fbpx

Και στο βάθος εξεταστική | Μερικά tips για να ξεκινήσεις επιτέλους διάβασμα μετά τις γιορτές!


Οι γιορτές πέρασαν, εσύ παράφαγες, κοιμήθηκες, ήπιες και τα ποτάκια σου, με λίγα λόγια πέρασες καλά.

Δυστυχώς όμως, όπως όλα τα ωραία, έτσι κι αυτά έφτασαν στο τέλος τους και τη θέση τους έρχεται να πάρει η εξεταστικούλα. Σου ‘λειψε; Τι ρωτάω, ολόκληρο το χειμερινό εξάμηνο σουλάτσαρες απο δω κι από κει και με τη σχολή είχες τυπικές σχέσεις, οπότε δε σε κόβω να τρελαίνεσαι να τα ξαναπείτε. Εκείνη όμως έχει άλλους σκοπούς. Aναγκαστικά θα ασχοληθείς μαζί της και θα χρειαστεί να πιάσεις σιγά-σιγά αυτό το διάβασμα που λένε.

Το θέμα είναι πώς γίνεται αυτό… 

Από πού ξεκινάς; Και πώς ξεκινάς; Πόσα μαθήματα θα δώσεις; Ένας ωραιότατος χαμός. Όμως, μη μασάς, όλα φαίνονται βουνό στην αρχή, όπως επίσης όλα έχουν τη λύση τους και στην προκειμένη περίπτωση θα στη δώσω εγώ.

Ξέρουμε και οι δυο, ότι η εξεταστική μετά εορτών είναι κομμάτι πιο δύσκολη, ωστόσο με τη βοήθεια των παρακάτω tips θα στρωθείς αμέσως στο διάβασμα.

#1 Τσεκάρεις πρόγραμμα, παίρνεις βαθιές ανάσες, κοιτάς μπροστά 

Αυτή είναι η σωστή σειρά των πραγμάτων. Το δύσκολο είναι να καταφέρεις να πάρεις βαθιές ανάσες οποιαδήποτε ανάσα καθώς βλέπεις το πρόγραμμα. Επειδή όμως έχεις λίγο καιρό ακόμα, όσο σάπιο κι αν είναι αυτό, υπάρχει τρόπος να τα προλάβεις όλα. Δεν τα βάφουμε μαύρα είπαμε! Στη συνέχεια, αφού ο αέρας φτάσει στα πνευμόνια σου και ξαναπάρεις χρωματάκι, προχωράς κατευθείαν στο #2!

#2 H οργάνωση είναι η μισή αρχοντιά

Οργάνωση. Τι σου είπα τώρα, ε; Λες να γνωρίζει άραγε κανένας φοιτητής για την ύπαρξη αυτής της λέξης; Μπαα, κι εγώ αυτό πιστεύω. Άρα, αυτό σημαίνει πως θα γίνεις ο/η πρώτος/η! Έχουμε και λέμε λοιπόν. Παίρνεις χαρτί και μολύβι, γράφεις τις μέρες που δίνεις, τα διαστήματα που τις χωρίζουν και σημειώνεις ποια μαθήματα θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή και διάβασμα.

Άλλωστε τα έχουμε πει και παλιότερα πώς μία απλή λευκή κόλλα χαρτί μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις στην εξεταστική!

#3 Κάνε τις διασυνδέσεις σου

Το ότι έχεις όλες τις σημειώσεις ας μην το πούμε ούτε για αστείο καλύτερα. It’s about time λοιπόν να γίνεις πιο κοινωνικός/ή και να μάθεις 2-3 πραγματάκια παραπάνω για τα μαθήματα που δίνεις. Εκτός από τις σημειώσεις που σου λείπουν, ρώτα αν γνωρίζει κανείς πώς εξετάζεται το κάθε μάθημα, ποια είναι τα sos, αν ο καθηγητής βάζει τα ίδια θέματα κ.ο.κ.

Μυστικό: Σε όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν περισσότεροι εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερα έτη. 

#4 Η ώρα της απόφασης

Κι αφού έχεις μαζέψει όποιες πληροφορίες χρειαζόσουν, ήρθε η ώρα να πάρεις κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Για ποια μαθήματα θα μπεις στον κόπο να διαβάσεις και να πας μέχρι τη σχολή για να τα δώσεις; Ιδού η απορία. Η καλύτερη μέθοδος σ’ αυτήν την περίπτωση είναι τα μισά-μισά. Δίνεις δηλαδή μισά εύκολα και μισά δύσκολα μαθήματα, για να μη μείνεις και στον τόπο, πηγαίνοντας μόνο για τα δεύτερα, ούτε να το παίζεις αφασία επιλέγοντας μόνο τα πρώτα.

#5 Οι μικροί στόχοι θα σου δώσουν το κίνητρο που ψάχνεις

Μην κάνεις το λάθος να πέσεις κατευθείαν με τα μούτρα και διαβάσεις μονοκοπανιά 3 κεφάλαια. Οι μηχανές σου θα σβήσουν από πολύ νωρίς και δεν το θέλουμε. Κάνε μικρά βηματάκια για αρχή, μαθαίνοντας λίγα κεφάλαια, ακόμα και σελίδες και στη συνέχεια αφού έχεις μπει σε ρυθμούς μελέτης, πάτα γκάζι. Εξάλλου, έτσι σου μένουν καλύτερα τα όσα έχεις διαβάσει και βλέποντας ότι πιάνεις τους στόχους σου, θα θες να πας για περισσότερα.

#6 Το διάβασμα θέλει και λιγάκι καλοπέραση

Η ευχαρίστηση που έχουν κοινή σχεδόν όλοι οι φοιτητές πάνω σε αυτόν τον κόσμο, είναι ο καφές. Όταν θα πας να κλειστείς στο δωμάτιό σου για διάβασμα λοιπόν, φτιάξε ένα καφεδάκι για συντροφιά και συνόδευσέ το και με ένα ωραίο σνακ/γλυκό. Διαφορετικά, πήγαινε σε ένα καφέ που ενδείκνυται για φοιτητές σε περίοδο εξεταστικής όπως αυτά εδώ, απόλαυσε το ροφηματάκι σου και πάρε κουράγιο από τους τριγύρω σου που υποφέρουν το ίδιο (μη νιώθεις και μοναξιά). Πρόσεχε, μην ξεχάσεις πως πήγες για διάβασμα μόνο.

#7 H μάνα έχει τον τρόπο

Κανένας φοιτητής δεν άντεξε ποτέ τη μουρμούρα της μάνας του για τη σχολή και το πτυχίο. Είναι φορές όμως που χρειάζεται και η γκρίνια της, για να σε βάλει σε τάξη. Ναι, στην αρχή θα ενοχληθείς, αλλά όταν τελικά θα μείνεις σπίτι να διαβάσεις επειδή σε έπρηξε τόσο που σου έφυγε κάθε όρεξη για έξοδο με την παρέα, τότε θα την ευχαριστείς. Οκ, αφού βγουν τα αποτελέσματα, αλλά θα το κάνεις εν πάση περιπτώσει. Μα τι μέθοδοι!

#8 Ένα γρήγορο φλασμπάκ σε προηγούμενες εξεταστικές θα σε πείσει

Αν κουραστείς ή σου φανούν όλα αυτά που σου λέω αστεία/ακατόρθωτα, ανέτρεξε στη δήλωση μαθημάτων σου και δες πόσα από τα μαθήματα παλαιότερων εξαμήνων είναι φουλ του κόκκινου. Μετά από το πρώτο σοκ, θα συνειδητοποιήσεις πως δε σε παίρνει να λουφάρεις άλλο και το στρώσιμο είναι μονόδρομος!

#9 Και ο Θεός μαζί σου…

Όπως και να ‘χει, προτού κάνεις το οτιδήποτε, κάνε τον σταυρό σου και κανένα τάμα! Γίνονται και θαύματα στις μέρες μας! Τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα, κάτι ξέρω παραπάνω για να στο λέω! 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET