fbpx

Οι 6 συνήθειες του ΣΚ που χαρακτηρίζουν τους απόλυτα πετυχημένους φοιτητές!


Κάθε εβδομάδα που περνάει, όλοι μας ανυπομονούμε να φτάσει το βράδυ της Παρασκευής για να καλωσορίσουμε το πολυπόθητο Σαββατοκύριακο. Το μόνο που θέλουμε είναι να μείνουμε όσες περισσότερες ώρες γίνεται στο κρεβάτι ή καλύτερα να μη σηκωθούμε ποτέ από αυτό κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών. Όμως, αυτό που δε συνειδητοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς, είναι πως ξοδεύοντας το Σάββατο και την Κυριακή λιώνοντας στο facebook και στις σειρές ή προσπαθώντας να συνέλθουμε από το hangover, χάνουμε εντελώς τα 2/7 της φοιτητικής μας ζωής. Οι περισσότεροι από τους πετυχημένους φοιτητές, γνωρίζουν πως, παρ’ όλο που δεν πρόκειται να «δουλέψουν» σκληρά το Σαββατοκύριακο, πρέπει να εξακολουθούν να είναι το ίδιο παραγωγικοί για τον ίδιο τους τον εαυτό. Αντί λοιπόν να γίνονται ένα με τον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, ακολουθούν τα παρακάτω:

1. Φτιάχνουν το κατάλληλο πρόγραμμα

Το μυστικό κάθε επιτυχημένου φοιτητή κρύβεται στη σωστή οργάνωση. Επομένως, είναι λογικό να μην αφήνει στην τύχη του ούτε το Σαββατοκύριακο του. Θα σχεδιάσει τι θέλει να κάνει μέσα στη μέρα του, όπως θα έκανε αν ήταν μία οποιαδήποτε καθημερινή. Μπορεί το πρόγραμμα του να είναι πολύ πιο χαλαρό από αυτό της Τρίτης ή της Τετάρτης, αλλά με τόσες λίγες ώρες που προσφέρει η βδομάδα και τόσες πολλές υποχρεώσεις που εκκρεμούν, ένας επιτυχημένος φοιτητής γνωρίζει πως πρέπει να αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερο χρόνο που του προσφέρει το Σ/Κ, ώστε να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του, αλλά και να καταφέρει να κάνει πράγματα που αδυνατεί την υπόλοιπη βδομάδα. Χωρίς να έχεις ένα σχέδιο στο μυαλό σου για το Σ/Κ, θα καταλήγεις κάθε φορά να παρακολουθείς «ένα ακόμη επεισόδιο» με hangover μέχρι να συνειδητοποιήσεις πως έφτασε πάλι απόγευμα Κυριακής.

2. Ξυπνούν νωρίς

Φυσικά και είναι υπέροχο να περνάς ώρες χωμένος/η στο κρεβάτι σου, κάτω από τα ζεστά παπλώματα, όταν κάθε μέρα ξυπνάς από τις 8.00 και παίρνεις τον δρόμο για τη σχολή. Άλλωστε, και σε ποιον δεν αρέσει ο ύπνος και το χουζούρεμα; Ωστόσο, είναι ακόμα καλύτερο να σηκώνεσαι νωρίς ακόμα και τα Σαββατοκύριακα (π.χ. στις 10.00) και να αρχίσεις να διαγράφεις πράγματα από εκείνα που άφησες για να τα κάνεις το Σ/Κ, επειδή μέσα στη βδομάδα δεν προλάβαινες. Φαντάσου μόνο την ικανοποίηση και την ανακούφιση που νιώθεις όταν έχεις ολοκληρώσει ήδη κάποιους από τους στόχους που είχες θέσει, προτού οι υπόλοιποι ξυπνήσουν κι αρχίσουν τα τηλέφωνα για μεσημεριανό καφέ και ψώνια. Είναι πράγματι ιδιαίτερα αναζωογονητικό να ξυπνήσεις νωρίς εκείνες τις μέρες που δεν σε υποχρεώνει κανείς και να καταπιαστείς με διάφορα πράγματα που έχουν σημασία για εσένα. Ξεκινώντας το Σάββατο σου πηγαίνοντας γυμναστήριο για παράδειγμα, θα σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο ανανεωμένος/η και θα σου δώσει μεγαλύτερη ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα από το να σπαταλήσεις δύο-τρεις ώρες ξαπλωμένος/η στο κρεβάτι και κοιτάζοντας το ταβάνι.

3. Γυμνάζονται

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σίγουρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να υπόσχεται πως «σήμερα είναι η μέρα» που θα πας στο γυμναστήριο ή θα βγεις για ένα τρέξιμο. Όμως κάθε φορά υπολογίζεις χωρίς τον ξενοδόχο, το «τρέξιμο» της καθημερινότητας κι αυτό το σήμερα γίνεται αύριο, το αύριο μεθαύριο κι εν τέλει, δεν πηγαίνεις ποτέ. Κι ενώ λοιπόν δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου που τόσες μέρες παραμέλησες το γυμναστήριο, αφού είχες άπειρα πράγματα να κάνεις, το Σαββατοκύριακο είναι η ιδανική στιγμή για να αναπληρώσεις όλες τις χαμένες ώρες που δεν πήγες. Ειδικά, αν καταφέρεις να γυμνάζεσαι το πρωί αμέσως μόλις σηκωθείς, τότε η μέρα θα σου ξεκινάει με τις καλύτερες προδιαγραφές. Η άσκηση προάγει την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες σε γεμίζουν δύναμη, ευεξία, ενέργεια κι αυξάνουν τη διάθεση σου. «Διεγείροντας» λοιπόν αυτές τις ορμόνες, αντιμετωπίζεις περισσότερο θετικά την ημέρα που μόλις ξεκινά και μπορείς να φέρεις σε πέρας οτιδήποτε άλλο έχεις προγραμματίσει.

4. Κοινωνικοποιούνται

Όταν κάθε μέρα απουσιάζεις αρκετές ώρες από το σπίτι κι επιστρέφεις αργά το απόγευμα κατάκοπος/η, έτοιμος/η να καταρρεύσεις, τότε προφανώς και μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να γευματίσεις με την οικογένεια σου ή να περάσεις χρόνο με τη σχέση σου ή τους/τις φίλους/ες σου. Το Σαββατοκύριακο όμως προσφέρεται για να αναθερμάνεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Αφιέρωσε χρόνο στους δικούς σου και στην οικογένεια σου πηγαίνοντας μαζί τους για ψώνια, μαγειρεύοντας για το σπίτι ή κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που σας φέρνουν κοντά, οργάνωσε ένα ρομαντικό δείπνο για το άλλο σου μισό ή σχεδίασε με την παρέα σου να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί δοκιμάζοντας νέα πράγματα, γνωρίζοντας νέα μέρη ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου. Δεν αρκούν μόνο τα μηνύματα που ανταλλάσσετε μέσα στη βδομάδα, πρέπει να σας συνδέουν πολλά περισσότερα. Και στην τελική, ποιο το νόημα της ζωής αν δεν μπορείς να την απολαύσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς;

5. Ασχολούνται με τα χόμπι τους

Ένας φοιτητής που θεωρείται επιτυχημένος εκμεταλλεύεται κάθε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας πράγματα που αγαπάει να κάνει, καθώς ξέρει πως ο (χαμένος) χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ακόμα κι αν τα χόμπι σου απαιτούν σκληρή δουλειά κι αφοσίωση, εάν συνεχίζεις να είσαι το ίδιο παθιασμένος/η με αυτά, το τελευταίο πράγμα που θα σου συμβεί είναι να σε κουράσουν. Αντιθέτως, θα σε χαλαρώνουν, θα σε κάνουν να ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αισθάνεσαι άνετα, θα σε γεμίζουν από αισθήματα χαράς κι ικανοποίησης. Μην χάνεις πολύτιμο χρόνο χαζεύοντας ώρες ατελείωτες στην αρχική σελίδα του facebook, ενώ θα μπορούσες να μαθαίνεις ένα καινούριο τραγούδι στην κιθάρα ή μία καινούρια συνταγή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα απλό χόμπι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από …χόμπι.

6. Προετοιμάζονται για την εβδομάδα που έρχεται

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που οι περισσότεροι φοιτητές ξυπνούν με πανικό και με νεύρα κάθε Δευτέρα: δεν έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά για την εβδομάδα που έρχεται. Ειδικά, όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι και συνειδητοποιείς πως σπατάλησες ολόκληρο Σαββατοκύριακο χωρίς να κάνεις τίποτα απ’ όσα είχες πει πως θα έκανες «όταν έβρισκες χρόνο», τότε είναι πολύ λογικό να σου ξεκινάει η βδομάδα στραβά κι ανάποδα. Εάν όμως καταφέρεις να εκμεταλλευτείς το Σ/Κ σου με σύνεση κι ορίσεις κάποιο χρόνο το απόγευμα ή το βράδυ της Κυριακής για να τσεκάρεις τις υποχρεώσεις και τις δουλειές που έχεις να κάνεις την εβδομάδα που έρχεται, αλλά και να κάνεις μία μικρή επανάληψη στα μαθήματα που σε δυσκολεύουν, μπορείς να ξυπνήσεις τη Δευτέρα με ένα αίσθημα σιγουριάς και πανέτοιμος/η να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε συναντήσεις στον δρόμο σου!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET