fbpx

Με θέμα τις «Αξίες», το 4ο TEDxPatras χάρισε μια μοναδική εμπειρία για όλους!


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το TEDxPatras 2018 το βράδυ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Royal Theater της Πάτρας.

Με θέμα τις «Αξίες» το φετινό event προσπάθησε να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: Μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες «αξίες»; Παραμένουν ίδιες στο πέρασμα του χρόνου; Τι επηρεάζει τις «αξίες» μας;

Η φετινή διοργάνωση ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο περιεχομένου και περιλάμβανε 13 ομιλίες, 3 performances, 6 εργαστήρια, παιχνίδια, απολαύσεις, party και εκπλήξεις!

Οι 117 εθελοντές έπαιξαν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο για όλους τους συμμετέχοντες.

Με μια χορογραφία σε «διπλό ταμπλό», εντός και εκτός οθόνης, άνοιξε το τέταρτο TEDxPatras. Η ομάδα των χορευτών της Όλγας Σπυράκη, με την υπόκρουση κιθάρας και ρυθμικών κρουστών έπλεξε κινητικά τη σωματοποιημένη αφήγηση της παρουσίας – ή και απουσίας- αξιών όπως «Αλληλεγγύη», «Ανθρωπιά» και «Συνύπαρξη».

Από τον δημόσιο αστικό χώρο – σημείο αναφοράς για μετανάστες και πρόσφυγες – στη θεατρική σκηνή, οι δράσεις των χορευτών παρουσιάστηκαν τόσο εντός του αστικού περιβάλλοντος, όσο και σε έναν χώρο κλειστό, που μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε την υπόσταση τους μέσα στην πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής.

Η αξία του μέτρου, και το μέτρο ως αξία, είναι το δίπολο που απασχόλησε τον Φίλιππο Τσαλαχούρη στην ομιλία του από σκηνής TEDxPatras. «Η μουσική, την οποία εγώ υπηρετώ, κατεξοχήν διδάσκει το μέτρο» είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει εξηγώντας ότι, στο σύμπαν της Μουσικής το μέτρο βρίσκεται «μεταξύ τεχνικής και αυτοσχεδιασμού».

Η ζωή πρώτα σου δίνει το διαγώνισμα και μετά την εξεταστέα ύλη.

Έτσι υποστήριξε ο Δημήτρης Βυθός, θέτοντας τους ακροατές μπροστά σε μια σειρά  από ζεύγη αντιθέτων, με κυρίαρχο εκείνο του Νου και της Καρδιάς, της Λογικής και του Συναισθήματος. Ζούμε σε ένα σύμπαν αντιθέσεων, όπου κάθε θέση χρειάζεται την αντίθεσή της. Αν η μία επικρατήσει της άλλης, την καταστρέφει, την εξαφανίζει, χάνοντας έτσι κάτι από την ίδια της την ύπαρξη. Εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο Δημήτρης Βυθός κατατάσσει τα ζεύγη των αντιθέτων ως ανήκοντα στη «σφαίρα της Φαντασιακής Εκλογίκευσης».

Η Regine Debatty, παίρνοντας την σκυτάλη με τη σειρά της, παρουσίασε τη δουλειά καλλιτεχνών οι οποίοι αξιοποιώντας τη μιντιακή επικοινωνία και τα νέα τεχνολογικά μέσα, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, όπως αυτό εκδηλώνεται στο εκάστοτε κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Επεσήμανε τη δυνατότητα που προσφέρει η τέχνη στους συνανθρώπους μας που αναζητούν μια καλύτερη ζωή να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, να μοιραστούν στοιχεία της δικής τους κουλτούρας, ακόμα και να μας προσφέρουν μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε όσα αποτελούν το περίγραμμα της δικής μας ζωής, στην καθημερινότητά μας και στις αξίες που την καθορίζουν.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος έθεσε επί… κόκκινου τάπητος του TEDxPatras 2018 το ηθικό δίλημμα των εφαλτήριων αξιών πίσω από τη λήψη αποφάσεων στο ανθρωπιστικό πεδίο.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ηλίας Παυλόπουλος μας παρέσυρε αρχικά σε μια βουτιά πίσω στον χρόνο, ως το 1994, με αφορμή το ιστορικό παράδειγμα του διλήμματος που έθεσε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις η γενοκτονία των Τούτσι, στα σύνορα Ζαϊρ- Ρουάντας. Μέσα σε έναν κόσμο αντιμέτωπο με τόσο μεγάλες αντιφάσεις, πόσο μπορούμε να ελπίζουμε για ουδετερότητα και αμεροληψία;

Οι αρχές μάς λένε τι είναι καλό να κάνουμε, αλλά σπάνια μάς λένε ποιο είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε σε δύσκολες καταστάσεις… Η ανθρωπιστική δράση είναι αυτή η οποία σέβεται και προστατεύει την ανθρωπιά στον καθένα μας. Ο στόχος μας λοιπόν είναι η ανθρωπιά. Η εφαρμογή αυτού του στόχου χωρίς διακρίσεις εκφράζεται από την αρχή της αμεροληψίας.

«Μου ζητήθηκε να μοιραστώ μαζί σας ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο» ανέφερε ανοίγοντας την ομιλία της για το TEDxPatras 2018 η Τασούλα Επτακοίλη, επιλέγοντας να ξεκινήσει το ταξίδι της στον κόσμο των αξιών σκιαγραφώντας όσα συνθέτουν τον προσωπικό, μοναδικό μας Κόσμο. «Να είσαι ο εαυτός σου, γιατί όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι» σημείωσε χαρακτηριστικά – και συνέχισε δηλώνοντας πως η ίδια επιλέγει να αλλάξει τον κόσμο ξεκινώντας από τον μικρό, τον Μέγα κόσμο ενός ανθρώπου. Πώς; Με το να μοιράζεται απλόχερα την περιουσία της, που αποτελείται από τους ανθρώπους τους δικούς της, τους αγαπημένους, και τις ιστορίες διάσημων ανθρώπων που έχει γνωρίσει μέσω της δουλειάς της.

Η αλήθεια ήταν η αξία που απασχόλησε την Άρτεμις Παπαγεωργίου στην ομιλία της για το TEDxPatras 2018.

Ανατρέχοντας τους υπάρχοντες φιλοσοφικούς ορισμούς, η διακεκριμένη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια στάθηκε στην προσέγγιση της Αλήθειας ως καθρέφτισμα της πραγματικότητας, στην οποία έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ορίων που μας θέτουν οι ίδιες μας οι αισθήσεις, αλλά και στον ηρακλείτειο ορισμό ως «το αντίθετο της λήθης, αυτό που πρέπει να έρθει στο φως».

Η αλήθεια λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει τόσο στην καλύτερη αντίληψη και κατανόηση του Κόσμου, όσο και στην Έκφραση και Ανακάλυψη του Εαυτού. Ωστόσο, υπάρχει και μια τρίτη πτυχή, κατά την οποία η Αλήθεια παίρνει το ρόλο της κινητήριας δύναμης- και αυτή επέλεξε να μας παρουσιάσει η Άρτεμις Παπαγεωργίου: τη λήψη αποφάσεων και τη συνακόλουθη Δράση.

Στο δεύτερο session με τον συντονισμό του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με το Imperial College στο Λονδίνο, όπου την ίδια στιγμή TEDxsters εξ αποστάσεως παρακολουθούσαν την αναμετάδοση του TEDxPatras 2018. Οι εκεί θεατές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους για όσα συμβαίνουν και ακούγονται στο stage του Royal Theater, για να εισπράξουν το χειροκρότημα του κοινού της Πάτρας.

Με ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό μουσικό performance του Πάνου Μπίρμπα και της μπάντας του πάνω στην σκηνή του TEDxPatras 2018, άνοιξε η τρίτη ενότητα ομιλιών με θέμα Αξίες-Values. Ο ιδιαίτερος αυτός μουσικός δημιούργησε μια μοναδική συνθήκη ονείρου, ταξιδεύοντας με τις νότες του το κοινό σε τοπία ομιχλώδη, όπου όλα είναι πιθανά ή και απίθανα.

Η χορογράφος και performer Λία Χαράκη βρέθηκε στο βήμα του TEDxPatras 2018 και μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, καταθέτοντας την ακράδαντη πίστη της πώς η τέχνη αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το παράδειγμα του Performance Shop που η καλλιτέχνης έστησε στην Κύπρο, το κοινό μυήθηκε στην ιδέα του performance ως μια προσωπική εμπειρία τέχνης, που παρέχει στον θεατή-συμμετέχοντα «ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να είναι αυθεντικά ευάλωτος». Ελευθερία μέσω της καθοδήγησης, Γνώση μέσω της σωματικής επαφής, Επικοινωνία μέσω των βλεμμάτων, Έκσταση μέσω της μουσικής και του ρυθμού, προσωπική Έκφραση μέσω της σύνδεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι αξίες που, σύμφωνα με τη Λία Χαράκη, κομίζει στη ζωή μας η τέχνη του Performance.

Αξίες που αξίζει να γνωρίσουμε και να βιώσουμε, πριν αποφανθούμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Το τρίτο session – αλλά και το κομμάτι των ομιλιών για το τέταρτο TEDxPatras έκλεισε ο Στέφανος Ξενάκης, προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των «μπροστάρηδων», όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους «που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει». Μέσα από παραδείγματα προσώπων «φωτεινών και φωτισμένων» που συνάντησε, ο συγγραφέας εξήρε την αξία της καθημερινής, σιωπηλής αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο. Της θυσίας της ενσυνείδητης, που γίνεται όταν κανείς επιλέγει να υπηρετεί υποδειγματικά το πόστο του, επειδή πρώτα απ’ όλα υπηρετεί τη συνείδησή του. Ο Στέφανος Ξενάκης μας θυμίζει πως τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να μάθουμε να την αφουγκραζόμαστε και να την αναζητάμε πέρα από τα φώτα των προβολέων.

Εκτός από τις ομιλίες οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να δοκιμάσουν γεύσεις και γεύματα από τους χορηγούς. Να δοκιμάσουν την τύχη τους στον τροχό των «αξιών», να επιβιβαστούν στο «orient express», να συμμετάσχουν σε έναν ανοικτό διάλογο για το περιβάλλον, να αναγνωρίσουν «αξίες» μιας επιχείρησης, να διαγωνιστούν σε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας πολλαπλών επιλογών, να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη online ομαδική παραγγελία και να πειραματιστούν με ένα ατμοσφαιρικό ποτό.

Το TEDxPatras 2018 κορυφώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι και πολύ χορό υπό τις μουσικές της Ρουμπίνης Σταγκουράκη, ραδιοφωνικής παραγωγού του Kosmos Fm.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που μοιραστήκαμε, οι εποικοδομητικοί προβληματισμοί πάνω στις αξίες που επανακαθορίσαμε και η αισιοδοξία για τις αξίες που αγνοούσαμε, αλλά μάθαμε πως υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών μας προσκεκλημένων.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2018.tedxpatras.com.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET