Έρευνες λένε

Το μυστικό για να σε συμπαθήσει η γάτα σου βρίσκεται στα μάτια λένε οι επιστήμονες!

The eyes chico, they never lie!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

23 Νοεμβρίου, 2022

Οι γατογονείς γνωρίζουν καλά το struggle να κάνουν το κατοικίδιό τους να τους αγαπήσει. Μιλάω για τις λιγότερο τυχερές περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν πέφτουν πάνω σε γατάκια που το μόνο που θέλουν είναι να «πλάθουν κουλουράκια» όλη μέρα στο στέρνο τους, αλλά περισσότερο να τους ρουφήξουν την ψυχή. Επειδή τα ταΐζουν και τους παραχωρούν το στρώμα τους τα βραδιά. Πολύ λογικό…

Τα συχνά πατεδάκια είναι ένας τρόπος να κερδίσεις την εύνοια του μικρού σατανά (ή απλά να τα κάνεις κακομαθημένα και να θεωρούν υποχρέωσή σου το καθημερινό σερβίρισμα), ωστόσο σύμφωνα με επιστήμονες, υπάρχει μια εναλλακτική στην επικοινωνία με το γατί σου, με την οποία μπορείς να εκφράσεις τα θετικά σου αισθήματα απέναντί του.

Αργό ανοιγοκλείσιμο ματιών it is λοιπόν, αφού όπως λέγεται, στέλνει φιλικά μηνύματα στο κατοικίδιό σου, το οποίο πολύ πιθανό να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Προτού παραθέσω την έρευνα των επιστημόνων, να πω ότι παλιότερα είχα ξαναδιαβάσει πως με το να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου στη γάτα σου, της λες ουσιαστικά «Σ’ αγαπώ», ενώ αν μιμηθεί την κίνηση, σημαίνει πως απαντάει με τον ίδιο τρόπο. Well, ή που δε λειτουργεί ή που απλά ο γάτος μου δε μου λέει «Κι εγώ σ’ αγαπώ». Με συμφέρει το πρώτο, αλλά δε θέλω κιόλας να καταρρίψω αυτή τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ημών και των αιλουροειδών. Θα κλάψω στη γωνίτσα μου λοιπόν… 

 

@sashaxxash♬ Running Up That Hill (A Deal With God) [2018 Remaster] – Kate Bush

Κι επειδή σας υποσχέθηκα μια έρευνα, αυτή έχει τίτλο «Ο ρόλος του ανοιγοκλεισίματος των ματιών μιας γάτας στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου-γάτας» και δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Scientific Reports. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η εν λόγω κίνηση των ματιών ισοδυναμεί με ένα χαμόγελο για τα συγκεκριμένα ζώα, πράγμα που κάνει τους ιδιοκτήτες τους να μοιάζουν πιο ελκυστικοί προς αυτά.

Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησε δύο πειράματα, με το πρώτο να χρησιμοποιεί ως δείγμα 21 γάτες από 14 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Οι 10 από αυτές ήταν αρσενικές και οι 11 θηλυκές, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 0,45 μέχρι 16 ετών. Ψυχολόγος από την ομάδα της έρευνας λοιπόν, συμβούλεψε τους ιδιοκτήτες να καθίσουν ένα μέτρο μακριά από το κατοικίδιό τους και να ανοιγοκλείσουν αργά τα μάτια τους όταν εκείνο τους κοιτούσε.

 

Οι κινήσεις και των δύο καταγράφονταν από κάμερες, ενώ τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με το πώς ανοιγοκλείνουν οι γάτες τα μάτια τους όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το συμπέρασμα ήταν πως όντως τα συγκεκριμένα ζώα ήταν πιο πιθανό να κάνουν αυτή την κίνηση των ματιών μιμούμενες τον ιδιοκτήτη τους

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 24 γάτες από οκτώ διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ απέναντί τους στάθηκαν οι ερευνητές, τους οποίους δεν είχαν ξαναδεί. Πρώτα, καταγράφηκε η αντίδρασή τους όταν οι ερευνητές τις κοιτούσαν απλά, χωρίς να κάνουν καμία κίνηση, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στην ίδια διαδικασία με το πρώτο πείραμα. Ωστόσο, μια αλλαγή ήταν ότι πέρα από το να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, πλησίασαν και το χέρι τους στις γάτες, διαπιστώνοντας τελικά ότι αυτές ήταν πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, καθώς επίσης να πλησιάσουν το χέρι του ανθρώπου αν αυτός είχε ανοιγοκλείσει αργά τα δικά του.

Κάντε μια προσπάθεια λοιπόν, αλλά για καλό και για κακό προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το χειρότερο σενάριο. Το κατοικίδιό σας δηλαδή να σας απαξιώσει.

Photo by Yerlin Matu on Unsplash

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Home Alone: Υπολόγισαν πόσα θα ξόδευε σήμερα ο Kevin για τα ψώνια κι απλά γελάμε!

Έρευνες λένε

Οι νέοι δεν ψήνονται να γίνουν μάνατζερ, γιατί δεν αξίζει τόσο άγχος και πίεση!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι νέες, απολαυστικές μπάρες δημητριακών FITNESS® της Nestlé χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι εδώ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET