ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΠΑ: Στο 1,3% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως σύμφωνα με την «Κατάταξη της Σαγκάης»!

Κρατάει τον πήχη ψηλά μαζί και με τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια της λίστας!

Neopolis Team

22 Αυγούστου, 2022

Μιας κι εμείς βρισκόμαστε ακόμα σε vacay mood, να δώσουμε συχαρητήρια στο ΕΚΠΑ που την παλεύει χωρίς διακοπές από τις πιο μεγάλες και σπουδαίες παγκόσμιες κατατάξεις ανεβάζοντας τον πήχη για την Ελλάδα! Συνεχίζει ακούραστα να δίνει το παρόν σε υψηλές θέσεις και να επιβεβαιώνει τη φήμη που έχει στη χώρα μας, με τις διακρίσεις να είναι πραγματικά ασταμάτητες.

Νωρίτερα τον Αύγουστο γράφαμε για την παρουσία του για 2η συνεχόμενη χρονιά στο top 200 του διεθνώς αναγνωρισμένου πίνακα κατάταξης ‘Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities, ενώ τώρα επιστρέφει ως μέρος του 1,3% των καλύτερων πανεπιστημίων σε διεθνές επίπεδο.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα, μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις, AcademicRanking of World Universities -ARWU («Κατάταξη της Σαγκάης»), συμπεριέλαβε το ελληνικό πανεπιστήμιο στις θέσεις 301-400 από τις 1000 συνολικά, καθιστώντας το #1 ανάμεσα στις ελληνικές παρουσίες.

Η επίδοση του ΕΚΠΑ στους Επιμέρους Δείκτες της Κατάταξης ARWU την περίοδο 2016-2022:

Ακολουθούν:
Το ΑΠΘ στις θέσεις 501-600
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900

Στην εν λόγω κατάταξη αξιολογείται κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Natureκαι Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Από το 2003 που ξεκίνησε η δημοσίευση της κατάταξης περισσότερα από 2000 πανεπιστήμια αξιολογούνται και κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500. Από την κατάταξη του 2019 και πέρα, αξιολογούνται συνολικά 2500 Πανεπιστήμια που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία και  δημοσιεύεται πίνακας με τα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Τα Πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι (6) δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου. Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής:  

1. Δείκτης ALUMNI: Ο αριθμός αποφοίτων που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field) με βάρος 10%,

2. Δείκτης AWARD: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field ) με βάρος 20%,

3. Δείκτης HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών με βάρος 20%,

4. Δείκτης Ν&S:Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το  2017 έως το 2021 με βάρος 20%,

5. Δείκτης PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index με βάρος 20%,

6. Δείκτης PCP: Η Κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ, με βάρος 10%.

Στη συγκεκριμένη κατάταξη το 30% της συνολικής βαθμολογίας προκύπτει από απόφοιτους και καθηγητές που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ ή και FIELD METAL στο πεδίο των μαθηματικών, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα σημαντικά βραβεία, μετάλλια και προσωπικές τιμές. Συνεπώς τα ελληνικά Πανεπιστήμια στα συγκεκριμένα κριτήρια κάθε χρόνο παίρνουν μηδέν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Isidro Aguillo, o οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Webometrics, δραστηριοποιούνται παγκοσμίως 31.097 Πανεπιστήμια. Οι περισσότερες κατατάξεις συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται στοιχεία για αυτό τον αριθμό Πανεπιστημίων. Με βάση συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια υπολογίζουν δείκτες και τη συνολική βαθμολογία κάθε Πανεπιστημίου. Εν συνεχεία θα επιλέξουν τα 500 ή τα 1000 πρώτα Πανεπιστήμια και δημιουργήσουν τον πίνακα της κατάταξης. Με βάση τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα δεδομένα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στα top 400 με απλή αναγωγή σε ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 1,3% των καλύτερων Πανεπιστημίων Παγκοσμίως.

Υπολογίζοντας αντίστοιχα τη θέση των υπόλοιπων ελληνικών πανεπιστημίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 1,9%, το Πανεπιστήμια Κρήτης στο 2,25% και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο 2,9% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν τα αμερικανικά Ιδρύματα, με την πρώτη θέση να την κατακτά το Χάρβαρντ – για 20η συνεχόμενη χρονιά -, ενώ ακολουθεί το Στάνφορντ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Κέιμπριτζ της Αγγλίας που σπάει το αμερικάνικο σερί, το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, και στη 10η θέση το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, υποστηρίζει ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί για τη θέση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι η επιβεβαίωση της υψηλής ερευνητικής επίδοσης του Ιδρύματος, όπως αυτή αποτυπώνεται στην βαθμολογία των επιμέρους δεικτών την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για την περίοδο 2017-2022, όπως αυτά αποτυπώνονται στον πίνακα 2, το ΕΚΠΑ για το 2022:

  1. Επιτυγχάνει βαθμολογική άνοδο και στα 4 ερευνητικά κριτήρια, σε σχέση με το 2021
  2. Στα κριτήρια (α) του αριθμού δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science και (β) του αριθμού δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index το ΕΚΠΑ επιτυγχάνει την υψηλότερη βαθμολογία του την τελευταία εξαετία.
  3. Παραμένει στο 1,3% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως με σαφείς ανοδικές τάσεις.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET