MAMA EARTH

15 μικρές συνήθειες να υιοθετήσεις για λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητά σου!

Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί να το θέλει.

Από οικολογική συνείδηση πώς τα πάμε; Μας κάνει να χάνουμε τον ύπνο μας τα βράδια επειδή το όμορφο γαλάζιο του πλανήτη πνίγεται στο πλαστικό; Όχι εντάξει, δε θέλουμε ακραίες στεναχώριες και ενοχές, ίσα που για να μας ωθήσουν στην αλλαγή ορισμένων συνηθειών μας, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γιατί, πιστέψτε με, όσο κι αν σας λένε ότι από μόνοι σας δε θα καταφέρετε και πολλά αν αντικαταστήσετε το πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού με ένα γυάλινο για καθημερινή χρήση, άλλο τόσο λάθος κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πλέον που απαιτεί κάτι παραπάνω από ατομική δράση, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι και αυτή είναι απαραίτητη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλεις τον φτηνό «χρυσό» από τη ζωή σου και μάλιστα δε θα σε ξεβολέψουν καθόλου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις κάποια καθημερινά πλαστικά αντικείμενα, τα οποία αφού κάνουν τη δουλειά τους, θα καταλήξουν στα σκουπίδια κι από εκεί σε αμμουδιές και βυθούς, να χαλάνε την εικόνα τους για τα επόμενα πολλά πολλά χρόνια και να απειλούν το σπίτι, αλλά και τη ζωή αμέτρητων πανέμορφων πλασμάτων.

1. Επένδυσε σ’ ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού ή παγούρι

Είναι από τις βασικότερες κινήσεις για ένα plastic free lifestyle. Σκέψου μόνο πόσα μικρά μπουκαλάκια αγοράζεις καθημερινά (ειδικότερα το καλοκαίρι), κάν’ τα εικόνα να καταλήγουν στις θάλασσες και νιώσε πόσο κρίμα είναι να μην το αποφύγεις όλο αυτό από τη στιγμή που μπορείς. Επίσης, ό,τι παραγγέλνεις στο χέρι (τσάι, χυμό, καφέ) ζήτα να στο βάζουν στο δικό σου ποτηράκι πολλαπλής χρήσης.

#2 Αγόραζε ό,τι μπορείς σε γυάλινες συσκευασίες

Βγες από τη safe zone σου όσον αφορά τα προϊόντα που αγόραζες τόσα χρόνια και τσέκαρε άλλα, με πιο οικολογικές συσκευασίες. Λόγου χάρη, το γάλα που βρίσκεται στην τσάντα σου σχεδόν σε κάθε επιστροφή από το σούπερ μάρκετ, μπορείς να το βρεις και σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία μάλιστα μπορείς να τα ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα.

#3 Πες όχι σε πλαστικά ποτηράκια, πιατάκια ή μαχαιροπίρουνα

Και πικ νικ να θες να κάνεις που λέει ο λόγος, φρόντισε εσύ και η παρέα σου να πάρετε μαζί σας τα ταπεράκια σας, κανονικά μαχαιροπίρουνα, καθώς και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια που αναφέραμε στο #1. Με λίγη προσοχή παραπάνω, θα γυρίσουν σώα κι αβλαβή στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

#4 Αντικατάστησε τις πλαστικές σακούλες με πάνινες τσάντες

Επειδή δεν έγινε και πολλή δουλειά με τη χρέωση στις πλαστικές τσάντες/σακούλες, συνεχίζει να είναι καθαρά θέμα προσωπικό αν θες να κάνεις το χρέος σου σ’ αυτό το κομμάτι. Προτείνω να έχεις πάντα μαζί σου 1-2 πάνινες τσάντες για παν ενδεχόμενο και να μη ζητάς ποτέ σακούλα από σούπερ μάρκετ ή όποιο μαγαζί κάνεις τα ψώνια σου.

#5 Προτίμησε ξύλινα κουζινικά αντικείμενα

Αντί να γεμίζουν τα συρτάρια της κουζίνας με πλαστικούρες, επίλεξε όπου μπορείς ξύλινα αντικείμενα (π.χ κουτάλες, δοχεία αποθήκευσης) για τους μαγειρικούς σου σκοπούς. Εκτός των άλλων, είναι πιο ωραία στο μάτι και δίνουν μια ρετρό αισθητική.

#6 Αντικατάστησε την πλαστική σου οδοντόβουρτσα με μια από μπαμπού

Η αλλαγή δε βρίσκεται μόνο στο σημείο απ’ όπου την κρατάς, αλλά ακόμα και το βουρτσάκι είναι οικολογικό. Επίσης, είναι ελεγμένες από ειδικούς, έχουν πάρει την έγκρισή τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς μήπως δεν κάνουν το ίδιο καλά τη δουλειά τους.

#7 Ρίξε άκυρο στα πλαστικά καλαμάκια

Άλλο μεγάλο θέμα κι αυτό. Να το καταλάβω ότι το χάρτινο καλαμάκι δεν έχει και την καλύτερη αίσθηση, αλλά τα μεταλλικά ή από μπαμπού, δεν έχουν τίποτα το στραβό για να μην τα βάλεις στην καθημερινότητά σου. Αυτά συνοδεύονται από ειδικά βουρτσάκια, ενώ κάποια μπαίνουν και στο πλυντήριο πιάτων.

#8 Προτίμησε προϊόντα που δε βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες

Είναι φορές που το πλαστικό σαν συσκευασία είναι απείρως άχρηστο. Για παράδειγμα σε φρούτα ή λαχανικά, τα οποία μπορείς κάλλιστα να βάλεις στη χάρτινη σακούλα της μαναβικής. Ένα άλλο προϊόν που μου έρχεται στο μυαλό και μπορείς να γλιτώσεις το πλαστικό, είναι το σαπούνι, το οποίο σε τοπικά μαγαζάκια το βρίσκεις χύμα, σε μπάρες. Γενικότερα, μπορείς να το εφαρμόσεις σε διάφορα προϊόντα αυτό.

#9 Δώσε βάση στα συστατικά των προϊόντων καθαρισμού προτού τα βάλεις στο καλάθι σου 

Τόσο αυτά που χρησιμοποιείς για προσωπική υγιεινή, όσο και εκείνα για τον καθαρισμό του σπιτιού, το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων διαθέτουν πολλές φορές μικροπλαστικά, τα οποία ίσως αποδεικνύονται και πιο βλαβερά. Τσέκαρε λοιπόν κάθε φορά τις ετικέτες όσων αγοράζεις και απόφευγε αυτά στα οποία αναγράφεται το πολυαιθυλένιο ή polyethylene.

#10 Φτιάξε το δικό σου, σπιτικό scrub

Σε συνέχεια του παραπάνω, να πω ότι το scrub είναι από τα πιο κοινά προϊόντα που διαθέτουν τα μικροπλαστικά που προείπα. Την επόμενη φορά που θα κάνεις απολέπιση λοιπόν, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου scrub από σπιτικά υλικά (ζάχαρη και λάδι, το πιο κοινό).

#11 Ζήτα το παγωτό σου σε χωνάκι κι όχι κυπελάκι 

Κάθε φορά που λιγουρεύεσαι ένα παγωτάκι, δείξε την προτίμησή σου σ’ εκείνα με χωνάκι κι όχι κυπελάκι, τόσο στα περίπτερα όσο και στα παγωτατζίδικα. Και στην τελική, αν δεν θες να το φας, όταν φτάσεις σ’ εκείνο το σημείο και έχεις «καθαρίσει» το εσωτερικό του, απλά πέτα το.

#12 Πες ναι στο homemade χυμό

Εκτός του ότι οι περισσότεροι έτοιμοι χυμοί έχουν πλαστική συσκευασία, είναι τίγκα στις ζάχαρες, τα συντηρητικά και πόσα άλλα ανεπιθύμητα συστατικά. Προτίμησε λοιπόν να φτιάξεις έναν φυσικό στο σπίτι σου, να τον βάλεις στο μπουκαλάκι σου, διαφορετικά, μπορείς να πας με αυτό σε ένα μαγαζί όπου επίσης ετοιμάζουν φρέσκους φυσικούς χυμούς και να ζητήσεις να στον βάλουν εκεί.

#13 Έχε μαζί σου ταπεράκια για το φαγητό που ίσως φας έξω

Αυτό κυρίως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, θα ζητήσεις στο χέρι μια χύμα σαλάτα, που δεν είναι δηλαδή ήδη συσκευασμένη. Κάτι είναι κι αυτό όμως, και γενικά να προσπαθείς να γλιτώνεις πλαστικό απ’ όπου μπορείς.

#14 Να αγοράζεις όπου μπορείς χύμα τροφή αντί για συσκευασμένη

Όπως είπαμε παραπάνω, να γλιτώνεις ό,τι μπορείς από πλαστικές συσκευασίες. Τόσο σε τροφές δικές σου, όπως και στου κατοικιδίου σου, σε περίπτωση που έχεις. Έχε δικές σου συσκευασίες, γυάλινες ή μεταλλικές, και ζήτα να τοποθετήσεις εκεί ό,τι διατίθεται χύμα.

#15 Στην ανάγκη, χρησιμοποίησε βιοδιασπώμενες σακούλες 

Πολλοί αναρωτιούνται «αν δεν πάρω σακούλα στο σούπερ μάρκετ, πού θα πετάω τα σκουπίδια μου;». Υπάρχουν ειδικές, βιοδιασπώμενες σακούλες και για τα δικά σου σκουπίδια αλλά και για τις ακαθαρσίες του κατοικιδίου σου. Και δεν είναι τόσο ακριβές όσο νομίζουν κάποιοι.

Τσεκάρουμε, λοιπόν, γενικότερα τις εναλλακτικές που έχουμε, προσπαθούμε να στραφούμε σταδιακά και σταθερά σε αυτές και θα δείτε που θα γίνει η αλλαγή! 😉

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET