ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα έχουν κάνει κ*λος με τις Πανελλήνιες – Δεν μετράει τελικά ο βαθμός απολυτηρίου!

“Φρούδες” ελπίδες για τους υποφήψιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020, καθώς καταπώς φαίνεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενδέχεται να μην περάσει από τη Βουλή για ψήφιση, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ξεκινούσε να ισχύει από τις επόμενες Πανελλήνιες, αφορούσε τις λεγόμενες “πράσινες” και “κόκκινες” σχολές. Οι […]

Neopolis Team

19 Φεβρουαρίου, 2019

“Φρούδες” ελπίδες για τους υποφήψιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020, καθώς καταπώς φαίνεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενδέχεται να μην περάσει από τη Βουλή για ψήφιση, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ξεκινούσε να ισχύει από τις επόμενες Πανελλήνιες, αφορούσε τις λεγόμενες “πράσινες” και “κόκκινες” σχολές. Οι υποψήφιοι δηλαδή θα μπορούσαν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο μόνο με το απολυτήριο Λυκείου και σε σχολές με χαμηλή ζήτηση, δηλαδή τις πράσινες.

Αυτό τελικά είναι κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς αναφορικά με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η “Καθημερινή”, ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα μετράει καθόλου στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή σε κάποια σχολή, ενώ πρακτικά, θα συνεχίζει να ισχύει η παρούσα κατάσταση. Δηλαδή ο βαθμός απολυτηρίου να αφορά σχολές κάτω των 9.000 μορίων.

Εξεταζόμενα Μαθήματα

Τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων παραμένουν τέσσερα, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει ο επιλέξει ο υποψήφιους (Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Μαθηματικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Πληροφορική).

Τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία, η διδακτέα ύλη της οποίας θα είναι μια συρραφή της διδακτέας ύλης που υπάρχει σήμερα για το μάθημα. Μία επιπλέον αλλαγή είναι πως τα Νέα Ελληνικά και η Λογοτεχνία θα εξετάζονται μαζί.

Οι νέες αλλαγές έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους σημερινούς 95.000 μαθητές της Β΄Λυκείου, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στη δική τους χρονιά και πως τελικά θα διαμορφωθεί το μηχανογραφικό δελτίο.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ενημέρωση για το γνωστικό αντικείμενο των νέων τμημάτων που έχουν δημιουργηθεί και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, κάνοντας ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ βλέπουν τα ΤΕΙ να καταργούνται και παράλληλα και τις θέσεις τους. Ειδικότερα, μπαίνουν στα τμήματα αυτά με 20% και με τις συγχωνεύσεις οι θέσεις μειώθηκαν κατά 1.143, ενώ αναμένονται κι άλλες.

Τέλος, αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον βαθμό απολυτηρίου που θα προσμετράται στην εισαγωγή ΑΕΙ κατά 10%, ενώ ερωτήματα έχουν γεννηθεί για το αν οι μαθητές θα μπορούν να δώσουν μαθήματα που δεν είναι στο δικό τους επιστημονικό πεδίο, θέλοντας να έχουν πρόσβαση σε άλλα τμήματα.

Πάντως, ένα ακόμα ζήτημα που μένει να δούμε, είναι κατά πόσο τελικά τα Λατινικά θα αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία, κάτι που συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Αν εσύ που διαβάζεις είσαι μαθητής της Β΄Λυκείου, σε δικαιολογούμε για το χάος που νιώθεις. 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET