ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Κανένας ύπνος; 6 tips να δοκιμάσεις αν οι αϋπνίες δε σε αφήνουν να κλείσεις μάτι!

Και ίσως έτσι επιτέλους, να σταματήσει να σε σνομπάρει ο Μορφέας!

Κλεοπάτρα Μπράιτ

22 Ιανουαρίου, 2020

Μπορεί κάποιοι να μας υπενθυμίζουν συχνά πως τα νιάτα μας είναι τα πιο ανέμελα και όμορφα χρόνια που θα περάσουμε, όμως κανείς δεν έχει αναφέρει πως σ’ αυτό δε θα είμαστε μόνοι, αλλά θα έχουμε κι ένα άγχος να μας γίνεται στενός κορσές. Λίγο η σχολή, λίγο ότι δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνουμε μετά κι αν όντως μας αρέσει αυτό που σπουδάζουμε, λίγο το φορτωμένο πρόγραμμα, λίγο τα διάφορα απωθημένα, όλα αυτά μαζί φτιάχνουν την τέλεια συνταγή για κρίσεις άγχους κάθε λίγο και λιγάκι. Περνάμε φανταστικά δηλαδή!

Και το άγχος αυτό φυσικά έχει τον αντίκτυπό του στην καθημερινότητά μας, ιδίως στο κομμάτι του ύπνου. Ένας Θεός ξέρει τι περνάμε κάθε βράδυ στριφογυρνώντας στο κρεβάτι στην προσπάθεια να κλείσουμε τα ματάκια μας και να απολαύσουμε όνειρα γλυκά, έστω και για 5 ώρες. Αλλά αυτός ο εγκέφαλος δε λέει να σταματήσει να σκέφτεται… μετά τα μεσάνυχτα τον πιάνει πάντα ο οίστρος να αναλύσει μέχρι και τα λάθη που κάναμε στις Πανελλήνιες. Και κάπως έτσι, αδυνατώντας να φορτίσουμε μπαταρίες, είμαστε συνεχώς νευρικοί, αγχωμένοι και κυρίως κουρασμένοι.

Μετά από άπειρες προσωπικές προσπάθειες λοιπόν, κατέληξα στο ότι τα παρακάτω 6 τιπς είναι φουλ βοηθητικά για τις αϋπνιες. Αν υποφέρεις κι εσύ, δώσε βάση!

#1 Kαι ο ύπνος θέλει πρόγραμμα

Κι όμως, δεν είναι μόνο η σχολή και η διατροφή που θέλουν πρόγραμμα. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο στόχος σου, για να τον πετύχεις πρέπει να έχεις ένα πλάνο, στο οποίο θα παραμένεις πιστός. Και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θέλουμε είναι να κοιμηθείς. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχεις μία στάνταρ ώρα που πέφτεις για ύπνο, καθώς έτσι ρυθμίζεται το βιολογικό σου ρολόι και ο οργανισμός σου «καταλαβαίνει» πότε πλησιάζει η στιγμή για να μπει σε sleep mode. Όσο για το πόσο πρέπει να κοιμάσαι, 7μησι ώρες κάθε βράδυ είναι ένας καλός στόχος. Για να σε δω!

#2 Ό,τι σε χαλαρώνει, σε κάνει πιο νυσταλέο

Θα ξέρεις κι από μόνη/ος σου ότι για να καταφέρεις να κοιμηθείς, θα πρέπει πρώτα να νιώσεις μια γαλήνη και ηρεμία. Θα μου πεις τώρα, χ*σε μας ρε Κλεοπάτρα, με τόσο άγχος πώς; Παίρνεις λοιπόν ένα βιβλιαράκι (σίγουρα όχι της σχολής), το ξεφυλλίζεις και αφήνεις την ιστορία του να σε χαλαρώσει. Διαφορετικά, βάζεις λίγη μουσικούλα να παίξει και να πάρει τις κακές σκέψεις μακριά ή ακόμα μπορείς να κάνεις δέκα λεπτάκια γιόγκα. Ό,τι κι αν διαλέξεις, τα μάτια σου θ’ αρχίσουν να κλείνουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Trust me!

#3 Με το κινητό, από μακριά και αγαπημένοι

Δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά στην προηγούμενη παράγραφο δεν αναφέρθηκα πουθενά σε κινητό, τάμπλετς και σόσιαλ μίντια. Γιατί δεν έχουν καμία δουλειά με τον ύπνο σου και γιατί είναι ένα μεγάλο λάθος που εξακολουθείς να κάνεις. Τσεκάρεις μηνύματα, σκρολάρεις στο ίνστα, χαζεύεις βιντεάκια στο yt, βλέπεις σειρές, πράγμα που σε οδηγεί σε αϋπνία χωρίς να το παίρνεις καν χαμπάρι. Μάλιστα, αρκετές έρευνες υποστηρίζουν πως το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές, δημιουργούν μεγάλη υπερένταση και διαταράσσουν τον ύπνο. Το τσατάρισμα κομμένο!

#4 Τι τον θες κι εσύ τον καφέ απογευματιάτικα, ρε παιδί μου;

Πηγαίνεις την καθιερωμένη απογευματινή βόλτα με τους φίλους σου και σαν εθισμένος/η στην καφεΐνη που είσαι, παραγγέλνεις το γνωστό ρόφημα. Γιατί τι ψυχή έχει ένα καφεδάκι στις 6 το απόγευμα; Η συνέχεια γνωστή: παρόλο που ήπιες τον καφέ σου και αράξατε με την παρέα για τουλάχιστον δύο ώρες, το βράδυ μιλάτε μέχρι το ξημέρωμα, γιατί δε σας παίρνει ο ύπνος! Αναμενόμενο. Η καφεΐνη θέλει κάμποσες ώρες (μέχρι και 12) για να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να φτάνει nap time κι εσύ να είσαι στην τσίτα. Πιες και εσύ έναν χυμούλη, μια ζεστή σοκολάτα…

#5 Το περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο

Υπάρχουν άνθρωποι (μέσα σε αυτούς κι εγώ) που για να κοιμηθούν ήρεμα και ωραία, θέλουν ένα όμορφο περιβάλλον γύρω τους. Κλείσε λοιπόν τα φώτα, άφησε λίγο ανοιχτό το παράθυρο να μπαίνει φρέσκος αέρας, προσπάθησε να επικρατεί κάποια υποτυπώδης ησυχία, φρόντισε να έχεις καθαρά σεντόνια και άνετα μαξιλάρια και σίγουρα ο ύπνος θα σου έρθει πολύ πιο γρήγορα. Προς Θεού, δε θέλω αναμμένες τηλεοράσεις στο χώρο! Χαλάνε το περιβάλλον και συνάμα τον υπνάκο σου!

#6 Μπορείς να πηγαίνεις και λίγο νωρίτερα για προπόνηση

Είσαι γυμναστηριακός τύπος και μπράβο σου, αλλά κι εσύ βρε παιδί μου, μην πηγαίνεις βραδιάτικα να κάνεις διαδρόμους! Δεν αμφιβάλει κανείς ότι θέλεις να χτίσεις κορμί, αλλά όχι και να την πληρώνει ο ύπνος σου γι’ αυτό. Εντωμεταξύ, παίζει κι αυτός πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία σου, οπότε ξανασκέψου το αν θες να τον θυσιάσεις για μερικά χιλιόμετρα. Σαν λύση θα πρότεινα να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο νωρίτερα, διαφορετικά να πίνεις πολλά νερά και να ελπίζεις σ’ ένα ζεστό χαλαρωτικό μπανάκι που θα σε ρίξει πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μην κοιμάσαι το βράδυ, αλλά δεν πρέπει να παθαίνεις εμμονή με αυτό! Όλα θέλουν χρόνο και πόσο μάλλον το να αλλάξεις τις συνήθειες του οργανισμού σου. Πάρε λοιπόν βαθιά ανάσα, ηρέμησε, ακολούθησε τα παραπάνω tips και σε λίγο καιρό η ποιότητα και οι ώρες του ύπνου σου θα έχουν βελτιωθεί. Μαζί και η ζωή σου και τα νεύρα σου!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς στην απόλυτη ησυχία, οι λόγοι είναι βαθύτεροι απ’ ό,τι νομίζεις!

ΣΤΥΛ

Τα SL 72 ανθίζουν μέσα από τη νέα καμπάνια των adidas Originals!

HAPPY BODY

Εξεταστική: 4 τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου σύμμαχο στο απαιτητικό διάβασμα!

HAPPY BODY

Φάε το παγωτό: Γιατί δεν πρέπει να στερηθείς το παγωτό (και) αυτό το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET