ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Ανακρίναμε» τον Γιώργο Χατζηπαύλου στο… καλύτερο Τάιμινγκ κι είναι τόσο κουλ όσο πιστεύαμε!

Θα το καταλάβεις και από μόνος σου αν πας να παρακολουθήσεις την παράστασή του «Τάιμινγκ».

Δαμιανός Σανταλίδης

23 Ιανουαρίου, 2020

Το Τάιμινγκ επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 2η σερί χρονιά κι ο Γιώργος Χατζηπαύλου έχει κάτι να μας πει γι’ αυτό!

Βροχερή Τρίτη του Δεκέμβρη, ώρα 11.00. Με την κίνηση στο δρόμο να είναι αναπόφευκτη, κατευθύνομαι προς το Χαλάνδρι, για να βρω τον Γιώργο, να πιούμε τον καφέ μας, να μιλήσουμε για το Τάιμινγκ, το stand up και πολλά πολλά ακόμη. Φτάνω λοιπόν στο υπέροχο Le Roi, με τον Γιώργο να με περιμένει ήδη εκεί -Άγγλος στην ώρα του- κι εμένα αργοπορημένο κάνα 2λεπτο, επειδή έκανα «αμάν και πώς» για να βρω να παρκάρω.

Για να μη μακρηγορώ όμως, προτού μάθεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον ίδιο και όχι μόνο, πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε ότι από 25 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2020 (για 8 μόνο παραστάσεις), κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30 το νέο σου στέκι θα είναι το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο κορυφαίος Έλληνας stand-up κωμικός παρουσιάζει την 4η σόλο του παράσταση στην οποία αναζητά, εντοπίζει και καταγράφει όλα τα αστεία και παράλογα που υπάρχουν τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας σήμερα.

Όλα όσα ζούμε, όσα βλέπουμε και όσα σκεφτόμαστε, λογικά ή παράλογα, σημαντικά ή ασήμαντα, σατιρίζονται με καταιγιστικό ρυθμό από τον Γιώργο σε μία παράσταση stand-up κωμωδίας, που στόχο έχει να αποκαλύψει πώς μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τη σημαντικότερη μέρα της ζωής του, αλλά κυρίως να συγχρονιστεί μαζί της!

– Πώς ξεκίνησαν όλα; Απ’ όσο ξέρω δεν ήταν ποτέ το όνειρό σου να γίνεις κωμικός…

Σωστά. Απλά το ξεκίνησα ως χόμπι. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο story να περιγράψω, ούτε ήταν το όνειρό μου. Το stand up το ξεκίνησα γιατί πολύ απλά ήταν ένας τρόπος έκφρασης που με ενθουσίαζε, το αγάπησα και κατάφερα να το κάνω εν τέλει μετά από πολύ κόπο και επάγγελμα. 

– Θυμάσαι την πρώτη σου παράσταση;

Ναι, τη θυμάμαι. Δεν είχε κάτι το τρομερό, ή κάτι το ενδιαφέρον. Ή πας καλά, ή… πεθαίνεις, ή πας μέτρια (γέλια). Δεν τελείωσε ποτέ κανείς την πρώτη του παράσταση κι ήρθε κάποιος να του πει: «Έλα να υπογράψεις κατευθείαν».

– Τάιμινγκ για 2η χρονιά. Περιμένουμε κάτι διαφορετικό φέτος;

Όχι. Η παράσταση στήνεται με το ίδιο concept, στο ίδιο θέατρο.

– Να έρθουμε με την παρέα μας ή με… το άλλο μας μισό;

Όπως θέλετε. Δεν κάνω face control όταν βγαίνω στη σκηνή. Είτε είστε μια ολόκληρη παρέα, είτε είστε ζευγάρι, αυτό που με νοιάζει εμένα είναι να περάσετε καλά. Στόχος είναι το τελικό ηχητικό που φτάνει στα αυτιά μου να ‘ναι ένα δυνατό γέλιο από κάθε σημείο της αίθουσας!

– Πόσο χρονοβόρα είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης παράστασης stand up;

Τα κείμενα που περιγράφονται σε ένα stand up μιας ώρας δε γράφονται σε 1-2 μέρες, ούτε σε μια εβδομάδα. Χτίζονται και συναρμολογούνται μήνες ολόκληρους. Μπορεί ένα αστείο για παράδειγμα, που θα κρατήσει 10 δευτερόλεπτα, να είναι δουλειά 2 μηνών. Από το γράψιμο ξεκινούν όλα δηλαδή…

– Θεωρείς την επαφή σου με το κοινό ένα από τα μεγαλύτερά σου όπλα για την έως σήμερα πορεία σου;

Όχι. Το λεγόμενο crowd work είναι προαιρετικό. Σου καλλιεργεί μεν αντανακλαστικά στην αίθουσα, αλλά πρέπει να γίνεται και με το σωστό τρόπο. Σίγουρα πάντως δεν είναι ένα στοιχείο της παράστασης που θα την κάνει μοναδική ή θα την απογειώσει.

– Υπάρχει κάποια αντίδραση κοινού ή ένα σχόλιο που να έγινε σε κάποια σου παράσταση και να σου έχει μείνει αξέχαστη/ο;

Στο Λονδίνο, σε μια παράσταση ρώτησα μια κοπέλα τι δουλειά κάνει, όταν μιλούσα για το BREXIT, κι η απάντηση που πήρα ήταν:

«Τεχνικός ζώων»

Αντέδρασα φυσιολογικά χωρίς να πω κάτι, μιας και προφανώς δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Δε ζήτησα φυσικά από την κοπέλα κάποιο job description (γέλια), αλλά αν μπορούσα να αναφέρω μια ιδιαίτερη απάντηση κοινού, θα ήταν σίγουρα αυτή.

– Από την έως τώρα εικόνα σου από το εξωτερικό, ποια είναι τα συμπεράσματά σου;

Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω δει στεναχωρημένους Έλληνες στο εξωτερικό. Τα πράγματα εκεί είναι πάρα πολύ καλά. Προφανώς δεν το λέω για να ωθήσω κάποιον στο να φύγει έξω, αλλά αν το σκέφτεται και δειλιάζει, δεν υπάρχει κάτι να φοβάται. Δε χάνεται με κανέναν από εδώ εξάλλου. Θα έρχεται και θα κάνει τις διακοπές του όποτε θέλει και μπορεί.

– Θα φανταζόσουν τον εαυτό σου να κάνει αγγλόφωνο stand up;

Δε νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω ποτέ stand up comedy στα Αγγλικά. Κι αν έπρεπε να κάνω, θα το έκανα λόγω του ότι θα έμενα μόνιμα στο εξωτερικό. Είμαι πολύ θετικός στο να πηγαίνω σε όποιο μέρος του κόσμου υπάρχει ελληνική κοινότητα που θα ήθελε να παρακολουθήσει stand up.

– Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στις παραστάσεις σου εντός συνόρων με αυτές εκτός;

Όλο το tour μου στο εξωτερικό είναι κι εκεί στα ελληνικά, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή. Η ανταπόκριση είναι ακριβώς ίδια, με τη μόνη διαφορά ότι στο εξωτερικό οι παραστάσεις γίνονται πιο γρήγορα sold out, επειδή εκεί είσαι συνήθως για μόνο μια μέρα. Δεν έχω αισθανθεί ποιοτικές διαφορές στο ελληνικό κοινό της χώρας μας και του εξωτερικού!

– Eίναι το stand up η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα;

Το stand up έχει δεδομένα τις προκλήσεις του. Στην αρχή πήρα το ρίσκο να το κάνω για να μπορέσω να ζω απ’ αυτό. Λίγο αργότερα, αντιμετώπισα και το «πώς να το κάνω». Από θέατρα, μέχρι bars και μουσικές σκηνές, όλο αυτό ήταν όντως μια μεγάλη πρόκληση για μένα, όπως και όταν αποφάσισα και να κάνω solo παραστάσεις.

– Χρησιμοποιείς το χιούμορ των παραστάσεών σου στην καθημερινότητά σου;

Όχι. Θα κάνω πλάκα ή θα πω κάποιο αστείο μόνο όταν το κρίνω εγώ απαραίτητο ή εύστοχο. Δεν έχω κανένα λόγο να «πρέπει» να αποδείξω ότι έχω χιούμορ στο οικείο περιβάλλον μου.

– Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο; Μουσική, Netflix, κάτι άλλο;

Το Netflix με έχει σώσει, γιατί μπορώ να βλέπω ό,τι θέλω, όποια ώρα θέλω και μιας και ταξιδεύω πολύ, είναι μια μεγάλη διευκόλυνση για εμένα. Επίσης διαβάζω πολλά βιβλία και ειδικά αστυνομικά μυθιστορήματα κι εννοείται κόλλημα με μουσική, με δυνατές επιρροές από 90s-00s, εποχές που μεγάλωσα. Πάρα πολύ μουσική στην καθημερινότητά μου.

– Θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το stand up comedy;

Δεν το γνωρίζω. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Δεν είναι στις προθέσεις μου πάντως. Αν είχα κάνει μια διαφορετική επιλογή στα 24 μου όταν και πρωτοξεκίνησα με την ιδέα του stand up, θα μπορούσα σίγουρα να κάνω κάτι άλλο σήμερα. Ίσως να είχα μια μουσική εκπομπή στο ραδιόφωνο με τα τραγούδια που αγαπάω και θέλω εγώ. Χωρίς playlist δηλαδή.

– Η… συμβουλή σου για κάποιον που υποτιμά το stand up χωρίς να έχει δει ποτέ;

Δε μπορείς να εξερευνήσεις ένα είδος τέχνης από μια παράσταση, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις παρακολουθήσει καν. Όπως δεν μπορείς να ακούσεις ένα τραγούδι και να πεις αυτόματα ότι δε σ’ αρέσει η μουσική, έτσι και το stand up θέλει να το δεις ξανά και ξανά με διαφορετικές θεματολογίες και κωμικούς, για να μπορείς να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη.

– Μελλοντικά σχέδια, πλάνα;

Κοίτα, το Τάιμινγκ είναι έτοιμο, πρεμιέρα έχουμε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου κι από ‘κει και πέρα, αν εξαιρέσεις κάποια μικρά projects που συμμετέχω αυτήν την περίοδο, γενικά πάντα ασχολούμαι με νέα κείμενα.

– Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή σε έναν νέο που θα ήθελε να κάνει το όνειρό του ή το χόμπι του πραγματικότητα;

Με πάσα ειλικρίνεια, μεθοδολογία δεν έχω. Αυτό που θα συμβούλευα όμως κάθε νέο είναι να μη φοβάται να κάνει αλλαγές στη ζωή του. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να αλλάζεις καριέρα, δουλειά, να την πατάς, να πετυχαίνεις… Δεν το λέω ούτε εκ πείρας, ούτε απλά γιατί «πρέπει κάτι να πω». Είναι μια αντίληψη που την έχω από πολύ μικρός και την υποστηρίζω έως και σήμερα.


Τι πρέπει να ξέρεις για την παράσταση:

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
τηλ. 210 3418550 – info@mcf.gr

Πότε: από 25/1 έως 16/02/2020
Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Τιμές Εισιτηρίων

Τιμή προπώλησης: 10€
Στην είσοδο την ημέρα της παράστασης:
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο εισιτήριο: 10€
(*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις κατηγορίες:
Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κατόχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι κάρτας International Student Identity Card (isic) / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 / ομάδες δέκα (10) ατόμων και άνω

Σημεία προπώλησης

ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
– τηλ. 2103418550
TICKET SERVICES
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr
η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας +0,50€ ανα εισιτήριο.
Φυσικό σημείο προπώλησης

PUBLIC
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο tickets.public.gr

Παραλαβή Εισιτηρίων
Τα εισιτήρια που αγοράζονται τηλεφωνικά ή online
παραλαμβάνονται την ημέρα της παράστασης
με μία ταυτότητα στο ταμείο.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

35χρονος που δείχνει σαν έφηβος μοιράζεται τα μυστικά του και είναι τα απολύτως βασικά!

Είναι viral

Το Hawk Tuah girl αποκτά το δικό της reality show μετά τη μεγάλη της επιτυχία ως… meme!

Είναι viral

Είδαμε το live streaming του IShowSpeed στην Ελλάδα και η ετεροντροπή μας ντράπηκε!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Μάθαμε πώς λέγεται το «μαγιό» στα ελληνικά και μάλλον μας αρέσει περισσότερο!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Γιατί να επιλέξετε μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ακινήτου σας

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET