ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τμήμα του ΔΠΘ έχει μόνο έναν μόνιμο καθηγητή – Κωμικοτραγικές καταστάσεις λένε οι φοιτητές!

Καθόλου αγχωτικό να σπουδάζεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Neopolis Team

5 Ιουλίου, 2024

Η υποστελέχωση του διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια αποτελεί γνωστό πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά η ύπαρξη ενός μόνο μόνιμου καθηγητή σε τμήμα ακούγεται σαν ένα παρατραβηγμένο αστείο.

Από τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου όμως, το αστείο αυτό είναι η πραγματικότητα του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, το οποίο μεταφέρθηκε φέτος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Το τμήμα με λίγα λόγια κρέμεται από μια κλωστή, πράγμα που γεμίζει με ανησυχία κι ανασφάλεια τους φοιτητές του. Οι ίδιοι μιλούν για κωμικοτραγικές καταστάσεις στη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του προηγούμενου έτους, λόγω της αναζήτησης «νέων επιστημόνων καθηγητών» και μεταφορές μαθημάτων. Καταστάσεις που εκτός των άλλων, κρατούν πίσω τους τελειόφοιτους φοιτητές και προκαλούν αγωνία για κάτι που δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν φοιτητή στη διάρκεια των σπουδών του: το μέλλον του τμήματός τους.

Έτσι, προχώρησαν σε μια ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο, όπου αναφέρουν:

Μπορεί το φετινό ακαδημαϊκό έτος να ολοκληρώθηκε, αλλά ως φοιτητές ήδη ανησυχούμε για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε από τον επόμενο Οκτώβριο.

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας εδώ και κάποιους μήνες, ανήκει πλέον διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η μετάβαση αυτή, προαναγγέλθηκε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του τμήματος οπότε η φοιτητική κοινότητα αναμένει την θετική έκβαση αυτής της μεταφοράς με το κύριο πρόβλημα του τμήματος να εξακολουθεί να είναι η απουσία μόνιμων καθηγητών. Το τμήμα μάλιστα μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου έχασε μια μόνιμη καθηγήτρια και λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο καθηγητή!

Λόγω του γεγονότος ότι κατά την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του προηγούμενου έτους ζήσαμε κωμικοτραγικές καταστάσεις με αναζήτηση «νέων επιστημόνων καθηγητών» και μεταφορές μαθημάτων, καταστάσεις που κράτησαν δέσμιους -κυρίως- τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του 5ου έτους, αλλά και αυτούς του 4ου έτους, απευθύνουμε κάποια ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση.

Τι συμβαίνει τόσο καιρό και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής καθηγητή για τα αμπελουργικά μαθήματα; Διαδικασία η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει «κολλήσει» σε μια ένσταση;

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί; Θα έχουμε επιτέλους μόνιμους καθηγητές ώστε να μπορέσει το τμήμα να προχωρήσει και σε άλλες διαδικασίες πέρα από την πραγματοποίηση των μαθημάτων (έρευνα, προγράμματα, μεταπτυχιακά κλπ);

Τι θα συμβεί με τους έκτακτους καθηγητές οι οποίοι είχαν ενεργή σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο; Θα γίνει αποδεκτή από το Δημοκρίτειο και θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματά τους ή θα έχουμε πάλι ένα γαϊτανάκι αναζήτησης καθηγητών;

Υπάρχει διάθεση από την πλευρά του Δημοκρίτειου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών πενταετούς φοίτησης του τμήματος; Όσοι κι όσες επιλέξαμε το συγκεκριμένο τμήμα, είχαμε πάντα στο μυαλό μας την προοπτική ενός Integrated Master.

Οι καλές προθέσεις πρέπει να έχουν και θετικό αποτέλεσμα και οι υποσχέσεις πρέπει κάποτε να τηρούνται!

Περιμένουμε απαντήσεις και λύσεις!

Με εκτίμηση,

Ο Φοιτητικός σύλλογος Γεωτεχνικών Επιστημών

(Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας), Δράμας

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET