fbpx

It’s the most wonderful time of the year και 6 συνταγές για μπισκότα που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!


Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. «Τα Χριστούγεννα είναι εποχή αγάπης», «Τα Χριστούγεννα είναι εποχή κατάνυξης» και η μόνη κατάνοιξη (ναι, με «οι») που βλέπω εγώ, είναιτου στομάχου!

Έλα μωρέ, γιορτές είναι,
ας φάω το 65ο μελομακάρονο για σήμερα.

Αλλά ας μη γίνομαι στριμμένος. Είναι μέρες γιορτινές και κατανοώ ότι μπορεί να ξεφύγουμε και λίγο από τις διατροφικές μας συνήθειες. Εξάλλου, όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, βλέπεις πανέμορφες λιχουδιές να σου φωνάζουν να τις βάλεις στο στόμα σου και να γευτείς το πραγματικό foodgasm. Δύσκολα τους λες όχι.

Γι’ αυτό κι εγώ, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αέναης κατανάλωσης φαγητού (κυρίως γλυκών φυσικά), έρχομαι με το συγκεκριμένο θεματάκι να σου προτείνω μερικές συνταγές για μπισκότα που θα σε τρελάνουν με τη γεύση τους και θα σε γλιτώσουν από αρκετά έξοδα. Τι νόμιζες; Όλα αυτά τα cookies στα μαγαζιά κοστίζουν το κατιτίς τους. Και στις ποσότητες που τα παίρνεις, φεύγει το μεροκάματο ολόκληρο. 

Πιάσε στυλό και χαρτί λοιπόν, γιατί σου έχω τις καλύτερες (και φυσικά δοκιμασμένες) συνταγές για μπισκότα, τα οποία είναι τόσο γ@μηστερά, που μέχρι κι ο Santa θα ήθελε να αρπάξει ένα ολόκληρη την πιατέλα!

Soft Cookies

Τα αγαπημένα μου μαλακά μπισκότα που τους βάζεις ό,τι γέμιση γουστάρεις, τα κάνεις όσο soft θες και είναι ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας.

Θα χρειαστείς:

Μίγμα 1ο:

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ελάχιστο αλάτι – 1 πρέζα
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη σε σκόνη

Μίγμα 2ο:

  • 280 γρ. αλεύρι (2 και κάτι κουτ. της σούπας)
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. κουβερτούρα (είτε γάλακτος, είτε μίξη κανονικής με γάλακτος, μισή – μισή)

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Παίρνεις ένα μπολ, ή τον κάδο του μίξερ αν διαθέτεις, βάζεις το βούτυρο (ιδανικά να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου), την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάς με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά ή με ένα σύρμα με το χέρι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Στη συνέχεια βγάζεις τον κάδο από το μίξερ, προσθέτεις τα αβγά, τη βανίλια και ανακατεύεις με μια μαρίζ έως ότου ανακατευθούν όλα τα υλικά. Μην το παρακάνεις όμως. Το μίγμα 1 λοιπόν, είναι έτοιμο.
  • Για το μίγμα 2, σε ένα άλλο μπολ βάζεις το αλεύρι, τη σόδα, τις κουβερτούρες χοντροκομμένες ή λεπτοκομμένες (ανάλογα το αν θες να καταλαβαίνεις τα κομματάκια σοκολάτας όταν τα φας) και ανακατεύεις με μια μαρίζ απαλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρεις το μίγμα 2 στο μίγμα 1, καλύπτεις με μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
  • Με ένα scoop παγωτού παίρνεις από το μίγμα και τοποθετείς στο ταψί σου με λαδόκολλα. Αφήνεις μεγάλο κενό ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν πολύ στον φούρνο. Δεν τα πιέζεις με τα χέρια σου σε καμία περίπτωση!
  • Ψήνεις για 12-13 λεπτά το κάθε ταψί. Αφήνεις να κρυώσουν κάνα 15′ για να σφίξουν και είναι πανέτοιμα.

💡TIP: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα είδη κουβερτούρας – σοκολάτας θέλεις τηρώντας πάντα τις αναλογίες σε γραμμάρια ή ακόμη και να κάνεις τα μπισκότα σου ακόμα μεγαλύτερα βάζοντάς τους μέσα ό,τι γέμιση επιθυμείς, όπως φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κλπ.

Συνταγή by akis petretzikis

Γεμιστά μπισκότα σοκολάτας

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, αυτά τα μπισκότα θα γίνουν τα αγαπημένα σου και θα μάθεις να τα κάνεις σε χρόνο ρεκόρ!

  • 250 γρ. (2 κουτ. σούπας) αλεύρι
  • 30 γρ. (4 κουτ. σούπας) κακάο
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. (1 & 1/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πλάκα κουβερτούρα

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Παίρνεις μπολ, ή τον κάδο του μίξερ αν διαθέτεις, χτυπάς το βούτυρο (ιδανικά να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζεις το χτύπημα με ένα σύρμα χειρός ή με το μίξερ, μέχρι να φουσκώσουν.
  • Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Κόβεις τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (περίπου 20 γραμμαρίων το καθένα), τα πατάς πολύ πολύ ελαφρά και τα τοποθετείς με αποστάσεις μεταξύ τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
  • Ψήνεις για 20 περίπου λεπτά κι αφήνεις να κρυώσουν κάνα 15′ για να σφίξουν και είναι πανέτοιμα.

💡TIP: Λιώσε σε μπεν μαρί μία κουβερτούρα και βούτα τα μπισκότα στη λιωμένη κουβερτούρα ή σχημάτισε γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.

Συνταγή by sintages-jotis


Μπισκότα κανέλας

Με τέλεια υφή, να λιώνουν στο στόμα, αυτά τα μπισκότα θα γίνουν τα αγαπημένα σου βουτήματα για κάθε πρωινό σου ρόφημα!

  • 1 κιλό (8 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος (αν δεν έχεις πρόσθεσε την ποσότητα αυτή με κανονικό)
  • 100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ. (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 40 γρ. (4 κουτ. σούπας) κανέλα
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) μέλι

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Βάζεις όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα ανακατεύεις με το φτερό για 3 λεπτά περίπου ή με ένα σύρμα χειρός αν δεν έχεις μίξερ.
  • Κόβεις τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα πατάς ελαφρά και τα τοποθετείς με αποστάσεις μεταξύ τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφεις με αυγό και προθερμαίνεις το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ψήνεις για 10-12 λεπτά έως ότου δεις ότι παίρνουν ωραίο σχήμα και χρώμα.

💡TIP: Αν τα θες πιο… κανελάτα, μόλις βγουν από το φούρνο πασπάλισέ τα με λίγη ακόμη κανέλα!

Συνταγή by sintages-jotis


Gingerbread cookies χωρίς ζάχαρη

Επειδή πάνω απ’ όλα σέβεσαι τη σιλουέτα σου (χαχαχαχαχα) και τη διατροφή σου (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ) αυτή τη συνταγή θα τη λατρέψεις και θα γίνει παράδοση για τα Χριστούγεννά σου!

Θα χρειαστείς:

Μίγμα 1ο:

  • 160 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (σημαντικό να πάρεις ολικής και όχι για όλες τις χρήσεις)
  • 3/4 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Μίγμα 2ο:

  • 30 γρ. λάδι καρύδας
  • 1 αβγό, μέτριο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη σε σκόνη
  • 60 γρ. μελάσα (απαραίτητη)
  • τυρί κρέμα, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι ολικής, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και το αλάτι κι αφήνεις στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός το λάδι καρύδας, το αβγό, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μελάσα μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αδειάζεις το μίγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι να έχεις μια σφιχτή και ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγεις τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζεις για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αφαιρείς τη ζύμη από το ψυγείο, βγάζεις τη μεμβράνη και ανοίγεις τη ζύμη με τη βοήθεια λίγου αλευριού σε πάχος 0,5 εκ. περίπου.
  • Θα χρειαστείς Κουπ Πατ για να κόψεις ομοιόμορφα. Αν δεν έχεις, πιάσε μαχαίρι, ποτήρι και βάλε φαντασία!
  • Κόβεις σε διάφορα σχήματα και μεταφέρεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνεις στο φούρνο για 8-10 λεπτά περίπου.
  • Βγάζεις τα cookies από το τα ταψί και τα τοποθετείς πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς για περίπου 20 λεπτά.
  • Βάζεις το τυρί κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή και οποιαδήποτε άλλη σακούλα μπορεί να δουλέψει ως κορνέ, κόβεις λίγο τη μυτούλα της, και διακοσμείς τα μπισκότα. Καλή απόλαυση!

💡TIP: Μην παραλείψεις κανένα από τα μπαχαρικά της συνταγής – αυτά είναι που θα απογειώσουν τη γεύση των gingerομπισκότων σου!

Συνταγή by akis petretzikis


M&M Cookies

Τα αγαπημένα σου σοκολατοκαραμελάκια, τώρα και σε μπισκότα. Αυτός ο συνδυασμός ΣΚΟ ΤΩ ΝΕΙ! Trust me…

Θα χρειαστείς:

Μίγμα 1ο:

  • 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά ή 3 μεσαία
  • 2 κουτ. σούπας σκόνη βανίλιας ή βανιλίνης

Μίγμα 2ο:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι (κοφτή)
  • 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 κούπα M&M’s

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Σε ένα μπολ, με ένα σύρμα χειρός ανακατεύεις το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή. Το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά αν έχεις μίξερ, χρησιμοποίησέ το για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη.
  • Προσθέτεις τα αυγά και τη βανίλια κι ανακατεύεις ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Αφήνεις στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τις σταγόνες και τα M&Ms μέχρι που να αναμιχθούν καλά.
  • Μεταφέρεις το μίγμα 2 στο μίγμα 1 και ανακατεύεις με μια μαρίζ απαλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Με ένα scoop παγωτού παίρνεις από το μίγμα και το τοποθετείς στο ταψί σου με λαδόκολλα. Αφήνεις μεγάλο κενό ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν πολύ στον φούρνο. Δεν τα πιέζεις με τα χέρια σου σε καμία περίπτωση!
  • Ψήνεις για 8-10 λεπτά το κάθε ταψί. Αφήνεις να κρυώσουν κάνα 15′ για να σφίξουν και είναι πανέτοιμα.

💡TIP: Μια πουτ@νι@ που έκανα εγώ και στην προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι να τα αλλείψεις με φυστικοβούτυρο και να ενώσεις το κάτω μέρος του ενός μπισκότου, με το κάτω του άλλου. Αυτό δεν είναι cookie sandwich, είναι οργασμός!

Συνταγή by me😜


Φυστικοβουτυρένια Cookies

In peanut butter we trust! Το υλικό που κάνει για συνοδευτικό σε όλες τις παραπάνω συνταγές, πάρ’ το και σε μπισκότο!

Θα χρειαστείς:

Μίγμα 1ο:

  • 1/2 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη βανίλιας
  • 1 μεγάλο αυγό ή 2 μικρά

Μίγμα 2ο:

  • 1 & 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα φυστικοβούτυρο

Πώς θα τα φτιάξεις:

  • Σε ένα μπολ, ή στον κάδο του μίξερ αν διαθέτεις, χτυπάς το βούτυρο (ιδανικά να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου) με την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτεις το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα με ένα σύρμα χειρός ή με το μίξερ, μέχρι να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Ανακατεύεις σε ένα άλλο μπολ τα υλικά του Μίγματος 2 (αλεύρι και μπέικιν) και τα προσθέτεις στο μπολ με το μίγμα 1.
  • Ανακατεύεις καλά έως ότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτεις το φυστικοβούτυρο, ανακατεύεις ελαφρά, ίσα ίσα να πάει σε όλο το μίγμα.
  • Κόβεις το μίγμα σε μικρά μπαλάκια, τα πατάς πολύ πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι και τα τοποθετείς με αποστάσεις μεταξύ τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνεις για 10-12 λεπτά περίπου, τα βγάζεις και τα αφήνεις άλλα τόσα λεπτά να κρυώσουν και να σφίξουν. Καλή σου απόλαυση!

💡TIP: Η σοκολάτα ταιριάζει παντού, έτσι κι εδώ. Λίγη πραλίνα από πάνω κι έδεσε το γλυκό!

Συνταγή by me😜

Αναμένω τα μαγειρέματά σου με stories και mention σε Facebook και Instagram και φυσικά τις εντυπώσεις σου!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET