ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2018 | Τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανά πεδίο;

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα (16/7) η προθεσμία για την υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πως η συμπλήρωσή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς με την παρέλευσή του δεν υπάρχει γυρισμός. Ακριβώς γι’αυτό, υπάρχουν πολλά κουτάκια που πρέπει να έχουν κατά νου κατά τη διάρκεια των επιλογών τους. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, οι εκτιμήσεις […]

Neopolis Team

16 Ιουλίου, 2018

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα (16/7) η προθεσμία για την υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πως η συμπλήρωσή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς με την παρέλευσή του δεν υπάρχει γυρισμός. Ακριβώς γι’αυτό, υπάρχουν πολλά κουτάκια που πρέπει να έχουν κατά νου κατά τη διάρκεια των επιλογών τους.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των βάσεων που δημοσιεύονται όλο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να επηρεάζουν τις επιλογές των υποψηφίων.

Τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία βέβαια, έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, οδηγούμαστε σε πτώση των βάσεων.

Αριθμός εισακτέων: Οι θέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 4.000, κυρίως σε σχολές όπως είναι οι Νομικές, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και τα τμήματα ΦΠΨ. Δε συνέβη το ίδιο όμως στις Ιατρικές, όπου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, θα υπάρχει μείωση των εισακτέων.

Άλλωστε, μόλις 917 από τους 100.000 υποψήφιους κατάφεραν να συγκεντρώσουν από 18.500 μόρια και πάνω, στο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες υγείας.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βαρόμετρο για τις φετινές βάσεις η παρουσία του νέου Ιδρύματος που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο μηχανογραφικό δελτίο, καθώς όπως ανέφερε το υπουργείο, είναι πολλοί εκείνοι που διεκδικούν μία θέση εισαγωγής.

Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει τις βάσεις, είναι και η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, είναι ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εισαχθούν σε σχολές και τμήματα έχοντας λίγες χιλιάδες μόρια. Και αυτό, γιατί οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρσι.

Τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Μιας και τα στοιχεία είναι περισσότερα, οι εκτιμήσεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις είναι κάπως πιο ρεαλιστικές.

Έτσι λοιπόν, αναμένεται “βουτιά” εώς και 1.000 μόρια για τα ΤΕΙ. Η εισαγωγή ξεκινά από τα 2.800 μόρια και στα ΑΕΙ από τα 6.850 μόρια.

Κάτω από το όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί τη φετινή χρονιά η βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αθηνών. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Την ίδια ώρα στο επίσης δημοφιλές Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ η βάση θα κινηθεί κοντά στα 18.300 μόρια οριακά υψηλότερα από τη Νομική Αθηνών (18.250 μόρια).

Αντίθετα, η αλλαγή που έγινε στα Παιδαγωγικά αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις έως και 2.000 μόρια.

Πιο αναλυτικά:

Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές

Για τα περισσότερα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, εκτιμάται πως θα σημειωθεί άνοδος από 200 έως 400 μόρια. Για τις υψηλόβαθμες σχολές τού, η άνοδος αναμένεται να είναι μικρότερη, δηλαδή από 100 έως 200 μόρια.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο μάθημα ”Αρχαία Ελληνικά” που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “Λατινικά”. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη “Γλώσσα” και στην “Ιστορία” που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα όπως στα «Μηχανικών Η/Υ».

Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

Σπουδές Υγείας και Ζωής

Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 “άριστα”, βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

«Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα κινηθούν με καθοδική πορεία (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Όσον αφορά στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό, διότι, όπως σημειώνει ο κ. Κάτσικας, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε.

Παιδαγωγικά τμήματα

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα που πλέον κατανέμονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET