ΕΛΛΑΔΑ

Τι ακριβώς σημαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»;

Σε τριήμερο εθνικό πένθος, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που κόστισαν τη ζωή σε 80 ανθρώπους – ενώ αγνοούνται 40 ακόμη – τραυμάτισαν δεκάδες και κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000 σπίτια, κύρηξε τη χώρα ο πρωθυπουργός. Στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως η Ελλάδα περνάει μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Δεσμεύτηκε πως κανένας και τίποτα δε […]

Neopolis Team

25 Ιουλίου, 2018

Σε τριήμερο εθνικό πένθος, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που κόστισαν τη ζωή σε 80 ανθρώπους – ενώ αγνοούνται 40 ακόμη – τραυμάτισαν δεκάδες και κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000 σπίτια, κύρηξε τη χώρα ο πρωθυπουργός.

Στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως η Ελλάδα περνάει μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Δεσμεύτηκε πως κανένας και τίποτα δε θα ξεχαστεί, πως κανένας και τίποτα δε θα μείνει αβοήθητο και πως τίποτα δε θα μείνει χωρίς απάντηση.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή.

Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος.»

Τι συμβαίνει όταν σε μια χώρα κηρύσσεται σε «εθνικό πένθος»;

Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων, σε κεραίες αυτοκινήτων, αλλά και στην άκρη της οθόνης σε εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων. Αυτό δε συμβαίνει βέβαια, στη χώρα μας.

Για όσο λοιπόν κρατάει το εθνικό πένθος, μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων που απανθρακώθηκαν από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους.

Να σημειωθεί πως η χώρα την τελευταία φορά που κυρήχθηκε σε εθνικό πένθος, ήταν το Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET