fbpx

Στην Καλαμαριά, μαθητές έκαναν κατάληψη με αίτημα να φύγει συμμαθητής τους με μαθησιακές δυσκολίες!


Διχασμό στην τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς έχει προκαλέσει η υπόθεση του 12χρονου μαθητή που πάσχει από εκ γενετής σύνδρομο, με συμπτώματα την επιθετικότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά και τις μαθησιακές δυσκολίες.

Οι συμμαθητές του από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς προχώρησαν σε κατάληψη, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του 12χρονου απ’το σχολείο. Μάλιστα, σε αυτό συναίνεσε και η διεύθυνση του σχολείου.

Και παρ΄όλο που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες στο σχολικό του περιβάλλον που δεν ευνοούν την ένταξη του 12χρονου σε αυτό.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί τόσο η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο εισαγγελέας, ενώ σε αυτή τη «διαμάχη» εμπλέκονται και δικηγόροι.

Ο πατέρας του μαθητή που έχει να αντιμετωπίσει ένα «κύμα» οργής, εκφράζει τους φ0βούς του για τον στιγματισμό του γιου του, ενώ δηλώνει πως «πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπαμα ρατσιστικής βίας».

«Ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που τον κατανόμαζαν και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο».

Ενημέρωσε αμέσως τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,για την σχετική ανακοίνωση, «ωστόσο το χαρτί βρισκόταν κρεμασμένο τουλάχιστον έως τις 11:00 και η διεύθυνση του σχολείου δεν προέβη σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού».

Από την μεριά του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε:

«Όταν ενημερώθηκα για την συγκεκριμένη κατάληψη, έδωσα εντολή να κατέβει αμέσως η ανακοίνωση που ονομάτιζε τον μαθητή. Θα ερευνήσουμε το περιστατικό και θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου».

Η ομοσπονδία Γονεών και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει κάθε προσπάθεια στιγματισμού μαθητή, πόσο μάλλον όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει και ιατρικά προβλήματα και σύμφωνα με τον πρόεδρο, θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη του σχολείου, ενώ θα πραγματοποιηθεό συνδιάσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για να βρεθεί λύση για τον μαθητή.

Ο πατέρας του 12χρονου, ζητά την βοήθεια των υπεύθυνων φορέων για τη σωστή και συντεταγμένη εκπαίδευση του μαθητή σε συνθήκες που οφείλει να προβλέπει το Υπουργείο Παιδείας. «Είναι θλιβερή και άθλια η κατάσταση που βιώνουμε. Το έχουν τρελάνει το παιδί μου. Φοβάμαι τα χειρότερα.» δηλώνει.

Οι γονείς έχουν καταθέσει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις από το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και το ΚΕΔΔΥ Α’ Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώνουν την γενετική παρέκκλιση του παιδιού τους. Μάλιστα, από τον Νοέμβριο έχουν προσλάβει έναν φιλόλογο για να είναι συνέχεια με το παιδί στο σχολείο, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε και το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου που προβλέπει το ΚΕΣΥ. Ο μαθητής έχει το δικαίωμα της διαλειμματικής παρακολούθησης και της συνέχισης παράδοσης μαθήματος κατά μόνας όταν το κρίνουν απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΣΥ που τον παρακολουθούν.

Ο πατέρας του 12χρονου καταγγέλλει πως η διεύθυνση του σχολείου δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα ένταξης και πως δεν υπάρχει η αναγκαία ειδική μεταχείριση.

«Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και να αρχίσει το πρόγραμμα, έχουν δώσει τουλάχιστον 150 ωριαίες αποβολές στο παιδί. Ζητήσαμε την στοιχειώδη ευαισθησία από τη διεύθυνση του σχολείου, αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν πως η διευθύντρια θεωρεί ότι όλα τα παιδιά είναι ίδια και ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα, ενώ υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις».

Οι κατηγορίες προς τον 12χρονο

Μαθητές και γονείς που επιθυμούν να φύγει απ’το σχολείο ο 12χρονος, τον κατηγορούν για σωματική βία και παρενόχληση ακόμα και σεξουαλική.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι γονείς και ο φιλόλογος που είναι συνέχεια μαζί του, διαψεύδουν τις κατηγορίες.

«Το παιδί είχε απειληθεί και για να δείξει ισχυρός είπε ότι έχει μαζί του σουγιά, αλλά δεν είχε» αναφέρει ο φιλόλογος που βρίσκεται στο πλευρό του 12χρονου από τις 8:15 έως και 14:00 σε καθημερινή βάση.

Η έλλειψη φίλων, οδηγεί τον 12χρονο σε διάφορες πράξεις για να κερδίσει την προσοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πολλές φορές άλλοι μαθητές τού λένε να κάνει πράγματα, όπως να κοροϊδέψει καθηγητές ή να πετάξει χαρτάκια και ο ίδιος το κάνει για να γίνει αρεστός» σημειώνει ο καθηγητής, δίνοντας έμφαση στην ψυχολογία που μπορούν να έχουν τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου. «Θέλει κατανόηση και χρόνο για να μπορέσει να ενταχθεί κανονικά σε ένα σύνολο. Το παιδί έχει βιώσει μεγάλη απόρριψη».

Μητέρα εκ των μαθητών που προχώρησαν σε κατάληψη, δήλωσε πως χωρίς να είναι μάρτυρας κάποιου περιστατικού, γνωρίζει ότι εκείνος μιλούσε πολύ άσχημα στα παιδιά.

«Ούτε αυτός προστατεύεται, αλλά ούτε και τα δικά μας παιδιά. Έπρεπε η πολιτεία να έχει ενδιαφερθεί και να υπάρχει συνεργασία» τονίζει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως έπειτα από ωριαία αποβολή που είχε πάρει, έσπασε το τζάμι ενός παραθύρου. Σύμφωνα με τον πατέρα του 12χρονου, η διεύθυνση του σχολείου φώναξε την αστυνομία για το περιστατικό. «Πήγα στο σχολείο και είδα δυο αστυνομικούς που κάλεσαν για να συλλάβουν το παιδί. Εξήγησα στις αρχές την κατάσταση και έληξε το περιστατικό».

Ο γονέας δηλώνει στη «ΜτΚ» πως δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος για να συνεργαστεί με τη διεύθυνση του σχολείου και γι’ αυτό αναμένεται να προβεί σε καταγγελίες στο Υπουργείο Παιδείας και όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να οριστεί τι πρέπει να γίνει.

Η θέση του 2ου Γυμνάσιου Καλαμαριάς

Έγιναν προσπάθειες από την εφημερίδα «Μακεδονία» που έφερε στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση, να επικοινωνήσει με το σχολείο αλλά η διευθύντρια δεν θέλει να σχολιάσει το οτιδήποτε.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δικηγόρος ως πληρεξούσιος γονέων συμμαθητών του 12χρονου, ανακοίνωσε ότι γονείς του τμήματος Α2 θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και θα ζητήσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να δοθεί λύση. Ωστόσο, ήδη η οικογένεια του 12χρονου μαθητή απευθύνθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και κατήγγειλαν το περιστατικό σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι συνθήκες που θα προκληθούν ίσως να θυμίζουν «εμφύλιο», καθώς θα υποβληθούν μηνύσεις και από τις δυο πλευρές σύμφωνα με τον δικηγόρο γονέων του Α2 αλλά και των γονέων του 12χρονου.

«Κανείς δεν χαίρεται με την κατάσταση που έχει προκύψει στο σχολείο και η οποία δεν οφείλεται σε ρατσισμό των πάντων, όπως ισχυρίζονται οι γονείς του μαθητού, αλλά στα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα που προκαλεί η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ του παιδιού τους ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους μαθητές του σχολείου καθώς και η αντιμετώπιση των γονέων που θεωρούν ότι ο γιος τους μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενταχθεί, επιτιθέμενος και υβρίζων καθημερινά καθηγητές και μαθητές, χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση και εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατάλληλα» σχολιάζει ο δικηγόρος Α. Ευστρατιάδης σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο e-kalamaria.gr.

Ως «άκομψο τρόπο» διαμαρτυρίας χαρακτηρίζει την κατάληψη, ο δικηγόρος των γονέων μαθητών του τμήματος Α2.

«Είναι επίσης λυπηρό που λόγω της αδράνειας της πολιτείας αναγκάστηκαν οι μαθητές να προβούν σε διαμαρτυρία με τον παραπάνω άκομψο τρόπο, αλλά τελικά αυτό έφερε το πρόβλημα στη δημοσιότητα» τονίζει.

Ο κ. Ευστρατιάδης, αναφέρει πως οι συμμαθητές του 12χρονου επηρεάζονται ψυχολογικά από τη συμπεριφορά του και υποστηρίζει πως υπάρχουν μαθητές που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση.

Να σημειωθεί πως στη σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχουν υπογραφές γονέων αλλά ούτε αναφέρεται ο αριθμός των γονέων που εξουσιοδότησαν τον κ. Ευστρατιάδη ως εκπρόσωπό τους.   Ολόκληρη η ανακοίνωση του δικηγόρου που δημοσίευσε το e-kalamaria.gr:

Κανείς δεν χαίρεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο και η οποία δεν οφείλεται σε ρατσισμό των πάντων, όπως ισχυρίζονται οι γονείς του μαθητού, αλλά στα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα που προκαλεί η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ του παιδιού τους ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους μαθητές του σχολείου καθώς και η αντιμετώπιση των γονέων που θεωρούν ότι ο γιος τους μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενταχθεί, επιτιθέμενος και υβρίζων καθημερινά καθηγητές και μαθητές, χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση και εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατάλληλα.   Είναι επίσης λυπηρό που λόγω της αδράνειας της πολιτείας αναγκάστηκαν οι μαθητές να προβούν σε διαμαρτυρία με τον παραπάνω άκομψο τρόπο, αλλά τελικά αυτό έφερε το πρόβλημα στη δημοσιότητα.

Αναρωτήθηκε κανένας τι ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση από τον μαθητή (η οποία μπορεί να είναι δικαιολογημένη για την κατάστασή του, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να την ανέχεται)?   Αναρωτήθηκε κανένας τι θα συμβεί, αν συμβεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός σε κάποιο παιδί?

ποιος θα ευθύνεται?

Για το λόγο αυτό, αφού η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή, θα υποβάλλουμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα μια εμπεριστατωμένη αναφορά και, αν συνεχισθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον μαθητή, θα αρχίσουν να υποβάλλονται μηνύσεις και θα καλούνται τα δικαστήρια να αποφασίζουν κάθε φορά αν είναι υπαίτιος ο μαθητής, αυτοί που έχουν προσληφθεί για την περιφρούρησή του ή αυτοί που κατά το νόμο ευθύνονται με την εποπτεία του.

Με εκτίμηση Α. Ευστρατιάδης

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET