fbpx

Το ‘Greek is an Attitude’ εμπνέεται από την Ελλάδα και δείχνει τον πολιτισμό της στα ρούχα!


Είναι πολλά εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας. Ο σπουδαίος πολιτισμός που έχουμε κληρονομήσει, η ομορφιά της ελληνικής θάλασσας, ο αξιοζήλευτος ήλιος, τα ηλιοβασιλέματα, είναι μόνο μερικά από αυτά που μας κάνουν να αγαπάμε τούτη τη χώρα. Για το ‘Greek is an Attitude’, είναι πολλά περισσότερα ακόμα. Είναι στάση ζωής, μια γρήγορη υπενθύμιση για να μην ξεχνάει ο κόσμος την ελληνική του ταυτότητα και μια ευκαιρία να μάθει ο κόσμος στο εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό.

Πίσω από το ‘Greek is an Attitude’ κρύβονται δύο αδέρφια, η Κοραλία και ο Πέτρος, που αποφάσισαν να συνδυάσουν το πάθος τους για τη μόδα και την επιχειρηματικότητα. Αφορμή στάθηκε μια στιγμιαία έμπνευση, η οποία προέκυψε από πολλά ερεθίσματα στη ζωή τους.

«Το καλοκαίρι του 2018 επισκεφθήκαμε τη Σύρο με την οικογένεια μου», εξηγεί η Κοραλία. «Υπήρχε κάτι στον συγκεκριμένο τόπο που με έκανε να χαλαρώσω, να ονειρευτώ και να απολαύσω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος μας. Αυτά τα συναισθήματα προέκυψαν κυρίως από το γεγονός ότι επέλεξα να κάνω τις σπουδές μου στο εξωτερικό και έτσι γυρνούσα στην Ελλάδα μόνο για τις ενδιάμεσες διακοπές. Η απουσία μου με έκανε να δω τον τόπο μου με άλλη ματιά, να παρατηρήσω εικόνες και ερεθίσματα που δεν είχα παρατηρήσει προηγουμένως, και κυρίως να εκτιμήσω το παραμικρό που με κάνει χαρούμενη όταν βρίσκομαι στην πατρίδα μου.

Καθόμουν στην παραλία με τον αδερφό μου και συζητούσαμε για το πάθος μου για τη μόδα και το πάθος του για την επιχειρηματικότητα. Έχοντας στο μυαλό μου την ευγνωμοσύνη για τα αμέτρητα αγαθά που μου προσφέρει η Ελλάδα, και νιώθοντας περήφανη για την καταγωγή μου, μπήκα σε σκέψεις μαζί με τον αδερφό μου. Έτσι, αντλώντας έμπνευση από το καλοκαιρινό ελληνικό τοπίο, τη μοναδική ελληνική θάλασσα και τον ήλιο, αποφασίσαμε να κάνουμε το πάθος μας πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο μαζί. Από εκείνη τη στιγμή αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτή την ιδέα, όμως λόγω των σπουδών μου καταφέραμε να το ξεκινήσουμε κανονικά τον Μάιο του 2020».

Ο Έλληνας πάντα καταφέρνει να ξεχωρίζει, όπου κι αν βρίσκεται.

Κάπως έτσι, προέκυψε και η ονομασία του ελληνικού brand. «Σε ένα κόσμο που διαρκώς παρασύρεται από τη ξενομανία, είναι πολύ εύκολο κανείς να ξεχάσει την εθνική του ταυτότητα. Η ζωή μου στο εξωτερικό με βοήθησε να καταλάβω πως το να είσαι Έλληνας είναι μία στάση ζωής που μας διαφοροποιεί από κάθε άλλο άνθρωπο, μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς», μου λέει η Κοραλία.

«Ο κόσμος που ζούμε πλέον κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα και συνεχώς αλλάζει. Είναι πολύ εύκολο πλέον ένας άνθρωπος να ξεχάσει την εθνική του ταυτότητα και την καταγωγή του».

Στόχος του Greek Attitude είναι να υπενθυμίζει στον κόσμο την ελληνική του ταυτότητα, καθώς και πως το να είσαι Έλληνας είναι τελικά μια στάση ζωής. «Προσπαθούμε να βάζουμε τον κόσμο σε σκέψεις για τους λόγους για τους οποίους είναι περήφανος για την καταγωγή του, αλλά και για το τί σημαίνει Greek Attitude για αυτόν. Φορώντας ένα από τα σχέδια μας μπορεί κανείς να δείξει πόσο περήφανος είναι για την καταγωγή του, καθώς και να δώσει την ευκαιρία στον ξένο κόσμο να γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό με έναν σύντομο τρόπο. Στόχος μας δεν είναι μόνο να παράγουμε ένα απλό ρούχο, αλλά κάτι παραπάνω. Είναι το ρούχο που παράγουμε να αποτελέσει έναυσμα μίας συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων για το τί σημαίνει Ελλάδα.»

Τι είναι για εσάς Greek Attitude;

«Υποστηρίζουμε ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου διαμορφώνεται από το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει, και από τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Greek Attitude για εμάς είναι η στάση ζωής που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες. Είναι ελευθερία, αγάπη για τον τόπο μας, δυναμικότητα. Είναι ο ελληνικός ήλιος, η θάλασσα, ο γλυκός άνεμος σε ένα ελληνικό νησί. Όλες οι εικόνες και τα συναισθήματα που μας προσφέρει ο τόπος μας συγκεντρωμένα σε έναν άνθρωπο».

Όταν έχεις την ιδέα, πόσο εύκολο τελικά είναι να την υλοποιήσεις, ειδικά όταν οι καιροί όσο πάνε και δυσκολεύουν; Όπως εξηγούν τα παιδιά, δεν είναι εύκολο αλλά με πίστη στον εαυτό σου, πάθος και σκληρή δουλειά, το σίγουρο είναι ότι θα πετύχει. «Ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Δεν πρέπει κανείς, είτε νέος είτε και μεγάλος, να φοβάται να ακολουθήσει το όνειρο του και να δημιουργεί. Ακόμα και λάθη να κάνεις, μαθαίνεις τόσα πολλά χρήσιμα πράγματα. Κάτι που με βοηθάει πολύ όταν νιώθω φόβο για το άγνωστο είναι να ρωτάω τον εαυτό μου τί είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν το κάνω. Συνήθως η απάντηση είναι ασήμαντη, και έτσι παίρνω το θάρρος και συνεχίζω.

Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί από το μηδέν λαμβάναμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τεράστια στήριξη από την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Αυτό είναι κάτι που έχει κάνει τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη, μιας και όλοι μας προσφέρουν τρομερή αγάπη και βοήθεια. Είμαστε ευγνώμων για την οικογένεια που έχουμε χτίσει μέσα από αυτό, όχι μόνο με γνωστούς ανθρώπους αλλά και με άγνωστους, που μας έχουν αγαπήσει και μας στηρίζουν σε κάθε βήμα».

Με μία ματιά στο ‘Greek is an Attitude’ παρατηρεί κανείς ότι το minimal στοιχείο επικρατεί στη συλλογή. Το minimal έχει κερδίσει έδαφος στο χώρο της μόδας, άλλωστε.

«Έμπνευση μας αποτελεί η αρχαία ελληνική τέχνη, και κυρίως η τέχνη της γλυπτικής. Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα αποτυπώνουν με τον πιο λιτό και όμορφο τρόπο το “Greek Attitude”. To minimal για εμάς είναι ένας τρόπος να εκφράζουμε τον στόχο μας καθαρά και στοχευμένα. Ένα πιο λιτό σχέδιο επικεντρώνεται στον στόχο και στις χρήσιμες πληροφορίες. Πιστεύουμε ότι έτσι δεν κουράζουμε τον κόσμο με περιττές πληροφορίες, και οδηγούμε την προσοχή του σε αυτό που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε, να του υπενθυμίσουμε την ελληνική του ταυτότητα και να τον κάνουμε να νιώσει περήφανος για την καταγωγή του.»

Ελλάδα για εσάς σημαίνει:

Όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα πάντα μας έρχεται η ίδια εικόνα στο μυαλό, το καλοκαιρινό ελληνικό ηλιοβασίλεμα που μοιάζει διαφορετικό από κάθε άλλο όταν βρίσκεσαι σε ένα ελληνικό νησί.

«Μία εικόνα μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για την Ελλάδα, και μάλιστα είναι αυτή που ενέπνευσε και την γέννηση της ιδέας μας και της εταιρίας μας. Είναι η εικόνα εκείνου του καλοκαιριού, δίπλα στη καθαρή θάλασσα του ελληνικού νησιού, κάτω από το ζεστό ήλιο και με το ελαφρύ αεράκι του νησιού. Όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα πάντα μας έρχεται η ίδια εικόνα στο μυαλό, το καλοκαιρινό ελληνικό ηλιοβασίλεμα που μοιάζει διαφορετικό από κάθε άλλο όταν βρίσκεσαι σε ένα ελληνικό νησί. Ξυπνάει πολλά συναισθήματα και σε βάζει σε σκέψεις. Το σίγουρο είναι ότι προσφέρει μία γαλήνη που δεν παρατηρείται συχνά.»

Τι είναι αυτό όμως που μπορεί να κάνει ένα brand να ξεχωρίσει;

«Αυτό που πιστεύουμε πως βοηθάει εταιρίες να ξεχωρίσουν και προσπαθούμε να το ακολουθούμε και εμείς πιστά, είναι να κρύβεται μια ιστορία πίσω από κάθε τί που δημιουργείται. Όλα μας τα σχέδια είναι βασισμένα σε ιστορίες και είναι εμπνευσμένα από διαφορετικά στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει όταν ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο προσπαθεί να αφηγηθεί μια ιστορία, και αυτό τον προσελκύει στο να την ανακαλύψει. Παράλληλα, χαρίζει μία μοναδική αξία στο αντικείμενο, και έτσι και στην εταιρία.»

Στα επόμενα σχέδια είναι προγραμματισμένο το λανσάρισμα καινούριου σχεδίου, εμπνευσμένο από την αρχαία θεά Αφροδίτη.

«Είναι γνωστό ότι είναι η θεά της αγάπης, και έτσι θέλουμε να αποτυπώσουμε την ομορφιά της και το συναίσθημα που εκπέμπει στα ρούχα μας. Θα δημιουργήσουμε μία νέα ενότητα στη σελίδα μας, όπου θα αναρτούμε την ιστορία πίσω από κάθε μας σχέδιο, και έτσι θα προσφέρουμε στον κόσμο την ευκαιρία να μάθει κάποια πράγματα για στοιχεία της Ελληνικής ιστορίας, που ίσως να μην γνώριζε. Επίσης, ετοιμάζουμε κάποια σχέδια που είναι εμπνευσμένα από την φετινή επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Ελλάδος, προσέφερε πάρα πολλά στον ελληνικό λαό και είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε και να το τιμάμε».

Τέλος, κλείνω τούτη τη συνέντευξη με το πολύ όμορφα ιδιαίτερο Greek Attitude, για το που ονειρεύονται να είναι κάποια χρόνια αργότερα.

«Δεν μας αρέσει πολύ να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε. Όμως, το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να εμπνέουμε περηφάνια για την πατρίδα μας, και να μοιραζόμαστε την αγάπη για τον τόπο μας. Θα θέλαμε πάρα πολύ με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να γνωρίσουμε τον κόσμο που μας στηρίζει τόσο καιρό και κυρίως, θα θέλαμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια που έχουμε αρχίσει να χτίζουμε.»

Instagram: @greekattitude

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET