ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

7 λόγοι για τους οποίους κάποια μέρα, θα αναπολείς το …βρώμικο κι ακατάστατο φοιτητικό σου διαμέρισμα!

Κάπου στα μέσα της Β’ Λυκείου, ξεκινούν τα πρώτα όνειρα για σπουδές μακριά από γονείς κι αδέρφια, ανεξάρτητη ζωή και …φοιτητικό διαμέρισμα. Έκτοτε και για τον επόμενο 1,5 χρόνο, οι σκέψεις αυτές λειτουργούν σαν το μοναδικό φως στο σκοτεινό τούνελ της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες. Τα χρόνια περνούν (δυστυχώς), φτάνεις στο 2ο – 3ο έτος κι […]

Νότης Κουτσούκος

23 Ιανουαρίου, 2016

Κάπου στα μέσα της Β’ Λυκείου, ξεκινούν τα πρώτα όνειρα για σπουδές μακριά από γονείς κι αδέρφια, ανεξάρτητη ζωή και …φοιτητικό διαμέρισμα. Έκτοτε και για τον επόμενο 1,5 χρόνο, οι σκέψεις αυτές λειτουργούν σαν το μοναδικό φως στο σκοτεινό τούνελ της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες.

Τα χρόνια περνούν (δυστυχώς), φτάνεις στο 2ο – 3ο έτος κι εκεί ξεκινά η γκρίνια επειδή τα λυκειακά σου όνειρα …πραγματαποιήθηκαν! Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε κάποιον μικρότερο, αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που έμεινες μόνος, που ο νεροχύτης έχει μια στοίβα πιάτα μέχρι το ταβάνι, που όλα σου τα εσώρουχα είναι άπλυτα και που κανείς δε σε περιποιείται τώρα που κόλλησες την εποχιακή γρίπη. Όσο για το φαγητό, η πιο πονεμένη ιστορία…

Μήπως όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσεις όλα εκείνα τα θετικά που σου προσφέρει η …αυτόνομη ζωή. Διότι, όσο ακατάστατο κι αν είναι το φοιτητικό σου διαμέρισμα, όσο μόνος κι αν νιώθεις σε αυτό τώρα, θα έρθει η στιγμή που θα κλείνεις τα μάτια σου, θα αναπολείς αυτήν την εποχή και δε θα μπορείς να κρατήσεις τα δάκρυα συγκίνησης και μελαγχολίας σου…

Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβεβαιώνουν την άποψή μου:

1. Εκεί «ενηλικιώθηκες»

Και μόνο που σε αυτό το σπίτι, για πρώτη φορά στη ζωή σου, κλήθηκες να τα βγάλεις πέρα με ένα συγκεκριμένο μηνιάτικο πληρώνοντας λογαριασμούς, ενοίκιο και κοινόχρηστα, είναι αρκετό για πούμε πως εντός αυτού γνώρισες τι πραγματικά σημαίνει «ενήλικη ζωή». Αν μάλιστα, συμπληρώσουμε τα παραπάνω με τις φράσεις «Αν δε μαγειρέψεις, δε θα φας», «Αν δε βάλεις πλυντήριο, δε θα έχεις με τι να βγεις», «Αν δε σιδερώσεις, θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί σου»… καταλαβαίνεις καταλαβαίνεις πως τα μαθήματα ζωής που σου προσέφερε το φοιτητικό σου διαμέρισμα, συγκρίνονται μονάχα με εκείνα των πρώιμων, νηπιακών σου χρόνων. Εκεί όπου έκανες τα πρώτα σου βήματα στον πραγματικό κόσμο.

2. Όσο ακατάστατο κι αν ήταν, πάντοτε έβρισκες τα πάντα

Έχεις συνειδητοποιήσει πως μέσα στην προσωπική σου ακαταστασία, βρίσκεις όλα σου τα πράγματα εντός ολίγων δευτερολέπτων; Γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται τι και δε χάνεις χρόνο ψάχνοντας σε συρτάρια, ντουλάπες, πατάρια κι αποθήκες. Ναι ναι, όλα εκείνα τα απίθανα σημεία στα οποία υποτίθεται οτι τακτοποιεί τα πράγματα η μητέρα σου. Ή ο/η σύζυγος αργότερα…

3. Μονάχα οι τοίχοι ξέρουν τι πραγματικά έχει συμβεί εκεί μέσα

Κανένα άλλο διαμέρισμα στη ζωή ενός ανθρώπου, δεν φιλοξενεί τόσες «τρελές καταστάσεις» σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ξεκάθαρα. Τι πάρτυ, τι hangover, τι σεξ, τι μεθυσμένες συζητήσεις με κολλητούς και κολλητές. Το μόνο πραγματικά αρνητικό στην όλη κατάσταση, είναι πως το αλκοόλ δε σου επιτρέπει να έχεις καθαρές αναμνήσεις από αυτές τις εμπειρίες και περιπέτειες. Για αυτό λέω πως μονάχα οι τοίχοι του εν λόγω διαμερίσματος ξέρουν τι πραγματικά παίχτηκε στα 4+ χρόνια που σε φιλοξένησε…

4. Εκεί κατάλαβες τι σημαίνει «Κάνω ό,τι γουστάρω!»

Ένα διαμέρισμα με το ξυπνητήρι να χτυπάει μετά τις 12, το φαγητό να καταναλώνεται όταν πεινάς πραγματικά, τα delivery να ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται και τους αναστεναγμούς από τις νυχτερινές κραιπάλες να ακούγονται μέχρι την απέναντι πολυκατοικία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονάχα ως «ονειρικό». Ε, ακριβώς αυτό είναι, ονειρικό!

5. Εκεί ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή με τη διακόσμηση

Κακά τα ψέματα, όσο μένεις με τους γονείς σου, δεν έχεις πλήρη άνεση στη διακόσμηση, έστω και του προσωπικού σου χώρου. Ενώ στο φοιτητικό διαμέρισμα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κάνεις ότι θέλεις με τους τοίχους, τα ράφια και τα …σεμεδάκια που έχωσε στη βαλίτσα σου, η γιαγιά πριν φύγεις. Χαρακτηριστικότερο όλων, μια κοπέλα στις φοιτητικές εστίες που είχα επισκεφτεί και σε ένα τραπεζάκι, φάτσα φόρα στην πόρτα εισόδου, είχε καλογυαλισμένο έναν δονητή. Γίνονται αυτά στο πατρικό; Προφανώς κι όχι!

6. Εκεί έκανες το πρώτο, 48ωρο tv session σου

Το διήμερο (ή και τριήμερο) λιώσιμο μπροστά στην τηλεόραση, χαζεύοντας σεζόν ολόκληρες από ξένες σειρές, είναι σαν μια καθυστερημένη …παρθενιά. Απέχεις από τη φάση, μέχρι να γλυκαθείς για πρώτη φορά. Μετά …κλάψτε μανούλες κι εξεταστικές!

7. Ήταν το μόνο που σε στήριξε στις δύσκολες στιγμές

Όπως κάθε περίοδος, έτσι και η φοιτητική ζωή, έχει τις δικές της δύσκολες στιγμές. Χωρισμοί με γκόμενους/ες, τσακωμοί με κολλητούς/ες, άδειο πορτοφόλι, αποτυχία στις εξεταστικές κλπ. Σε όλες αυτές τις στιγμές, το μόνο που θέλεις και σε ενδιαφέρει, είναι να μείνεις μόνος/η και να κουκουλωθείς με τα παπλώματα, δημιουργώντας έτσι, μια αίσθηση ασφάλειας. Έστω και εικονική. Ε, το φοιτητικό σου διαμέρισμα, είναι οτι καλύτερο για αυτές τις καταστάσεις. Κανείς δε θα σε ενοχλήσει, κανείς δε θα σε κατσαδιάσει, κανείς δε θα σε κάνει χειρότερα, έως ότου μαζέψεις τα κομμάτια σου κι αποφασίσεις να ξεμυτίσεις απ’ αυτό…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET