ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με ψεύτικο φίλο, αν συμβαίνουν τα παρακάτω!

Από μακριά κι αγαπημένοι.

Όσο μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς ότι χρειάζεσαι όλο και λιγότερους ανθρώπους κοντά σου. Τα κριτήριά σου πλέον γίνονται πιο ποιοτικά παρά ποσοτικά. Η καθημερινότητα γεμίζει από τόσες υποχρεώσεις, που όταν βρίσκεις χρόνο για να βγεις μια βόλτα, τα μόνα άτομα που θες δίπλα σου είναι εκείνα που πραγματικά θα νοιαστούν για το αν η μέρα σου ήταν σκ@τα ή όχι, κι όχι εκείνα με τα οποία θα αναλωθείς σε επιφανειακές κουβέντες.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σαν μεγάλα παιδιά συχνά πέφτουμε στην παγίδα των «ψεύτικων» φίλων. Των φίλων που νομίζουμε ότι έχουμε κι εν τέλει, την πιο σημαντική στιγμή που καλούνται να αποδείξουν τη θέση τους στη ζωή μας, εξαφανίζονται.

Το θέμα είναι να προλάβεις τις καταστάσεις. Να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο για να τους αναγνωρίσεις και να ελαφρύνεις την «ατζέντα» σου νωρίτερα. Δεν μπορείς να τους διακρίνεις με γυμνό μάτι πάντα, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα σε κάνουν να καταλάβεις πολλά. Αρκεί να μην εθελοτυφλείς και να μην επιλέξεις την εύκολη οδό, να τους αφήσεις δηλαδή στη ζωή σου.

Παρακάτω είναι μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις έναν ψεύτικο φίλο:

#1 Η φιλία σας είναι με όρους

Οι εικονικοί φίλοι είναι ξεκάθαρα δίπλα σου επειδή έχουν να κερδίσουν κάτι από εσένα. Πολύ πιθανό, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις, του/της προσφέρεις πράγματα που δεν έχει και ούτε πρόκειται να έχει χωρίς εσένα. Δε σχετίζονται απαραίτητα με υλικά αγαθά, αλλά και με συναισθηματικά ή και άλλου είδους πλεονεκτήματα. Αν όχι όλες, τότε τις περισσότερες φορές θα καταλάβεις ότι οι, άσκοποι κατά τη γνώμη σου, τσακωμοί σας, προκύπτουν επειδή δεν του/της έδωσες αυτό που πραγματικά ήθελε από εσένα – κι αυτό ξεκάθαρα δεν είναι η φιλία σου.

#2 Φοβάται την αυτοπεποίθησή σου

Το φυσιολογικό, αυτό που δεν κρύβει ζήλεια κι ανταγωνιστικότητα πίσω του, είναι να θες τα καλύτερα για τον φίλο σου. Να χαίρεσαι όταν πετυχαίνει σε κάτι, όταν αισθάνεται όμορφα, όταν έχει αυτοπεποίθηση και είναι δυνατός. Εάν αυτός/αυτή προσπαθεί συνεχώς να σε αποδοκιμάσει ή να σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου, είναι ένα σημάδι ότι ίσως νιώθει κάποια απειλή από εσένα, που δε θα έπρεπε. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να περιβάλλονται μόνο από άτομα που μπορούν να ελέγξουν ή να κρατήσουν κάτω, επειδή έτσι ικανοποιείται το μεγάλο Εγώ τους. Πάντως, σίγουρα δε μιλάμε για πραγματική φιλία.

#3 Τα «σημαντικά» σου, του/της φαίνονται ασήμαντα

Η ομορφιά αυτού του κόσμου είναι ότι είμαστε όλοι μοναδικοί. Θα ήταν βαρετή η ζωή μας αν κάναμε ή δείχναμε όλοι το ίδιο. Ο πραγματικός φίλος μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί κάποια πράγματα έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εσένα, αλλά σε υποστηρίζει και σε βοηθάει γιατί σε ξέρει και θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο/η. Από την άλλη όμως, αν υποτιμάει την σημαντικότητα των δικών σου θεμάτων, απλά και μόνο επειδή εκείνος/η βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να βρεις σε αυτόν/ή την ειλικρινή συμβουλή και στήριξη που ζητάς.

#4 Θέλει πάντα αντάλλαγμα για αυτά που προσφέρει

Οι φίλοι συχνά δίνουν ο ένας στον άλλο δώρα, κάνουν χάρες ή προσφέρουν συναισθηματική βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μικρό κέρασμα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να πληρώνετε εναλλάξ τον καφέ, ωστόσο όταν ο άλλος κρατά αυστηρές σημειώσεις για το πόσα χρήματα ή χρόνο ξοδεύει για εσένα, σίγουρα δεν είναι σημάδι αληθινής φιλίας. Αν ήταν όντως αληθινή, δε θα σου χρέωνε την κάθε του/της βοήθεια, ούτε θα σου την κοπανούσε με την πρώτη ευκαιρία. Δυστυχώς, καμιά φορά, από τα πιο μικρά πράγματα βλέπεις το ποιόν του ανθρώπου. Η σωστή φιλία δεν είναι υπό όρους.

#5 Ωραιοποιούν τα πράγματα, γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρεις 

Είναι απλό. Ο αληθινός φίλος σού λέει πάντα μα πάντα την ωμή αλήθεια, είτε σου αρέσει είτε όχι. Εάν κάτι του φανεί καταστροφικό για εσένα, θα προσπαθήσει να σε συμβουλέψει κατάλληλα, να σε κατεβάσει από το ροζ συννεφάκι που βρίσκεσαι και να σε αποτρέψει από το κάνεις βλακεία. Κι όλα αυτά, γιατί όντως θέλει το καλό σου. Από την άλλη, εκείνος που θα προτιμήσει να κλείσει τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα του, γιατί βαριέται να ασχοληθεί ή φοβάται μην μπλεχτεί, τότε μάντεψε: Πολύ απλά, δεν τον ενδιαφέρεις. Ναι μεν σου λέει αυτά που θες να ακούσεις, αλλά με αυτόν τον τρόπο δε σε προστατεύει ούτε στο ελάχιστο. Επίσης, αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; 

#6 Δεν μπορείς ποτέ να στηριχτείς πάνω του/της

Με αυτά και με εκείνα, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να στηριχτείς σε τέτοια άτομα. Ακόμα και αν δεν το κάνεις συνειδητά, αυθόρμητα στο μυαλό σου εμφανίζεται σαν τελευταία επιλογή, αφού ξέρεις την απάντησή τους. Σίγουρα, ο καθένας έχει τις δικές του υποχρεώσεις και δεν μπορούν όλοι να είναι εκεί για εμάς στο 100%. Παρόλα αυτά, ο σωστός φίλος, όταν πραγματικά τον χρειάζεσαι, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σταθεί βράχος δίπλα σου. Αν κάποιος σε ακυρώνει συνέχεια, αλλάζει τα πλάνα σας τελευταία στιγμή και γενικότερα βρίσκει δικαιολογίες να ξεγλιστρίσει, τότε μόνο να βασιστείς πάνω του δεν μπορείς!

Όσο μεγαλώνει κανείς μαθαίνει, αλλά καλό θα ήταν τα λάθη μας να μην επαναλαμβάνονται. Χρωστάμε στον εαυτό μας να περιβάλλεται από πραγματικούς φίλους που θα τους ενώνει η αγάπη και όχι η ζήλεια. Η δεύτερη δεν είχε ποτέ θετικό πρόσημο σε καμία σχέση!


@SilviaSala via Twenty20

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET