ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

18 πράγματα που πρέπει να αποδεχθεί επιτέλους κάθε 20χρονος!

Η μετάβαση από έναν τρόπο ζωής χωρίς σημαντικές ευθύνες στον «αληθινό κόσμο», κάνει τη δεκαετία των 20 μία περίοδο που παίρνει κανείς σκληρά μαθήματα. Σε όποια φάση κι αν βρίσκεσαι στα 20 σου χρόνια, είτε μένεις μόνος/η σου είτε με τους γονείς σου, είτε σπουδάζεις είτε προσπαθείς να καθορίσεις την επαγγελματική σου πορεία, υπάρχουν κάποιες […]

Ειρήνη Λι

9 Μαΐου, 2016

Η μετάβαση από έναν τρόπο ζωής χωρίς σημαντικές ευθύνες στον «αληθινό κόσμο», κάνει τη δεκαετία των 20 μία περίοδο που παίρνει κανείς σκληρά μαθήματα. Σε όποια φάση κι αν βρίσκεσαι στα 20 σου χρόνια, είτε μένεις μόνος/η σου είτε με τους γονείς σου, είτε σπουδάζεις είτε προσπαθείς να καθορίσεις την επαγγελματική σου πορεία, υπάρχουν κάποιες αλήθειες που πρέπει να αποδεχθεί ο καθένας μας για να προχωρήσει στη ζωή του:

1. Το «ταπί και ψύχραιμος» είναι κάτι που θα το μάθεις από την καλή κι από την ανάποδη για αρκετό καιρό.

2. Η πρώτη φορά που θα ερωτευτείς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι και η τελευταία. Υπάρχουν διάφορα είδη αγάπης που θα νιώσεις, καθώς επίσης άνθρωποι θα έρθουν και θα φύγουν από τη ζωή σου για διαφορετικούς λόγους.

3. Μπορεί μέχρι τώρα να μεγάλωνες έχοντας τους φίλους σου παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής σου, όμως από εδώ και πέρα θα παρατηρήσεις πως μεγαλώνετε έχοντας ξεχωριστές ζωές ο καθένας. Κι αυτό γιατί μπορεί πλέον να σας χωρίζει μεγάλη απόσταση επειδή μετακόμισες ή σπουδάζεις μακριά από το πατρικό σου. Επίσης, οι στόχοι, οι υποχρεώσεις, η επαγγελματική πορεία, καθώς και οι σχέσεις που θα κάνετε, επηρεάζουν διαφορετικά τη ζωή του καθενός κι απαιτούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας. Όμως αντί να δυσανασχετείτε με αυτήν την κατάσταση, θα εκτιμάτε και το κάθε λεπτό που θα περνάτε μαζί.

4. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως τίποτα στη ζωή σου δεν είναι δεδομένο ή μόνιμο. Σίγουρα φαίνεται τρομακτικό και μόνο στην σκέψη, όμως στην πράξη είναι πολύ αναζωογονητικό, καθώς σε προκαλεί συνέχεια να προσπαθείς να πετύχεις νέους στόχους και να εξοικειώνεσαι με νέες καταστάσεις. Πρέπει να μάθεις να δέχεσαι τις αλλαγές, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες τους και να κατανοήσεις πως είναι πέρα για πέρα απαραίτητες.

5.  Δεν πρόκειται να δείχνεις ποτέ «τέλειος/α». Ωστόσο, πρέπει να καταλάβεις πως κάθε άνθρωπος είναι όμορφος γι’ αυτό που είναι και το ίδιο ισχύει και για εσένα. Αγάπησε αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη και σταμάτα να καταπιέζεις τον εαυτό σου να γίνει κάτι που δεν είναι ή δεν μπορεί να υποστηρίξει. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Κι επιπλέον, είσαι νέος/α και σφύζεις από ενέργεια και ζωή. Μην είσαι αχάριστος/η!

6. Θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα αισθανθείς ολομόναχος/η. Θα νιώθεις πως οι υπόλοιποι γύρω σου έχουν βρει πια τον δρόμο τους κι έχουν τη δική τους ζωή, ενώ εσύ δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να πάρεις, πού να στηριχτείς. Όμως δεν πρέπει να το βάλεις κάτω, δεν πρέπει να χαθείς στις σκιές της μοναξιάς. Στην τελική, μόνο έτσι θα καταλάβεις πως το μοναδικό άτομο στο οποίο μπορείς να υπολογίζεις πάντα είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και κανένας άλλος. Και μέσα από τέτοιες στιγμές που νιώθεις εγκαταλελειμμένος/η, θα γίνεσαι όλο και πιο δυνατός/η.

7. Όσο κι αν πιστεύεις πως επειδή ενηλικιώθηκες, είσαι πια ανεξάρτητος/η, δεν θα υπάρξει ποτέ η στιγμή που δεν θα έχεις ανάγκη τους γονείς σου για διάφορους λόγους. 

8. Κατά καιρούς, θα νιώσεις αδικημένος/η, ηττημένος/η κι απογοητευμένος/η από τη ζωή. Και είναι πολύ φυσιολογικό. Δεν είσαι ο/η μοναδικός/ή που θα το νιώθει.

9. Η γνώμη σου θα αλλάζει συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και τις εμπειρίες που αποκτάς. Τα 20 σου είναι μία περίοδος, όπου η προσωπικότητα σου διαμορφώνεται συνέχεια όντας ευάλωτη σε καθετί που υπάρχει γύρω τους, επομένως με τον ίδιο τρόπο επηρεάζεται και η κρίση σου. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να αλλάζει αρκετές φορές γνώμη για μία κατάσταση. Και δεν μπορείς να αισθάνεσαι τύψεις κάθε φορά που παίρνεις μία απόφαση, η οποία φέρνει μαζί της αλλαγές, όταν πιστεύεις πως αυτό είναι το καλύτερο για εσένα.

10. Η αγορά εργασίας δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Το πτυχίο σου, το μεταπτυχιακό σου, ακόμα κι η προϋπηρεσία σου δεν σου εξασφαλίζουν πια την επιτυχία σου. Πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται, το πόσο εργατικός και δημιουργικός είσαι, καθώς και πόσο αποτελεσματικές είναι οι ικανότητες σου. Η σκληρή δουλειά είναι το κλειδί για την επιτυχία.

11. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε πράγματα που δεν αλλάζουν πια, να σε κρατούν μακριά από τους στόχους σου. Πρέπει να μάθεις να αφήνεις πίσω σου τις σκέψεις τύπου «Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν είχε γίνει αυτό;» και να αρχίσεις να σκέφτεσαι για το τι θα κάνεις από εδώ και πέρα για το μέλλον σου.

12. Δεν θα είναι πάντα εύκολο να είσαι καλός άνθρωπος. Θα βρεθείς πολλές φορές στη θέση να υποστηρίξεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό κι ορισμένες από αυτές, κανένας δεν θα φαίνεται να συμφωνεί μαζί σου.

13. Ποτέ δεν πρόκειται να σε συμπαθούν όλοι. Κι αν πιστεύεις πως το να είσαι καθολικά αρεστός/ή και να τα πηγαίνεις καλά με όλους είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταστρέψεις τον εαυτό σου …προσπαθώντας.

14. Ναι, θα υπάρξουν φορές που θα παρεξηγήσεις και θα κατακρίνεις ανθρώπους. Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να βρεις ένα θετικό στοιχείο σε κάποιον άλλο. Δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους.

15. Όταν θα βρεις εκείνο το άτομο που θες να μοιραστείς πραγματικά τη ζωή σου μαζί του, δεν θα είναι πάντα τέλεια. Επειδή βρήκες και τον κατάλληλο άνθρωπο, δε σημαίνει πως η σχέση σας θα είναι βγαλμένη από παραμύθι. Θα έρθουν πολλές δύσκολες στιγμές, τις οποίες και θα πρέπει να ξεπεράσετε προσπαθώντας μαζί.

16. Το σώμα σου θα αλλάξει. Θα αλλάξει, όπως κι όλα τα υπόλοιπα πράγματα στη ζωή σου. Δεν θα έχεις πια τον ίδιο μεταβολισμό ή την ίδια φυσική κατάσταση που είχες κάποτε. Από εδώ και πέρα, πρέπει να μάθεις να προσέχεις για να διατηρείσαι υγιής. Όπως ειπώθηκε και στο #5, πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

17. Οι αξίες που έχεις δεν θα ταυτίζονται πάντα με αυτές των ανθρώπων γύρω σου. Όμως θα πρέπει να στέκεσαι στο ύψος σου και να τις υποστηρίζεις.

18. Θα αισθάνεσαι διαφορετικός άνθρωπος μετά από αυτά τα χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα, θα ξέρεις πολλά περισσότερα απ’ όσα γνωρίζεις τώρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γνωρίζεις ποιος είσαι πραγματικά. Αγάπησε ελεύθερα. Προχωρά μπροστά και κυνήγησε τα όνειρα σου. Αποδέξου την ατέλεια και συνειδητοποίησε πως η ζωή μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και χαώδης κάποιες φορές. Όμως παραμένει ένα όμορφο …χάος και είναι όλο δικό σου!

 

OUR20s

DIGITAL

Καθηγητής του Γεωπονικού διδάσκει αγένεια και σεξισμό σε ταμεία, λογικά ξέρει από παιδεία!

DIGITAL

Κάπως έτσι μοιάζει ο «τέλειος άντρας» και η «τέλεια γυναίκα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET