ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Χρήσιμα tips για να χωρίσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, μετά από χρόνια σχέσης!

Ο χωρισμός δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Αντιθέτως, πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, επίπονη, ενίοτε ακόμη και τραυματική. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα «σημεία κλειδιά» που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Με μία προϋπόθεση: να είσαι σίγουρος/η για αυτό που πρόκειται να κάνεις. Μη φανταστείς πως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, […]

Ο χωρισμός δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Αντιθέτως, πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, επίπονη, ενίοτε ακόμη και τραυματική. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα «σημεία κλειδιά» που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Με μία προϋπόθεση: να είσαι σίγουρος/η για αυτό που πρόκειται να κάνεις.

Μη φανταστείς πως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, είναι ανακαλύψεις που θα ταράξουν τα νερά της ψυχολογικής κοινότητας και της αντιμετώπισης προβλημάτων των ανθρώπινων σχέσεων. Κάθε άλλο, πρόκειται για πραγματάκια που όλοι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει (έστω από τρίτους), κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όντας ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χωρίσει όμως, πιστεύω πως τα 9 tips που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν αισθητά να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά και να καθορίσεις τις επόμενες κινήσεις σου ούτως ώστε να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα με έναν άνθρωπο που αγάπησες και σ’ αγάπησε πραγματικά…

Και στέκομαι σ’ αυτό το τελευταίο, διότι το άρθρο δεν αναφέρεται σε σχέσεις εβδομάδων ή ακόμη και μηνών. Σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπεις, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Παίρνεις το κινητό στο χέρι, πληκτρολογείς: «Ξέρεις, νομίζω είναι καλύτερα να το σταματήσουμε εδώ», το στέλνεις και τέλος. Με τους δεσμούς ετών όμως, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο πολύπλοκα.

1. Σκέψου το καλά

Σε περίπτωση που δε συντρέχουν αιτίες όπως απιστία, βία (είτε σωματική, είτε ψυχολογική) κι άλλες ακραίες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείς. Μια καλή ιδέα είναι τα βράδια που ξαπλώνεις, να κάνεις έναν απολογισμό της ημέρας όσον αφορά τη σχέση σου. Τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, ποιος ευθύνεται για αυτό, πόσο εύκολο είναι να διορθωθεί και φυσικά, πόσο επιθυμείς να βρεθεί μια τέτοια λύση. Πίστεψέ με, σε 2-3 εβδομάδες θα έχεις ένα ολοκληρωμένο break down της σχέσης σου, έχοντας κατασταλάξει στην απόφασή σου με βάση ακλόνητα επιχειρήματα κι όχι κυκλοθυμικές καταστάσεις. Θα δεις μάλιστα, πως όταν όλα τα παραπάνω οδηγούν στο …τέλος, ούτε οι ανασφάλειές σου, ούτε ο φόβος σου, ούτε οι τύψεις σου θα καταφέρουν να σε κρατήσουν σε έναν αποτυχημένο δεσμό, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.

2. Δώσε του/της χρόνο να το καταλάβει

Παράλληλα με το παραπάνω όμως, οφείλεις να βοηθήσεις τον/τη σύντροφό σου να καταλάβει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη σχέση σας. Μην θεωρείς δεδομένο πως αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως. Είναι πολλές οι περιπτώσεις σχέσεων, όπου το ένα μέλος βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος και το άλλο έχει την εντύπωση πως τα πάντα κυλούν ομαλά. Και με δεδομένη την αγάπη σου για εκείνον/η, είμαι σίγουρος πως η απόφασή σου δεν θέλεις να του σκάσει σαν κεραυνός εν αιθρία…

3. Κάνε το από κοντά

Σε περίπτωση λοιπόν, που έχεις πάρει τις αποφάσεις σου και δεν υπάρχει γυρισμός (είναι πολύ σημαντική αυτή η λεπτομέρεια), κανόνισε να βρεθείτε κάπου ήρεμα, μόνοι σας και με χρόνο στη διάθεσή σας. Δε θα έμπαινα στη διαδικασία να γράψω πως η ανακοίνωση του χωρισμού ΠΡΕΠΕΙ να γίνει από κοντά, αν δεν ήξερα (ναι κι εκ πείρας) το πόσο συχνά αυτοί γίνονται μέσω κινητών, facebook κι οποιασδήποτε άλλης, απρόσωπης συσκευής ή υπηρεσίας. Έλεος παιδιά!

4. Εξήγησέ του/της τις αιτίες της (τελεσίδικης) απόφασή σου

Δεν έχεις ιδέα πόσο θα βοηθήσει κι εσένα αλλά κι εκείνον/η, μια καταγραφή λογικών περιστατικών, συναισθημάτων κι αιτιών που σας οδηγούν στο διαφαινόμενο τέλος. Συνειδητοποιώντας πως η απόφασή σου έχει στέρεες και λογικές βάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να τριβέλιζαν και το δικό του/της μυαλό, η αποδοχή της κατάστασης από μέρους του/της είναι ιδιαίτερα πιθανή. Μια αποδοχή μάλιστα, που ελλείψει επιχειρημάτων κι αντιλόγου, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής σου και διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες της ζωής και των δύο.

5. Επικεντρώσου στα θετικά της σχέσης σας

Προφανώς και μία σχέση για να τελειώνει, έχει δυσεπίλυτα προβλήματα κι αρνητικά τα οποία λίγο πολύ σε ξενέρωσαν και σε έκαναν να απομακρυνθείς από αυτήν. Κατά τη διάρκεια του τέλους όμως, μια απλή καταγραφή αυτών των προβλημάτων αρκεί. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι για να θυμηθείτε τις όμορφες αναμνήσεις που σας προσέφερε αυτός ο δεσμός κι όλα τα θετικά που κερδίσατε ως άνθρωποι μέσα από αυτόν. Βέβαια, καλό είναι να μην το ρίξετε σε κλισέ και γελοίες ατάκες του στυλ: «Σου αξίζει κάτι καλύτερο, δεν είμαι εγώ για σένα». Δε θέλεις να τα καταστρέψεις όλα με μία τέτοια μπούρδα, έτσι δεν είναι;

6. ΟΧΙ ΣΕΞ!

Και κάπου εδώ, με την καταγραφή των θετικών της σχέσης έρχεται και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα ζευγάρια (κυρίως 20χρονων) που …σφυρίζουν λήξη. Το σεξ του χωρισμού. Ναι, αυτήν την αηδία που δεν έχει τον παραμικρό λόγο ύπαρξης και που υποτιμά και τους δυο σας, τις αποφάσεις σας αλλά κι αυτό που είχατε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι κι ο λόγος που προτείνω οποιαδήποτε συζήτηση περί χωρισμού να μη γίνεται σε σπίτι αλλά σε κάποιον (ημι)δημόσιο χώρο κι όχι τη νύχτα. Τα ευκόλως εννοούμενα…

7. Προετοιμάσου για δάκρυα (ίσως και φωνές)

Όλα όμορφα κι ωραία μέχρι εδώ, έτσι δεν είναι; Καταλαβαίνεις όμως, πως δε θα εξελιχθούν τα πάντα μ’ αυτόν τον τρόπο. Αν ήταν έτσι, ο χωρισμός δε θα περιγραφόταν ως δυσάρεστη εμπειρία αλλά ως μια ευχάριστη κατάσταση την οποία κάθε ζευγάρι αξίζει να ζήσει και να …γιορτάζει στο μέλλον. Επειδή όμως αυτά δε γίνονται, καλό είναι να προετοιμαστείς για …εκρήξεις. Δάκρυα, φωνές, απαρίθμηση των δικών σου αρνητικών, συγκίνηση και των δύο, παράπονα που πηγάζουν από την ψυχή του άλλου, στιγμές αβεβαιότητας για την απόφασή σου κλπ. Όλα αυτά (κι άλλα τόσα), είναι στο πρόγραμμα και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η για της αντιμετώπισή τους. Κι όταν δεις πως η κατάσταση πάει να ξεφύγει, είτε από μέρους σου, είτε από το δικό του/της, να έχεις το σθένος να βάλεις τέλος φεύγοντας…

8. Απομακρύνσου

Φεύγοντας χωρίς να κοιτάξεις πίσω… Μην σηκώσεις το τηλέφωνο, μην απαντήσεις στα μηνύματα, μην ανοίξεις την πόρτα όταν ξέρεις πως είναι εκείνος/η στην άλλη πλευρά της. Και φυσικά, μην κάνεις κι εσύ ΤΙΠΟΤΑ από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθείτε για λίγο διάστημα, να μη βλέπεστε, να μην έχει νέα ο ένας για τον άλλον. Και σιγά σιγά, η ιδέα πως όλα τελείωσαν θα ωριμάσει, η ένταση θα μετατραπεί σε ευχάριστες αναμνήσεις και η ερωτική αγάπη θα γίνει …σκέτη αγάπη. Ναι, όταν όλα αυτά συμβούν, μπορείτε να ξαναμιλήσετε, να βγείτε ακόμη και για έναν καφέ και να χαρείτε ο ένας για τη συνέχεια της ζωής του άλλου. Δεν είναι ουτοπία αυτό που περιγράφω. Είναι απλά το τελικό στάδιο της όλης διαδικασίας, το οποίο προφανώς και δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη.

9. ΜΗΝ αλλάξεις προσωπικότητα

Δε χρειάζεται να γράψω πολλά. Ξέρετε ακριβώς τι εννοώ. Πολλοί το κάνουν, εσύ όμως, πρέπει να είσαι η εξαίρεση. Άφησε τα ειρωνικά status στο facebook, μην κάνεις check in, μην ανεβάζεις τραγούδια, μην «χρεώνεις» από ‘δω κι από ‘κει τον/την πρώην σου, μην αλλάξεις τις συνήθειες της καθημερινότητάς σου και προς θεού, μην κάνεις σεξ με τον πρώτο τυχόντα γιατί …κι εκείνος/η έκανε. Απλά, ΜΗ…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET