fbpx

10 σημάδια που δείχνουν ότι η ζωή σου έχει μπει στον «αυτόματο πιλότο»!


Ο χρόνος σου κυλάει απίστευτα γρήγορα, αισθάνεσαι εγκλωβισμέν@ σε μια μονότονη ρουτίνα όπου κάθε μέρα είναι ίδια και άκρως απαιτητική με ατελείωτα προβλήματα και υποχρεώσεις και εσύ πρέπει να είσαι σε όλα συγκεντρωμέν@ και αποτελεσματικ@. Μέχρι πρόσφατα ήσουν ένας άνθρωπος πολύ παραγωγικός. Πετύχαινες τους στόχους σου και κατάφερνες πράγματα για τα οποία ήσουν περήφανος. Ξαφνικά όμως νιώθεις ένα κενό μέσα σου. Σαν να μη σε νοιάζει τίποτα πλέον. Έχεις χάσει την μπάλα γενικά και δε σου έχει μείνει ίχνος ενέργειας και όρεξης για να κάνεις το οτιδήποτε.

Αγαπητ@ αναγνώστ@, αν μόλις περιέγραψα την καθημερινότητά σου τον τελευταίο καιρό, τότε συγχαρητήρια… Έχεις μπει στον αυτόματο πιλότο! Νιώθεις ότι κάτι δεν τσουλάει σωστά στη ζωή σου και αντί να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της, απλά… υπάρχεις. Το ξέρεις ότι αυτό είναι το σιτουέσιον σου, αλλά αρνείσαι να το παραδεχτείς. Ε λοιπόν, σου έχω 10 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεσαι στον αυτόματο και πρέπει επειγόντως να κάνεις κάτι γι’ αυτό, aka να πάρεις ένα διάλειμμα!

Βγάλε χαρτί και σημείωσε το σκορ σου:

#1 Κάνεις πράγματα χωρίς να τα σκέφτεσαι ιδιαίτερα

Από την ώρα που θα ξυπνήσεις, κάνεις κινήσεις εντελώς μηχανικές κι από συνήθειο. Τρως πρωινό στα γρήγορα, ντύνεσαι όπως όπως, πίνεις μια γουλιά καφέ και φεύγεις για τη σχολή/δουλειά σου. Από την άλλη, πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να κρατάει σημειώσεις στο μάθημα χωρίς να καταλαβαίνεις τι γράφεις ή να παραδίδεις tasks στη δουλειά πρόχειρα, ενώ ξέρεις ότι θα μπορούσες καλύτερα, αλλά σε αυτή τη φάση δεν αντέχεις να ασχοληθείς παραπάνω. Αναλαμβάνεις πράγματα χωρίς να σκέφτεσαι τι, πώς και γιατί τα κάνεις. Οι αποφάσεις και οι ενέργειές σου έχουν γίνει τόσο αυτόματες, που δεν τις συνειδητοποιείς καν.

#2 Από εσένα είναι ένα μόνιμο ναι

Έχεις ξεχάσει ότι υπάρχει και το όχι σαν απάντηση. Γιατί; Γιατί ποιος κάθεται τώρα να εξηγεί και να διαφωνεί; Σου ζητάνε να δουλέψεις παραπάνω ώρες; Οκ. Να προσέχεις το μικρό σου ξαδερφάκι ενώ είσαι άπειρα κουρασμέν@; Ας είναι. Η παρέα κανονίζει για ποτό αλλά εσύ δεν ψήνεσαι; Άντε, ας τους κάνεις τη χάρη… Συχνά συμφωνείς σε πράγματα που δε θα ήθελες να κάνεις, γιατί αντί να εξετάσεις προσεκτικά τις επιλογές σου, έχεις ορίσει το «ναι» σαν προεπιλεγμένη απάντηση που λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς πολλά πολλά!

#3 Δυσκολεύεσαι να θυμάσαι πράγματα

Ακόμα και τα πιο απλά που συνέβησαν μέσα στην ημέρα σου. Σου έχει τύχει να φτάνεις ας πούμε στη στάση του λεωφορείου και να μη θυμάσαι καθόλου τη διαδρομή που ΜΟΛΙΣ κυριολεκτικά πήρες; Να σε ρωτάνε τι έφαγες χθες και να βασανίζεις το μυαλό σου να θυμηθεί; Ακριβώς. Όταν πλέον τα κάνεις όλα αυτόματα, ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σβήνει όσες πληροφορίες θεωρεί περιττές. Αυτό σημαίνει ότι καταλήγεις να χάνεις την ουσία και να ζεις απλά για να ολοκληρώνεις υποχρεώσεις.

#4 «Η Μέρα της Μαρμότας» με πρωταγωνιστή εσένα

Περνούν οι μέρες και δυσκολεύεσαι να τις ξεχωρίσεις από τη χθεσινή, την προχθεσινή και οποιαδήποτε άλλη των τελευταίων εβδομάδων. Δεν αλλάζει τίποτα! Θα μπορούσες άνετα να περιγράψεις σε κάποιον πώς θα περάσεις την ημέρα σου σ’ ένα μήνα από τώρα, αναφέροντας ακριβώς πού θα πας, με ποιον θα συναντηθείς, τι θα κάνεις και τι θα φας! Αφού δε θα διαφέρει πουθενά με τη σημερινή…

#5 Δε βλέπεις κάποια σημαντική πρόοδο στη ζωή σου τελευταία

Παρόλο που θεωρείς τον εαυτό σου πολύ ικανό, με πολλές προοπτικές για επιτυχία, το τελευταίο διάστημα (μιλάω για πάνω από τρίμηνο) είσαι εντελώς στάσιμος. Καμία εξέλιξη στη ζωή σου, καμία πρόοδος στα επαγγελματικά ή στη σχολή σου. Ξεχνάς τους στόχους σου και οι μέρες περνούν με εσένα να προσπαθείς να κάνεις τα απολύτως απαραίτητα για να μην τα παρατήσεις. Μπορεί να μην πηγαίνεις πίσω, ωστόσο σίγουρα δεν πηγαίνεις μπροστά.

#6 Σπαταλάς τον ελεύθερο χρόνο σου μπροστά από μία οθόνη

Έχεις ένα απόγευμα ελεύθερο, ένα πρωινό για να χαλαρώσεις ή ακόμα και μία ολόκληρη ημέρα κενή και αντί να το εκμεταλλευτείς κάνοντας έστω μία βόλτα, βρίσκεσαι όλη μέρα ξαπλωμέν@ στο κρεβάτι να σκρολάρεις στο Insta και το TikTok. Δε μιλάω για ένα μισαωράκι, άντε καμιά ώρα. Μιλάω για ωωωώρες ατελείωτες, σε σημείο που φτάνει νύχτα. Προτιμάς να περνάς το χρόνο σου ανιαρά, χωρίς να καταναλώνεις πολλή ενέργεια, αφού δεν έχεις την παραμικρή όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε…

#7 Γενικά δε βρίσκεις κανένα λόγο να σηκωθείς από το κρεβάτι

Το μοναδικό πράγμα στη ζωή σου που δεν είναι μεν κακό, αλλά δεν το λες και συνήθεια ενός επιτυχημένου ανθρώπου με πολλά ενδιαφέροντα, είναι οι ατελείωτοι, χουχουλιάρικοι και χωρίς ξυπνητήρι ύπνοι που ρίχνεις όποτε βρίσκεις ευκαιρία. Δε χορταίνεις να κοιμάσαι, κλείνεις 12ωρα ύπνου, αλλά και πάλι νιώθεις κουρασμέν@. Συχνά δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, αλλά άπαξ και συμβεί, μετά ξεχνάς να ξυπνήσεις!

#8 Προσωπική υγιεινή: 404 not found

Με λίγα λόγια, έχεις παραμελήσει τελείως τον εαυτό σου. Δεν μπαίνεις καν στον κόπο να πας στο ραντεβού με τον γιατρό σου, να ξυριστείς, να βαφτείς, να φτιάξεις τα μαλλιά σου, να λουστείς. Dry shampoo to the rescue… κι αααν! Το σπίτι ή το δωμάτιό σου μοιάζουν με σκηνή από έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, ενώ εσύ στέκεσαι στη μέση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ακούγεται αηδιαστικό, αλλά είναι πραγματικότητα.

#9 Είσαι νεύρα με πόδια

Όλα φαίνεται να σε ενοχλούν. Το στρες και η πίεση της καθημερινότητας σε βρίσκουν ανίκαν@ να τα διαχειριστείς. Νευριάζεις με τα πιο απλά πράγματα και δεν μπορείς καν να το ελέγξεις. Βρίσκεις τον εαυτό σου να μιλάει απότομα σε φίλους και οικογένεια, απλά και μόνο επειδή σου έκαναν μία ερώτηση που δε σου άρεσε. Ίσως αισθάνεσαι και πιο απογοητευμέν@ απ’ ό,τι συνήθως. Ήρθε λοιπόν η ώρα για ένα μικρό διάλειμμα, προτού τα κάνεις εντελώς σκ@τά και μείνεις μόν@ σου!

#10 Περιμένεις το ΣΚ/καλοκαίρι/την άδεια για να ζήσεις

Όλες οι μέρες σου περνούν με εσένα κάτι να περιμένεις. Τις καθημερινές περιμένεις την Παρασκευή. Την Παρασκευή περιμένεις το Σαββατοκύριακο. Το ΣΚ σκέφτεσαι να έρθει η άδεια σου κι όταν αυτή έρχεται ονειρεύεσαι το καλοκαιράκι στην παραλία με κοκτέιλ. Μάντεψε. Το καλοκαιράκι σιχτιρίζεις ό,τι κινείται, γιατί δε σου φτάνει ούτε αυτό και το μυαλό σου είναι μόνιμα στη δουλειά. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; 

Η αναγνώριση (του ότι είσαι στον αυτόματο πιλότο) είναι το πρώτο βήμα για να ξαναβρείς τον εαυτό σου και να ζεις την κάθε σου ημέρα με νόημα. Μη σταματάς όμως εκεί, φτιάξε ένα πλάνο για να ακολουθήσεις και δες αυτόν το συνεχόμενο εφιάλτη στον οποίο έχεις εγκλωβιστεί να υποχωρεί!


Photo by Olha Ruskykh from Pexels

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET