Σχολείο νέας γενιάς
Ενα σχολείο όπου οι μαθητές επιλέγουν μόνοι τους τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν και παρακινούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Δεν βαθμολογούνται μέχρι να γίνουν 15 ετών, και εκτός των βασικών μαθημάτων διδάσκονται αφηρημένα μαθήματα όπως η “ευθύνη” και “πρόκληση”.
Οχι, δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αυτό το σχολείο υπάρχει, βρίσκεται στο Βερολίνο και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση.
Στόχος να ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών
Ο Anton Oberländer είναι ένας πειστικός ομιλητής. Πέρυσι, όταν ο ίδιος και μια ομάδα φίλων του ξέμειναν από χρήματα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κορνουάλη, έκανε μια ομιλία στους εργαζόμενους της εθνικής σιδηροδρομικής επιχείρησης της Γερμανίας και κατάφερε να πάρει ως αντάλλαγμα εισιτήρια για τον ιδιο και τους φίλους του.
Και ήταν τόσο καλός που τον κάλεσαν πίσω για να δώσει κι άλλη εμπνευσμένη ομιλία σε περισσότερους από 200 υπαλλήλους.
Να επισημάνουμε ότι ο Anton είναι μόλις 14 ετών.
Η αυτοπεποίθηση του εφήβου από το Βερολίνο είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ενός μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίο έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.
Οι μαθητές δεν βαθμολογούνται μέχρι τα 15
Στο σχολείο του Oberländer, οι μαθητές δεν βαθμολογούνται μέχρι να φτάσουν 15 ετών, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε παραδόσεις μαθημάτων σε στιλ διαλέξεων. Οι μαθητές αποφασίζουν ποια μαθήματα θέλουν να παρακολουθήσουν, ποια κεφάλαια θέλουν να διαβάσουν και πότε θέλουν να δώσουν εξετάσεις.
Τα μαθήματα είναι μόνο 4 σε όλες τις τάξεις
Η διδακτέα ύλη του σχολείου δεν έχει σχέση με αυτήν που ξέρουμε. Τα μαθήματα είναι μόνο 4: μαθηματικά, γερμανικά, αγγλικά και κοινωνικές σπουδές, που συμπληρώνονται από αφηρημένα μαθήματα όπως η “ευθύνη” και “πρόκληση”.
Για το μάθημα της πρόκλησης, οι μαθητές ηλικίας 12 έως 14 ετών παίρνουν ένα χρηματικό ποσό αξίας 150 ευρώ για να ζήσουν μια περιπέτεια που θα πρέπει να σχεδιάσουν εξ’ ολοκλήρου μόνοι τους. Αλλοι πάνε για καγιάκ. Αλλοι εργάζονται σε αγρόκτημα. Ο Αντον πήγε για πεζοπορία κατά μήκος της νότιας ακτής της Αγγλίας.
Η φιλοσοφία πίσω από αυτές τις καινοτομίες
Η φιλοσοφία πίσω από αυτές τις καινοτομίες είναι απλή: καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλάζουν, και τα smartphones και το διαδίκτυο μεταμορφώνουν τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι επεξεργάζονται τις πληροφορίες, το πιο σημαντικό προσόν ενός σχολείου είναι να μπορεί να περάσει στους φοιτητές του την ικανότητα να παρακινήσουν τους εαυτούς τους, αναφέρει η επικεφαλής καθηγήτρια του σχολείου, Margret Rasfeld.
«Βλέπεις 3χρονα και τετράχρονα γεμάτα αυτοπεποίθηση» προσθέτει η Rasfeld. «Συνήθως, αυτά τα παιδιά ανυπομονούν να ξεκινήσουν το σχολείο. Αλλά, δυστυχώς, τα περισσότερα σχολεία καταφέρνουν να εξαφανίσουν αυτή την ανυπομονησία και να την μετατρέψουν σε απέχθεια».
Η δουλειά των σχολείων είναι να αναπτύξουν ισχυρές προσωπικότητες
«Η Ευαγγελική Σχολή του Βερολίνου (The Evangelical School Berlin Centre (ESBC)) προσπαθεί να επανεφεύρει την έννοια του σχολείου. Η αποστολή ενός προοδευτικού σχολείου είναι να προετοιμάσει τους νέους να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, ή ακόμα καλύτερα, να τους κάνει να ανυπομονούν για την αλλαγή. Στον 21ο αιώνα, τα σχολεία πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά τους είναι να αναπτύξουν ισχυρές προσωπικότητες», προσθέτει η Rasfeld.
Υποχρεώνοντας τους μαθητές να παρακολουθούν έναν δάσκαλο για 45 λεπτά και τιμωρώντας τους όταν συνεργάζονται με άλλους για να λύσουν μια άσκηση, δεν είναι μόνο εκτός τόπου και χρόνου με τις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και αντιπαραγωγικό.
Τίποτα δεν παρακινεί τους μαθητές περισσότερο από το να ανακαλύπτουν το νόημα πίσω από ένα θέμα με δική τους πρωτοβουλία.
Αποδεικνύουν τις γνώσεις τους στην πράξη
Οι μαθητές του σχολείου ενθαρρύνονται να σκέφτονται διαφορετικούς τρόπους για να αποδείξουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει, όπως η κωδικοποίηση ενός παιχνιδιού στον υπολογιστή, αντί να δώσουν εξετάσεις στα μαθηματικά.
Ο Oberländer (ο έφηβος μαθητής για τον οποίο μιλήσαμε νωρίτερα), ο οποίος δεν είχε φύγει ποτέ μακριά από το σπίτι του για τρεις ολόκληρες εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η πρόκληση του στην Κορνουάλη, είπε ότι έμαθε περισσότερα αγγλικά στο ταξίδι του από ό,τι είχε μάθει σε όλα τα χρόνια εκμάθησης ξένης γλώσσας στο σχολείο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι κανόνες.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο το σχολείο αυτό κερδίζει τη φήμη του πιο συναρπαστικού σχολείου της Γερμανίας είναι ότι η πειραματική φιλοσοφία του έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Στην εκπαίδευση, η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο από τη βάση» τονίζει η Rasfeld.
Πηγή: TheToc.gr