ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

Είσαστε Ε-ΤΟΙ-ΜΟΙ;

Neopolis Team

31 Μαΐου, 2023

Έφτασε η στιγμή που δε μετράμε αντίστροφα μέρες για τις Πανελλήνιες, αλλά ώρες.

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα, θα έχετε σβήσει ήδη ένα μάθημα από το πρόγραμμα, θα έχετε απομυθοποιήσει τις εξετάσεις και θα πηγαίνετε δυνατά για την επόμενη προσπάθεια.

Η αυλαία των Πανελληνίων ανοίγει κάθε χρόνο με την Έκθεση, και παρότι ακολουθούν αρκετά ακόμα μαθήματα, το βασικότερο βήμα για να απαλλαγείς από το άγχος έχει γίνει. Έχεις έρθει αντιμέτωπος με το πρώτο γραπτό, έχεις καταλάβει πως είναι σαν όλα τα διαγωνίσματα που είχες κληθεί να γράψεις τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζεις με ένα σημαντικό βάρος να έχει φύγει από πάνω σου. Την ελαφρότητα, δε, που νιώθεις όταν βγαίνεις από την αίθουσα την τελευταία μέρα, δεν την περιγράφουν καν λόγια!

Λογικά σήμερα το διάβασμα δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος – ύστερα από πολύ καιρό. Όντως, τα βιβλία σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτα, παρά μόνο να σε αγχώσουν περισσότερο. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου λοιπόν, και μείνε μακριά από αυτά. Η μεγάλη μέρα βρίσκεται προ των πυλών και η προετοιμασία που πρέπει να κάνεις δεν είναι να μελετήσεις για 100η φορά τα διαγράμματα της Έκθεσης, αλλά να ξέρεις τι ισχύει και τι πρέπει να έχεις μαζί σου στην αυριανή εξέταση.

Κρίμα είναι να έχεις ρίξει τόσο διάβασμα και να την «πατήσεις» από κάποιον κανόνα που δεν τήρησες.

Κι όπως ξέρεις, στις Πανελλήνιες ισχύουν αρκετοί και αυστηροί κανόνες (γι’ αυτό τις βλέπουμε στους εφιάλτες μας από την Β’ Λυκείου κιόλας). Είναι σημαντική η διαφύλαξη του αδιάβλητου των εξετάσεων, οπότε πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες κι απαγορεύσεις, που αφορούν τα στυλό που θα χρησιμοποιηθούν μέχρι και το κινητό των υποψηφίων.

Οι κανόνες που ισχύουν την ημέρα της εξέτασης

Αρχικά, οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου, ενώ δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, ενώ γι’ αυτούς των ΕΠΑΛ απαιτείται και ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

  • βιβλία
  • τετράδια
  • σημειώσεις
  • διορθωτικό
  • κινητά τηλέφωνα
  • υπολογιστικές μηχανές και
  • οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου (Ε.Κ.) να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους.

Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της ΛΕΕ, ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του. 

Ακόμα, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας, μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής.

Πώς γίνεται η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες

Μετά το άγχος για το πώς θα γράψουμε, εκείνο για το οποίο αγωνιούμε όλοι αυτές τις μέρες είναι εάν θα κάτσουμε κοντά με κάποιον από τους φίλους μας. Δύσκολα αντιγράφεις στις Πανελλήνιες, αλλά και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεστε στην ίδια αίθουσα, σου δίνει ένα κουράγιο παραπάνω. Αυτό λοιπόν δεν είναι θέμα καθαρής τύχης, αφού για την κατανομή ισχύει η γενική αρχή πρώτα κατά Λύκειο προέλευσης και μετά κατά μάθημα και αλφαβητικά

Στα Ε.Κ. θα αποσταλούν θέματα κοινά για Ημερήσια και Εσπερινά και δε θα υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ ημερήσιων και εσπερινών, ούτε κατά τη διανομή των θεμάτων, ούτε κατά το πακετάρισμα των γραπτών.

Ο ρόλος των επιτηρητών 

Ερχόμενοι στα αυτονόητα, οι επιτηρητές δεν επιτρέπεται να δίνουν από μόνοι τους οδηγίες, διευκρινίσεις ή υποδείξεις για τα θέματα στους διαγωνιζόμενους. Εάν διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Επιπλέον, οι επιτηρητές μεριμνούν για την επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων στις οικείες θέσεις, σύμφωνα με τη σειρά της αλφαβητικής κατάστασης, μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης.

Τα τελευταία φύλλα του τετραδίου των υποψηφίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον/την ίδιο/ίδια ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμία περίπτωση. Το υπουργείο εξηγεί, πως δεύτερο τετράδιο δε θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, χωρίς την πρότερη ενημέρωση της ΚΕΕ, αφού οι σελίδες του τετραδίου είναι επαρκείς για τις απαντήσεις.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο, τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης, όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων.

Για λόγους ενιαίας μεταχείρισης και για το αδιάβλητο των εξετάσεων στην περίπτωση που εξετάζονται στην ίδια αίθουσα μαθητές – αδέλφια, θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 – 3 θέσεις.

Απαγορεύεται αυστηρά στους επιτηρητές να σημειώνουν οτιδήποτε άλλο στο γραπτό εκτός από την υπογραφή τους (όχι ονοματεπώνυμο) στο τέλος των απαντήσεων, που υποδεικνύει ο υποψήφιος, της διαγραφής των κενών και του κενού χώρου κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτού της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας. Η διαγραφή των κενών γίνεται με μπλέ ή μαύρο στυλό.

Οι επιτηρητές όταν παραλαμβάνουν το τετράδιο πρέπει να το ελέγχουν παρουσία του υποψηφίου για την ύπαρξη αναγνωριστικών στοιχείων ή την αναγραφή του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου, και υπογράφουν στο τέλος των απαντήσεων και στο σημείο που τους υποδεικνύει ο υποψήφιος.

Ασθένεια υποψηφίου την ώρα εξέτασης

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση, ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά.

Αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία-διακοπή εξέτασης του υποψηφίου.

Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, οπότε το γραπτό του μένει μόνιμα στο Ε.Κ. ή στην ΕΕΔΔΕ και δεν αποστέλλεται στο ΒΚ. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό αντίγραφο πρακτικού της Λυκειακής Επιτροπής, αφού ο υποψήφιος δεν παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Καθυστερεί το επίδομα των νέων – Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Σκυλάκι πέθανε από φόλα μέσα σε σχολείο, μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός κάποιων!

TECH NEWS

H νέα λειτουργία του Google Maps για να βάλεις σε τάξη τις αποθηκευμένες τοποθεσίες σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Κοπέλα δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στον σταθμό Ομόνοιας και δεν αντέδρασε κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET