ΕΛΛΑΔΑ

Στεγαστικό σχέδιο: Τα μέτρα που θα βοηθήσουν τους νέους να κάνουν το επόμενο βήμα!

Όπως είπε ο Υπ. Επικρατείας, «στόχος η χώρα να γίνει πιο δίκαιη».

Neopolis Team

15 Σεπτεμβρίου, 2022

Το σχέδιο «Σπίτι Μου» είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο στεγαστικό ζήτημα της χώρας, το οποίο σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής:

Το 37% του εισοδήματος πηγαίνει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών (το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ είναι 20%)

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης (74%) συνεχώς πέφτει

770.000 κατοικίες παραμένουν κλειστές, εκ των οποίων 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

• Το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών

• Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα στα τελευταία χρόνια

• Ο μέσος όρος της στεγαστική ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη (26 για την ΕΕ)

Τα 7 βασικά μέτρα λοιπόν, με τα οποία σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει λύση στα παραπάνω προβλήματα, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) Σπύρο Πρωτοψάλτη, και είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών, για τα οποία συγκεκριμένα ισχύει:

 • δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007
 • ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών
 • Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα    θέρμανσης
 • Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα
 •  Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά
 • Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων
 • Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023

2. Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά το επιτόκιο αντί να είναι 4% όπως θα είναι 1% – το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά, όπως είπε – εξηγώντας ότι αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι, η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα.

Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους, αλλά και για όσους αποκτήσουν τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε ο Yπουργός Επικρατείας, σκοπός του εν λόγω σχεδίου είναι «η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήσαμε όλοι, μέσα από το brain drain, τη φυγή πολλών άξιων νέων παιδιών στο εξωτερικό διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες να ζήσουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας».

Δεν είναι όμως μόνον η οικονομική κρίση, συνέχισε, «υπάρχει και η κλιματική κρίση που πλήττει το φυσικό περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι όπου θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια, υπάρχει η πανδημία που περιόρισε σημαντικά τις ελευθερίες των νέων χάριν της αλληλεγγύης προς τους μεγαλύτερους. Υπάρχει, τώρα, η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση, που πιέζει τα εισοδήματα, υπάρχει ένα περιβάλλον γενικευμένων κρίσεων […] Αυτό δημιουργεί ένα πέπλο στις προσδοκίες και στα όνειρα των νέων, στο οποίο πρέπει να σκύψει η Πολιτεία με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Πρόγραμμα «Κάλυψη» 

Όπως εξήγησε ακόμα ο Υπ. Εργασίας, το εν λόγω πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια, για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών και αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000 νέοι και ζευγάρι 25-39 ετών, που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων – 70 στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200 νέοι και νέα ζευγάρια με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κοινωνική αντιπαροχή, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο προγράμματα τα οποία προβλέπουν αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο καθώς η ΔΥΠΑ δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης επισκευάζει τα κτήρια. Το 50% των σπιτιών ή διαμερισμάτων πάει στον ιδιώτη και το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του Υπ. Εργασίας που αφορά περίπου 40 ακίνητα που ανήκουν στην παλαία πρόνοια με ωφελούμενους 80 νέους και προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους

Στόχος του προγράμματος είναι να αναβαθμιστεί μια παλαιά πατρογονική κατοικία με μικρό κόστος, έτσι ώστε οι νέοι να κατοικήσουν σε αυτή. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε δύο άξονες: να αναβαθμιστεί ενεργειακά το παλαιό σπίτι και να ανακαινιστεί για να αξιοποιηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες του, και εκτιμάται ότι θα έχει 20.000 νέοι δικαιούχους, 18-39 ετών.

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2022.

Όσον αφορά στο σκέλος του «Εξοικονομώ», η επιδότηση είναι έως 25.000 ευρώ και κυμαίνεται από 50% έως 90% ανάλογα με το εισόδημα του νέου. Στα πλαίσια αυτού, περιλαμβάνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:

 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού,
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων,
 • Εξωτερική θερμομόνωση, 
 • Αγορά συσκευών smart home,
 • Αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

Αναφορικά με το σκέλος του «Ανακαινίζω», δίνονται έως 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ), και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
 • Ανακαίνιση κουζίνας,
 • Aντικατάσταση πόρτας εισόδου
 • Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων
 • Επιχρίσματα
 • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
 • Επισκευές δομικών στοιχειών

Σχετικά με τους φοιτητές, έχουν ανακοινωθεί επίσης μέτρα στα πλαίσια του σχεδίου «Σπίτι Μου», τα οποία θα βρεις αναλυτικά ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Tripadvisor: Δύο παραλίες της Κρήτης στις 25 καλύτερες του κόσμου για το 2023!

ΕΛΛΑΔΑ

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει για το εκλογικό σου διαμέρισμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένει πρώτη στην ανεργία νέων η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET