ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι τελευταίες και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018, λίγο πριν την ανακοίνωσή τους!

Πλησιάζει η στιγμή να τελειώσει και τυπικά η διαδικασία των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, με το τελευταίο «επεισόδιο» να αφορά την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από το Neopolis, η ημερομηνία ανακοίνωσης άλλαξε για φέτος (λόγω των πυρόπληκτων φοιτητών) και θα καθυστερήσει μερικές ημέρες. Όπως είναι λογικό, η αγωνία των […]

Neopolis Team

18 Αυγούστου, 2018

Πλησιάζει η στιγμή να τελειώσει και τυπικά η διαδικασία των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, με το τελευταίο «επεισόδιο» να αφορά την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από το Neopolis, η ημερομηνία ανακοίνωσης άλλαξε για φέτος (λόγω των πυρόπληκτων φοιτητών) και θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Όπως είναι λογικό, η αγωνία των υποψηφίων βρίσκεται στα ύψη αυτές τις ημέρες, με τους πάντες να ψάχνονται για τις τάσεις και τις τελευταίες προβλέψεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν – συνήθως – την πραγματικότητα.

Στα πλαίσια των παραπάνω, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμώντας πως η πλειονότητα των τμημάτων – και ιδίως η πλειονότητα των παραδοσιακά υψηλόβαθμων τμημάτων – θα κινηθεί πτωτικά. Αντιθέτως, τα περισσότερα τμήματα για τα οποία χρειάστηκε εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Κάτσικα, το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα φέτος θα είναι η Ιατρική Αθηνών, αν και με πρόβλεψη πτώσης της βάσης εισαγωγής της.

Εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

«Το “κατώφλι” του πεδίου θα κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες, αφού αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό πρόσβαση κάτω από 10», εκτίμησε ο κ. Κάτσικας. Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδος των βάσεων, της τάξης των 100-300 μορίων κατά μέσο όρο. «Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας), η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή, της τάξης των 50-100 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση, λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων. Ενδεικτικά η Νομική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.200 – 18.350 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.950 – 18.100 μόρια, η Ψυχολογία Αθήνας στα 17.800 – 17.950 μόρια και η Φιλολογία Αθήνας στα 16.450 – 16.650 μόρια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάτσικας.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, για τον κ. Κάτσικα «είναι φανερό» ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. «Φέτος, ήταν μεγάλη η αύξηση των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (41,67% φέτος έναντι 33,23% πέρσι), κάτι που θα «κατασκευάσει» βάσεις εισαγωγής 7-9.900 μόρια σε αρκετά Τμήματα. Από την άλλη, πτώση θα σημειώσουν και οι υψηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί στα 18.200 – 18.350 μόρια, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης στα 17.350 – 17.500 μόρια και το Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.250 – 17.450 μόρια», σχολίασε.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας «18,5-20», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από πέρσι (917 υποψήφιοι φέτος, έναντι 1.386 πέρυσι). Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κάτσικας, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (30,48 φέτος έναντι 25,12 πέρσι) θα επηρεάσει και τα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου ωθώντας τα σε ακόμη χαμηλότερες πτήσεις των βάσεων εισαγωγής τους. «Οι χειρότερες φετινές επιδόσεις στο μάθημα της Βιολογίας -μάθημα αυξημένης βαρύτητας–, είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια. Ενδεικτικά η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί στα 18.800 – 19.000 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλονίκης στα 18.750 – 18.900 μόρια και η Ιατρική Θράκης 18.250 – 18.450 μόρια», εξήγησε.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των περισσοτέρων τμημάτων, κατά μέσο όρο κατά 150-400 μόρια. «Αυτό, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των υποψηφίων -περίπου 2.500 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι- αλλά και από το γεγονός ότι στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρυσι», επεσήμανε ο κ. Κάτσικας.

Όπως πρόσθεσε, οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (και ελάχιστα των Μαθηματικών) μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη «Γλώσσα» όσο και στην «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον». «Ωστόσο το γεγονός ότι το 53,46% των φετινών υποψηφίων «κουβαλάει» βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια είναι σίγουρο ότι θα «τραβήξει» πολλά χαμηλόβαθμα τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, σε πτωτική κατεύθυνση των βάσεών τους με αποτέλεσμα η συνολική φυσιογνωμία του Πεδίου να συγκροτείται από δυο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις στις βάσεις εισαγωγής», είπε.

Τμήματα με ειδικά μαθήματα

Τέλος, από τα τμήματα που χρειάζονται εξέταση σε ειδικό μάθημα για την εισαγωγή σε αυτά, οι σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, τα τμήματα Μουσικών Σπουδών αναμένεται να έχουν σημαντική άνοδο. Επίσης, άνοδος αναμένεται τόσο στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και στα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Αντίθετα, σημαντική πτώση αναμένεται στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.


Πέρα από τον κ. Κάτσικα όμως, σε εκτιμήσεις προχώρησε κι ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας ο οποίος μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ. Οι εκτιμήσεις του βασίζονται στα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις βαθμολογίες των φετινών Πανελληνίων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία, τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των εισακτέων ανά σχολή και τις συγκρίσεις όλων αυτών των δεδομένων με τα αντίστοιχα περσινά.

Ο κ. Χατζητέγας λοιπόν, όπως κι ο κ Κάτσικας παραπάνω, συμφωνεί στην πτώση των Βάσεων στις Ιατρικές και τις δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ εκτόξευση αναμένεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εν λόγω εκπομπής εδώ.


Τέλος, τις δικές τους εκτιμήσεις έκαναν οι καθηγητές φροντιστηρίων Παναγιώτης Κούσης κι Αχιλλέας Λιάβαρης στην εφημερίδα «Έθνος». Οι υπολογισμοί τους έγιναν με βάση τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων.

Προτού προχωρήσουμε στις εκτιμήσεις τους, να τονίσουμε πως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις βάσεις του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφού δεν έχουμε στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Εκτιμάται, όμως, με κάθε επιφύλαξη, ότι οι βάσεις 2018 θα είναι χαμηλότερες από τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και του Πειραιά κατά 200-300 μόρια.

Οι σχολές Εκπαίδευσης αναμένεται να εκτοξεύσουν τις βάσεις 2018 πολύ προς τα πάνω, αφού η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία, που φέτος από πέντε μειώθηκαν στα τέσσερα.

Ακόμη, ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της για υποψήφιους με λιγότερα από 19 000 μόρια.

Εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής σύμφωνα με τους κ.κ Κούση και Λιάβαρη:

Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Αρχαία Προσανατολισμού και η Ιστορία Προσανατολισμού. Το μάθημα της Ιστορίας δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψηφίους, γιατί εκτός από τη συνηθισμένη αποστήθιση απαιτούσε και κάποια κριτική ικανότητα που έπρεπε να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Ο βαθμός δυσκολίας και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα άλλα μαθήματα ήταν στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένουμε εκπλήξεις στη μετακίνηση των βάσεων 2018.

Αυτές θα είναι παρόμοιες με τις περσινές, με μικρές αυξομειώσεις, και πιθανόν να δούμε μια μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως στη Νομική, στις Σχολές Ψυχολογίας, στις Σχολές MME κ.λπ. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη και μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.500 μόρια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων θα καλυφθεί από το 1ο Πεδίο, όπου παραδοσιακά υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Τεχνολογικές και Θετικές Επιστήμες

Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων 2018 θα υπάρξει στο Πεδίο αυτό, όπου ανήκουν όλες σχεδόν οι θετικές σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία, οι φυσικομαθηματικές, οι στρατιωτικές και πολλές άλλες. Πτώση που θα παρατηρηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού και πέρυσι είχαμε μια αντίστοιχη κατάσταση.

Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στη Φυσική και στη Χημεία θα ωθήσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Τη μείωσή τους θα προκαλέσουν, επίσης, τόσο η αύξηση των θέσεων όσο και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι φέτος τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού απαιτούσαν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, αφού έπρεπε να γνωρίζουν βασικά στοιχεία όχι μόνο Άλγεβρας αλλά και Γεωμετρίας προηγούμενων τάξεων.

Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Στο πεδίο αυτό εντάσσονται οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, οι Σχολές Βιολογίας κ.λπ, που αποτελούν το όνειρο πολλών αριστούχων μαθητών. Η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη γιατί οι προσφερόμενες θέσεις είναι λίγες και ο συναγωνισμός μεγάλος.

Τα θέματα που δόθηκαν φέτος στη Βιολογία Προσανατολισμού, στη Χημεία Προσανατολισμού και στη Φυσική είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και θα προκαλέσουν μια μικρή μετακίνηση των βάσεων προς τα κάτω.

Η πτώση θα είναι λίγο μεγαλύτερη στις υψηλές βαθμολογίες και λιγότερο ορατή στις μεσαίες βαθμολογίες. Είναι πολύ πιθανό να δούμε την Ιατρική Αθήνας που πέρυσι απαιτούσε 19.131 μόρια, να είναι λίγο πιο κάτω από τα 19.000 μόρια. Οι σχολές, όμως, που είναι κοινές με το 2ο Πεδίο, όπως για παράδειγμα οι γεωπονικές, χημείας κ.λπ, θα καλυφθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν καλύτερες βαθμολογίες.

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Τα μαθήματα που δίνουν τα περισσότερα μόρια στο Πεδίο αυτό είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων με βαθμολογίες 18 – 20 σχεδόν διπλασιάστηκε (από 11,6% έγινε φέτος 21,82%).

Στις μεσαίες βαθμολογίες έχουμε περίπου τις ίδιες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα. Οι βάσεις 2018 θα είναι στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες βαθμολογίες και μικρές αυξήσεις στις υψηλές.

Στις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αναμένουμε χαλαρή αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 200 μόρια.

Ακολουθούν και οι σχετικοί πίνακες:

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET