ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

To EMΠ έχει το πιο δυνατό πτυχίο στην αγορά εργασίας – Ποια πανεπιστήμια ακολουθούν!

Εμείς έχουμε τους ενδοιασμούς μας βέβαια.

Neopolis Team

19 Σεπτεμβρίου, 2022

Σε μια κατάταξη διαφορετική από τις συνηθισμένες (ποιότητα σπουδών, επίπεδο ερευνών, κόκ), τα μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια εξασφάλισαν ξανά μια θέση, αλλά αυτή τη φορά δεν ξέρουμε πώς πρέπει να νιώσουμε.

Ειδικότερα, ο οργανισμός Quacquarelli Symonds (QS) δημοσίευσε τη λίστα QS Graduate Employability Rankings, η οποία αξιολογεί τα Πανεπιστήμια με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων και τη φήμη τους στην αγορά εργασίας, τοποθετώντας το ΕΜΠ πρώτο ανάμεσα στις ελληνικές παρουσίες.

Συνολικά συναντάμε τέσσερα ελληνικά ονόματα, με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο να φιγουράρει στις θέσεις 201-250, το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ να ακολουθούν στις θέσεις 301-500 και το ΑΠΘ στις θέσεις 501-550.

Αν λοιπόν η ύπαρξη των παραπάνω ΑΕΙ στη λίστα οφείλεται στην εύρεση εργασίας στη διεθνή αγορά, τότε βγάζει νόημα. Διότι όσον αφορά την ελληνική αγορά, τα πράγματα είναι λιγότερο ευχάριστα και δε χρειάζεται να το επιβεβαιώσει κάποια έρευνα, το καταφέρνει η μάχη των απόφοιτων για μια θέση εργασίας στο αντικείμενό τους.

Για την ιστορία, η κατάταξη προέκυψε αφού συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 758 Πανεπιστήμια και στη συνέχεια δημιουργήθηκε πίνακας με τα 550 σημαντικότερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Όπως συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ, πρόκειται για μια καινοτομία στο χώρο των παγκόσμιων κατατάξεων, που έχει ως στόχο να διευκολύνει τους φοιτητές παγκοσμίως, να συγκρίνουν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε σχέση με την απασχολησιμότητα και τις προοπτικές εύρεσης εργασίας για όσους αποφοιτούν από τα προγράμματα σπουδών τους.

Στην 1η θέση του πίνακα βρέθηκε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (ΗΠΑ), ακολουθεί το Στάνφορντ και το UCLA, στην το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στην το Χάρβαρντ. Στο top 10 συναντάμε μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, αυτό της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος προκύπτει από πέντε προσεκτικά επιλεγμένους δείκτες, οι οποίοι είναι οι εξής:

(α) Φήμη στους Εργοδότες (Employer reputation) – 30%

Το συγκεκριμένο κριτήριο βασίζεται στη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από 75.000 εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καλούνται οι εργοδότες να εντοπίσουν τα ιδρύματα από τα οποία προέρχονται οι πιο ικανότεροι, καινοτόμοι και αποτελεσματικοί πτυχιούχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους. Για κάθε ένα ίδρυμα που αξιολογείται, το 50% των ερωτηματολογίων προέρχεται από επιχειρήσεις και εργοδότες της ημεδαπής και το άλλο 50% από εργοδότες και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

(β) Αποτελέσματα από τους Απόφοιτους (Alumni outcomes) – 25%

Στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου 40.000 επιτυχημένοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων κατονομάζουν ποια Πανεπιστήμια «παράγουν» σημαντικούς αποφοίτους που με το έργο τους επιδρούν σημαντικά στο χώρο ζωής και δράσης τους.

(γ) Συνεργασίες με εργοδότες κατά Τμήμα (Partnerships with Employers per Faculty) – 25%

Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει δύο μέρη. Πρώτον, χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων Scopus του Elsevier για να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχώς με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς  για να παράγουν αξιόπιστη και εφαρμοσμένη έρευνα. Μόνο γνωστές εταιρείες που παράγουν τρία ή περισσότερα πρωτόκολλα συνεργασίας σε μια πενταετία (2015-2019) περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση. Η κατάταξη αυτής της χρονιάς αντιστοιχεί σε πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, όπως αυτές αναφέρονται από την Fortune και τη Forbes. Δεύτερον, θεωρεί τις εταιρικές σχέσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση στο χώρο εργασίας, αποφοίτων ή φοιτητών των Πανεπιστημίων,  οι οποίες αναφέρονται από τα ιδρύματα και επικυρώνονται από την ερευνητική ομάδα QS.

(δ) Αναλογία Εργοδοτών προς Φοιτητές (Employer/Student Connections) – 10%

Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τον αριθμό των μεμονωμένων εργοδοτών που παρευρίσκονταν ενεργά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, παρέχοντας στους φοιτητές  την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Η παρουσία των εργοδοτών αυξάνει επίσης τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές για να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και ερευνητικές ευκαιρίες. Αυτή η «ενεργός παρουσία» μπορεί να λάβει τη μορφή συμμετοχής σε εκθέσεις για επαγγελματικές εκδηλώσεις, διοργάνωσης εταιρικών παρουσιάσεων ή οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων αυτοπροβολής.

(ε) Ποσοστό Απασχόλησης Αποφοίτων (Graduate employment rate) – 10%

Αυτός ο δείκτης είναι ο πιο απλός αλλά απαραίτητος για την κατανόηση του βαθμού επιτυχίας των πανεπιστημίων στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του ποσοστού των πτυχιούχων (με εξαίρεση εκείνους που επιλέγουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν ή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία) σε πλήρη ή μερική απασχόληση εντός δώδεκα μηνών από την αποφοίτηση τους.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ, για τη διάκριση της Σχολής:

Τα συγκεκριμένα κριτήρια/δείκτες υποδεικνύουν ενισχυτικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των δράσεων και δομών του ΕΜΠ που στοχεύουν στην εγγύτητα των φοιτητών μηχανικών και των (μελλοντικών) εργοδοτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεδομένου ότι η μέτρηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας γίνεται σε διεθνή κλίμακα, η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη εκτιμάται ότι είναι σημαντική και προσφέρεται για διερεύνηση, μέσω των στοιχείων του QS ή από άλλες πηγές. Τα στοιχεία του QS ανατρέχουν μέχρι το 2018 και συνεπώς δεν προσφέρονται για ουσιαστική συγκριτική ανάλυση. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ΕΜΠ διατηρεί τις θέσεις  201-250 στη διεθνή κατάταξη αναφορικά με την απασχολησιμότητα αποφοίτων.

Από την άλλη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σχολίασε:

«Τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης επιβεβαιώνουν την σημασία που αποδίδει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ομαλή μετάβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αλλά και την καταξίωση τους σε αυτή. Το Πανεπιστήμιο μας, για την υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του και για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας αναβαθμίζει και επικαιροποιεί συνεχώς τα προγράμματα σπουδών του, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης του, και υλοποιεί Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης των Φοιτητών του σε επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Επιπροσθέτως μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης και των προγραμμάτων κατάρτισης που προσφέρει, συμβάλλει στην προσαρμογή τους στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως από το παραδοσιακό μοντέλο εκπαίδευσης.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET