ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως να έχεις επιλέξει τις λάθος σπουδές!

Όταν παίρνεις τη σοβαρή απόφαση για το ποιες σχολές θα δηλώσεις στο μηχανογραφικό, είναι αλήθεια ότι δεν είσαι και στην πιο ώριμη φάση της ζωής σου. Μόλις έχεις τελειώσει τις Πανελλήνιες και το μόνο που θέλεις είναι να πας διακοπές. Λογικό λοιπόν, οι επιλογές που κάνεις να είναι αρκετά επιπόλαιες… Όχι πως αυτό ισχύει για όλους, όμως δυστυχώς η […]

Default avatar

Guest Author

11 Δεκεμβρίου, 2016

Όταν παίρνεις τη σοβαρή απόφαση για το ποιες σχολές θα δηλώσεις στο μηχανογραφικό, είναι αλήθεια ότι δεν είσαι και στην πιο ώριμη φάση της ζωής σου. Μόλις έχεις τελειώσει τις Πανελλήνιες και το μόνο που θέλεις είναι να πας διακοπές. Λογικό λοιπόν, οι επιλογές που κάνεις να είναι αρκετά επιπόλαιες…

Όχι πως αυτό ισχύει για όλους, όμως δυστυχώς η πλειοψηφία έτσι πράττει. Και το θέμα είναι ότι αυτές τις λάθος επιλογές τις «λούζεσαι» εκ των υστέρων, όταν έχεις ήδη μπει σε μια σχολή η οποία δεν σου αρέσει κι απλά θέλεις να κοπανήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο! Ας δούμε όμως, τα πιο ξεκάθαρα σημάδια που μαρτύρουν αυτή σου τη λάθος επιλογή:

1. Οι βαθμοί σου είναι χάλια

Σίγουρα οι κακοί βαθμοί δεν είναι ο μόνος γνώμονας που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πως βρίσκεσαι στη σωστή σχολή, αφού συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, όπως η δυσκολία των μαθημάτων αλλά και το δικό σου γνωστικό επίπεδο. Ωστόσο, αν προσπαθείς στον μέγιστο βαθμό και τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο επιτυχή, τότε ίσως να πρέπει σκεφτείς το ενδεχόμενο να σπουδάζεις κάτι στο οποίο πολύ απλά δεν είσαι καλός/ή ή ακόμα χειρότερα, δε σε εμπνέει στο ελάχιστο.

cryings

2. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον που σε ρωτά γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη σχολή

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μπεις σε μια σχολή από σπόντα και τελικά να σου αρέσει. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι. Αν δεν μπορείς να αιτιολογήσεις με κανέναν τρόπο γιατί επέλεξες αυτή τη σχολή, τότε ίσως να πρόκειται για ένα σημάδι ότι το 10% είναι η λύση που θα σου φτιάξει τη ζωή. Κι αν όχι αυτή, τότε ίσως μια δεύτερη φορά οι Πανελλήνιες εξετάσεις…

i-do-not-know

3. Δεν ενδιαφέρεσαι για τις εργασίες

Καλά είναι βέβαιο ότι από ένα σημείο και μετά, όλοι βαριούνται τις εργασίες. Όμως, όσο κουρασμένος/η κι αν είσαι, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια σπίθα ενδιαφέροντος για αυτό που ασχολείσαι. Αν καταλήξεις να αισθάνεσαι ότι κάνεις αγγαρεία ακόμη και στις μικρότερες λεπτομέρειες, τότε ίσως πρέπει να ξαναπροσεγγίσεις την Τριτοβάθμια εκπαίδευσή σου.

i-do-not-care

4. Είσαι μονίμως αγχωμένος/η

Αν υπάρχει κάτι σύνηθες στο Πανεπιστήμιο, τότε αυτό είναι το άγχος που σου προκαλεί κάθε σε εξάμηνο και σε κάθε εξεταστική. Το να αισθάνεσαι πιεσμένος/η ή αγχωμένος/η, δεν είναι λοιπόν αλάνθαστο κριτήριο μιας λάθος επιλογής. Παρόλα αυτά, είναι ανησυχητικό σημάδι αν αισθάνεσαι έτσι για όλα τα μαθήματα που παρακολουθείς… Όπως και να ‘χει όμως, δεν υπάρχει λόγος να χαλάς την ψυχική σου υγεία για κάτι που δεν σου αρέσει να κάνεις. Πάντα υπάρχουν λύσεις!

stressed

5. Διάλεξες τη συγκεκριμένη σχολή για να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη

Δεν είναι λίγες οι φορές, που διαλέγει κάποιος μια σχολή, γιατί έχει την πεποίθηση ότι θα …ξύνεται και θα κάνει ταυτόχρονα την απόλοιτη φοιτητική ζωή. Μπορεί να μοιάζει η καλύτερη επιλογή στη θεωρία, στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Γιατί η φοιτητική καλοπέραση μπορεί να μοιάζει ελκυστική τον πρώτο, άντε και τον δεύτερο χρόνο, από εκεί κι έπειτα όμως, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τις σπουδές σου. Αν η σχολή δε σε κρατάει σ’ ένα κάποιο ενδιαφέρον, θα τα βρεις σκούρα…

relaxed

6. Διάλεξες τη συγκεκριμένη σχολή επειδή σου το είπαν οι γονείς σου

Οι γονείς γενικά έχουν μεγάλη επιρροή στη ζωή και τις επιλογές των παιδιών τους, όμως αν ακολουθείς αυτό το μονοπάτι,  τότε είναι σίγουρο ότι θα το μετανιώσεις οικτρά! Για να λέμε την αλήθεια, φυσικά θέλουν το καλό σου, όμως η ζωή είναι δική σου και δεν πρέπει να τους επιτρέψεις να αποφασίζουν εκείνοι για εσένα….. Οπότε αν δεις ότι αρχίζουν να γίνονται πολύ πιεστικοί, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα και να βάλεις κάποια όρια!

parents

7. Επέλεξες τη συγκεκριμένη σχολή γιατί έχει «σίγουρη» επαγγελματική αποκατάσταση

Είναι πολύ θετικό να σκέφτεσαι το μέλλον, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση που θα έχει το αντικείμενο που σπουδάζεις. Όμως, τα χρήματα δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός λόγος των αποφάσεών σου. Δεν νομίζω ότι είναι πολύ υγιές, να πηγαίνεις σε μια δουλειά η οποία σου δίνει αρκετά λεφτά, αλλά δεν παιρνάας καλά…. Γενικά, η μιζέρια είναι πολύ ψυχοφθόρα, για αυτό και θα πρέπει όσο γίνεται να την αποβάλλεις από τη ζωή μας!

money

8. Δεν μπορείς να καταλάβεις με ποιον τρόπο οι σπουδές σου θα σε βοηθήσουν στο μέλλον

Γενικά ένα πτυχίο, δεν προδιαγράφει το μέλλον….. Ουσιαστικά, για αυτό υπάρχουν και τα μεταπτυχιακά αφού σε βοηθάνε έτσι να εξειδικεύεσαι σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Όμως, όσο γενικού περιεχοένου και να είναι η σχολή που σπουδάζεις, θα πρέπει να έχεις μια ευρύτερη ιδέα για το τι θα κάνεις στο μέλλον. Δηλαδή τι εφόδια έχεις πάρει από τη σχολή, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μια θέση εργασίας. Οπότε αν από αυτή την άποψη συνεχίζεις να μην ξέρεις, τότε θα πρέπει να μπεις σε σκέψεις σχετικά με το αν σου αρέσει αυτό που σπουδάζεις.

no-idea

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET