fbpx

Πώς τα μιλάς έτσι; 8 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσοι λατρεύουν τις ξένες γλώσσες!


Όπως έχω πει σε προηγούμενο άρθρο μου, τα φοιτητικά χρόνια είναι η τέλεια ευκαιρία να μάθεις κάποια ξένη γλώσσα. Κι αυτό διότι είσαι πιο συνειδητοποιημένος και έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το να γνωρίζεις κάποιες ξένες γλώσσες αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για τη μετέπειτα σταδιοδρομία σου. Δεν έχουν όλοι τέτοιον άσο στο μανίκι τους, οπότε καταλαβαίνεις ότι λαμβάνεται σαν κάτι πολύ θετικό.

Βέβαια, όπως υπάρχουν οι φοιτητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες γιατί… «έτσι πρέπει», υπάρχουν κι εκείνοι που το κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Το έχουν σαν χόμπι, ρε παιδί μου!

Γουστάρουν να διαβάζουν από ρώσικα μέχρι κινέζικα, ενθουσιάζονται όταν μαθαίνουν νέες λέξεις και ανυπομονούν να γνωρίσουν ολοένα και περισσότερα πράγματα για την εκάστοτε γλώσσα! Ποτέ δε θα παραπονεθούν επειδή έχουν φροντιστήριο/ιδιαίτερο, γιατί το προτιμούν ακόμη και από μια βόλτα!

Αν ανήκεις λοιπόν και εσύ σ’ αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων, ετοιμάσου να νιώσεις μια κάποια ταύτιση με τα παρακάτω:

#1 Τον ενθουσιασμό σου να είχαν όλοι

Όταν σε ρωτάνε με τι σου αρέσει να ασχολείσαι, θα μιλήσεις για την ξένη γλώσσα που κάνεις! Κάθε πότε έχεις μάθημα, πόσες ώρες διαβάζεις, πόσα έχεις μάθει, ποια είναι η αγαπημένη σου φράση και πάει λέγοντας. Είναι η στιγμή εκείνη που σε κατακλύζει ο ενθουσιασμός και γίνεσαι χείμαρρος, που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει. Ε, είσαι κι εσύ για κάτι περήφανος/η, να το κρύψεις; Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, προσπαθήσεις να πείσεις και κανέναν άλλον από τους φίλους σου να ξεκινήσει, για να έχεις με κάποιον να μοιράζεσαι τη χάρα σου (και να διαβάζετε μαζί εννοείται)

#2 Τα λιμπίζεσαι; Τα λιγουρεύεσαι;

Όταν έρχεται η ώρα να εφοδιαστείς με τα βιβλία για την ξένη γλώσσα, αισθάνεσαι σα μικρό παιδί που προσμένει τα Χριστούγεννα για να πάρει το δώρο του. Δε σε αδικώ! Θέλεις να τα ξεφυλλίσεις, να δεις τι περίπου θα κάνετε και με μια δειλή ανάγνωση στα κεφάλαια να μπεις στο κλίμα. Το καλύτερο όμως, είναι όταν σκέφτεσαι πως όλα αυτά που τώρα σου φαίνονται εντελώς ξένα και ακατανόητα, σε λίγο καιρό θα τα παίζεις στα δάχτυλα.

#3 Ο πιο καλός ο μαθητής είσαι εσύ στην τάξη

Όλοι τα καταφέρνουμε καλύτερα σε κάτι που μας αρέσει και το κάνουμε με την καρδιά μας. Το ίδιο ισχύει και με εσένα. Διαβάζεις όποτε πρέπει, δεν αφήνεις κενά, λύνεις περισσότερες ασκήσεις απ’ όσο χρειάζεται και γενικότερα αποτελείς υπόδειγμα μαθητή. Στη σχολή σου να αφοσιωνόσουν τόσο και θα την τελείωνες με άριστα! Αλλά τέλος πάντων… 

#4 Το τετράδιο σε τάξη, το μυαλό σε αταξία

Μπορεί να μην είσαι και ο πιο οργανωτικός τύπος έβερ και η τάξη να μην είναι το φόρτε σου. Το τετράδιο της ξένης γλώσσας όμως είναι αξιοζήλευτα οργανωμένο! Όλα κι όλα. Το έχεις χωρίσει σε θεματικές ενότητες, από τη μία η γραμματική και το συντακτικό και από την άλλη το λεξιλόγιο, μην τυχόν και παιχτεί κανένα μπέρδεμα και κάνεις λάθος στις καταλήξεις και τους χρόνους. Όχι, μπράβο σου!

#5 Σειρές, τραγούδια και ταινίες δεν σταματούν να παίζουν

Βέβαια, δε θέλεις να είσαι μόνο καλός σ’ αυτό που κάνεις, αλλά να ξεκινήσεις να βλέπεις και αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Έτσι, εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για να έρθεις σε επαφή με την εκάστοτε γλώσσα που μαθαίνεις. Γι’ αυτό κατεβάζεις ταινίες, ετοιμάζεις playlists με τραγούδια και ξεκινάς ξενόγλωσσες σειρές για να εξοικειωθείς με την προφορά και γενικότερα το ύφος της. Το ‘χεις λέμε!

#6 Να τα πω; Να τα πω;

Το καλύτερο σου είναι όταν νιώθεις έτοιμος (για την ακρίβεια, γεννήθηκες έτοιμος) να εξασκήσεις όσα έμαθες. Κι επειδή ζούμε σε μια χώρα που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της Γης, όλο και κάποιον θα πετύχεις έξω να τη μιλάει. Ε, εκεί είναι που μπαίνεις τόσο πολύ στον πειρασμό να πιάσεις κουβεντούλα! Να του δώσεις έστω κάποιες οδηγίες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές επιλέγεις απλώς να παραμείνεις σιωπηλός και να απολαύσεις τον υπέροχο ήχο που ακούν τ’ αυτάκια σου.

#7 Ετοιμάζεις ταξίδι μοναχά για πάρτη σου

Όταν λοιπόν βρίσκεσαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε μια γλώσσα, ο καταλληλότερος τρόπος να την εξασκήσεις και να τη βελτιώσεις είναι να ταξιδέψεις στη χώρα εκείνη στην οποία ομιλείται. Γι’ αυτό και εσύ, σαν ερωτευμένος που είσαι με τις ξένες γλώσσες, δεν προλαβαίνει να περάσει ούτε ένας χρόνος και κλείνεις ήδη ταξιδάκι. Ζωάρα λέμε!

#8 Next please!

Ο άνθρωπος που αγαπάει πραγματικά τις ξένες γλώσσες, που δεν τις αντιμετωπίζει ως αγγαρεία και που προτιμά να θυσιάζει τον ελεύθερό του χρόνου για να μάθει, δε θέλει να περιοριστεί μονάχα σε μία. Έτσι κι εσύ, μην έχοντας μάθει καλά-καλά την πρώτη, κάνεις ήδη σχέδια για την επόμενη. Στο κάτω-κάτω, ποιος να σου πει τι;! Είναι η πιο εποικοδομητική ασχολία που θα μπορούσες να βρεις για τα φοιτητικά σου χρόνια, οπότε συνέχισε έτσι.

Ναι, υπάρχουν στιγμές που βαριέσαι να διαβάσεις, που είσαι κουρασμένος για να πας μάθημα και θέλεις να βγεις βόλτα, αλλά μόλις πιάσεις τα βιβλία, σου φεύγουν όλες οι ανησυχίες και απλά νιώθεις υπέροχα και μια προσωπική ικανοποίηση! Γιατί αξίζει να θυσιάσεις πράγματα γι’ αυτές!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET