ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τι συμβαίνει με τα προφίλ των κοινωνικών δικτύων, όταν κάποιος χρήστης πεθάνει;

Στη σημερινή εποχή όλο και πιο πολλοί άνθρωποι μοιράζονται προσωπικές στιγμές από την καθημερινότητά τους, στα κοινωνικά δίκτυα. Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικές σκέψεις όλων μας. Φανταστείτε το εξής απλό. Όλα εκείνα τα φωτογραφικά άλμπουμ που βρίσκονταν κρυμμένα σε συρτάρια κι αποθήκες, πλέον είναι online και προσβάσιμα […]

Default avatar

Guest Author

16 Σεπτεμβρίου, 2016

Στη σημερινή εποχή όλο και πιο πολλοί άνθρωποι μοιράζονται προσωπικές στιγμές από την καθημερινότητά τους, στα κοινωνικά δίκτυα. Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικές σκέψεις όλων μας. Φανταστείτε το εξής απλό. Όλα εκείνα τα φωτογραφικά άλμπουμ που βρίσκονταν κρυμμένα σε συρτάρια κι αποθήκες, πλέον είναι online και προσβάσιμα από παντού.

Έχετε όμως αναρρωτηθεί, τι πρόκειται να συμβεί με όλα τα προφίλ ενός ανθρώπου που έχει φύγει από την ζωή; Ποια είναι τα νομικά δικαιώματα που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στα προσωπικά μας δεδομένα, ποια είναι τα δικαιώματα που έχει η οικογένεια του εκλιπόντος και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά;

Κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει διαφορετικούς κανόνες απορρήτου. Ας δούμε λοιπόν, τις λεπτομέρειες που μας ενδιαφέρουν:

Facebook

facebook

Το Facebook προστατεύτει πάρα πολύ τα προσωπικα δεδομένα των χρηστών του. Τόσο πολύ, που όταν οι γονείς, ενός 15χρονου που αυτοκτόνησε, ζήτησαν να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του,το Facebook πάλεψε με νύχια και με δόντια ώστε να ακυρώσει την δικαστική απόφαση που τους έδινε τελικά την πρόσβαση.

To Facebook επιτρέπει τρείς επιλογές για κάθε προφίλ:

Ο κάθε χρήστης μπορεί να ορίσει προγενέστερα έναν επίσημο «αντιπρόσωπο», ο οποίος θα λαμβάνει ειδοποιήσεις σχετικά με το προφίλ αυτό, τα αιτήματα φιλίας, θα αλλάζει φωτογραφίες αλλά και θα αποθηκεύει δημοσεύσεις κι άλλα βίντεο ή φωτογραφίες.Έτσι, αν ο θάνατος του κατόχου μαθευτεί στο Facebook, τότε θα πάει η αντίστοιχη ειδοποίηση σε αυτόν τον αντιπρόσωπο που θα τον ενημερώνει σχετικά με το τι μπορεί να κάνει στο προφίλ του.

Άλλη μια επιλογή είναι να μνημονευθεί το προφίλ του εκλιπόντος. Έτσι ο φίλος ή το μέλος της οικογενείας που θα ανακοινώσει τον θάνατο, μπορεί θέσει την επιλογή της μνημόνευσης, όπου κρύβει το συγκεκριμένο προφίλ από όλους εκτός από τους ήδη διαδικτυακούς φίλους του εκλιπόντος, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν το προφίλ και να αφήνουν μηνύματα.

Τέλος, το προφίλ μπορεί να διαγραφεί πλήρως. Αν και το Facebook γενικά κρατάει αρχείο όλων των διεγραμμένων προφίλ, οι πληροφορίες του συγκεκριμένου δεν πρόκειται να είναι προσβάσιμες σε κανέναν άλλον άπαξ και διαγραφεί!

Twitter

twitter

Το Twitter ακολουθεί παρόμοια πολιτική με το Facebook όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Συνεπώς, οι προσωπικές πληροφορίες δεν πρόκειται να μοιραστούν με κανέναν μετά θάνατον, όμως αν θέλουν οι συγγενείς του εκλιπόντος μπορούν να ζητήσουν να διαγραφθεί το προφίλ. Κάτι τέτοιο όμως, πραγματοποιείται μόνο με την παρουσίαση του πιστοποιητικού θανάτου.

Εκτός όμως από τη διαγραφή του προφίλ, το Twitter δεν προσφέρει κάποια άλλη λειτουργία σχετικά με τέτοιου είδους περιστατικά.

Google

google

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα προφίλ των Google χρηστών είναι τόσο μπερδεμένα που η διαχείρισή τους από συγγενείς και φίλους κάποιου χρήστη που έφυγε από την ζωή, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Ένα προφίλ στην Google περιλαμβάνει πρόσβαση στο Youtube, Gmail, Google Drive, Picasa και πολλά ακόμη προγράμματα της εταιρείας. Αν το κινητό του εκλιπόντος διαθέτει και λειτουργικό Android, τότε το προφίλ στην Google είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την συσκευή. Καταλαβαίνετε λοιπόν, τη σημασία κι αξία που έχει το εν λόγω account.

Όπως το Facebook, έτσι και η Google, διαθέτει αρχείο όλων των προσωπικών πληροφοριών, όμως οι συγγενείς δεν πρόκειται να έχουν ποτέ πλήρη πρόσβαση σε αυτές. Ωστόσο, μπορούν να κάνουν αίτηση προκειμένου να έχουν μερική πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένα σημεία.

Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί το Google Inactive Account Manager, στο οποίο μπορείς να ορίσεις εσύ ο ίδιος τι πρόκειται να συμβεί στο προφίλ σου αφού πεθάνεις.

Instagram:

instagram

Το Instagram είναι σχετικά πιο κλειστό σε σχέση με την πολιτική θανάτου.

Κάπου χαμένο στις άπειρες γραμμές της πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπάρχει η ενημέρωση ότι «Σε περίπτωση θανάτου ενός χρήστη μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας». Η επικοινωνία γίνεται μέσω email και οποιαδήποτε πληροφορία ή σχετικά, αποδεικτικά έγγραφα απαιτεί η εταιρεία, τα ζητούν και πάλι μέσω email.

Η μόνη επιλογή που προσφέρει το Instagram, είναι η διαγραφή του προφίλ ή να παραμείνει απλά ανενεργό. Βέβαια, επειδή το εν λόγω social media ανήκει στο Facebook, ενδέχεται κάποιος που θα το ψάξει βαθιά όσον αφορά το νομικό κομμάτι, να καταφέρει να διεκδικήσει ακριβώς τις ίδιες επιλογές που προσφέρει και το πρώτο social media για το οποίο γράψαμε. Αυτό όμως, είναι ένα ζήτημα  που μόνο ξεκάθαρο δεν το λες, οπότε ας αρκεστούμε στην απλή διαγραφή.

Καταλαβαίνω πως το άρθρο δεν είναι και το πιο ευχάριστο που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς, ωστόσο καλό είναι να έχουμε υπόψή μας κάποια πράγματα. Τόσο για να πάρουμε τα μέτρα μας όσον αφορά τα προσωπικά μας προφίλ, όσο για να ξέρουμε πώς να κινηθούμε σε περίπτωση απώλειας δικού μας προσώπου. Κάτι, το οποίο και προφανώς αντευχόμαστε…

 

BINGE WATCHING

Όλες οι ταινίες του Harry Potter επιστρέφουν στους κινηματογράφους με τα Epic Movie Nights!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET