κανείς τον καλό για να μη γίνεις δυσάρεστος. Να μάθεις να το λες το «όχι». Και όχι δειλά. Να μάθεις να το λες σοβαρά και με αυτοπεποίθηση. Μην αφήσεις κανένα να πιστέψει ότι δεν το εννοείς ή ότι δεν είσαι σίγουρος.

Είμαι βέβαιη πως είναι μια άχαρη λέξη. Και σε κανέναν σχεδόν δεν αρέσει να τη λέει. Αλλά πρέπει, ώστε με το «όχι» σου να θέσεις τα όρια σου. Να μάθεις να πορεύεσαι βάσει των δικών σου θέλω και των δικών σου ονείρων και όχι να γίνεσαι υποχείριο των άλλων. Δεν είπα να μην κανείς συμβιβασμούς. Άλλωστε η ζωή μας όλη είναι ένας συμβιβασμός. Υποχωρούμε συνεχώς προκειμένου να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι καλός όλη την ώρα. Γιατί θα το καπηλευτούν και δεν θα σ’ αρέσει καθόλου.

Από την αντίπερα όχθη, εσύ που ακούς το «όχι», να μάθεις να το δέχεσαι με τη μια. Μην παραμυθιάζεις τον εαυτό σου ούτε λεπτό. Το όχι είναι όχι. Και είναι μια ισχυρή ξεκάθαρη άρνηση. Ξέρω είναι δύσκολο να το χωνεψεις. Πολλές φορές θες να χτυπήσεις τα πόδια σου στο πάτωμα σαν κακομαθημένο, αλλά δεν το κανείς γιατί ντρέπεσαι. Θα μάθεις με τον καιρό να το δέχεσαι. Και μη σου πω ότι θα το ζητάς κιόλας. Καλύτερα μια αυθεντική ξεκάθαρη άρνηση παρά νεφελώδη «ίσως» που σου τρώνε χρόνο.

Και θα σου πω και κάτι… κανείς δεν θέλει να γίνεται δυσάρεστος στους άλλους. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε αγαπητοί και να μας θέλουν όλοι. Οπότε όταν κάποιος επιλέγει συνειδητά να γίνει δυσάρεστος, πίστεψε με εννοεί την κάθε του λέξη. Μην το αμφισβητήσεις ποτέ αυτο.

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET