Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν απο τα πανεπιστήμια που αντιμετώπιζε ίσως το μεγαλύτερο και πιο οργανικό πρόβλημα αναφορικά με την στέγαση των φοιτητών.
Πιο συγκεκριμένα, οι παλιότερες δομές του δύνονταν να φιλοξενήσουν μόνο 76 φοιτητές κάτι που θεωρείται ανεπαρκές για τις μέρες μας. Κι αυτό γιατί οι προπτυχιακοί φοιτητές είναι περίπου 4.500 ενώ οι μεταπτυχιακοί πάνω απο 1.000.
Για αυτό τόσο οι αρμόδιοι όσο και οι ίδιοι οι φοιτητές πάσχιζαν να βρουν μία οριστική λύση που θα έδινε την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να σπουδάσουν και κυρίως να ζήσουν αξιοπρεπώς στην ακαδημαϊκή πορεία που αποφάσισαν να ακολουθήσουν. Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πως δόθηκε λύση
Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κτίριο το οποίο δομικά θα ακολουθούσε το πρότυπο ΚΠ και φυσικά θα ολοκληρωνόταν με χαμηλό κόστος εξαιτίας των αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών!
Διενεργήθηκαν λοιπόν οι ακόλουθες πράξεις:
- Έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο η ανέγερση της Β’ φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.
- Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπράτηση της Β’ φάσης, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου ώστε την ερχόμενη άνοιξη να προκηρυχθεί η επέκταση της χωρητικότητας της εστίας με άλλα 30 διαμερίσματα.
- Έχουμε ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης και έχουμε λάβει τις αρχικές εγκρίσεις μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση 3 ακόμα συγκροτημάτων, 2 επιπλέον για προπτυχιακούς συνολικής δυναμικότητας 120 διαμερισμάτων και 1 για μεταπτυχιακούς φοιτητές 45 διαμερισμάτων.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα
Υπολογίζεται λοιπόν πως θα χτιστούν 333 διαμερίσματα που τουλάχιστον για φέτος υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των 220 φοιτητών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα της φοιτητικής στέγασης!
Επειδή όμως το ίδρυμα δεν μπορεί να ανταποκρίθει στο έπακρον στις ανάγκες των φοιτητών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες θα εισηγηθεί στο Υπουργείο για αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ιδιαίτερα για φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και φοιτούν σε ακριβές πόλεις όπως τα Χανιά ενώ βοηθάει και το ίδιο οικονομικά προσλαμβάνοντας κάποιους φοιτητές του ως ακαδημαϊκούς υπαλλήλους(π.χ Βιβλιοθήκη) στα πλαίσια ημιαπασχόλησης και χορηγώντας τους τον αντίστοιχο μισθό!
Διαβάστε στο Neopolis.gr όλα τα Φοιτητικά Νέα!