ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα φοιτητές, για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!

Πέρα από Black Friday είναι και μια σημαντική Παγκόσμια Ημέρα η σημερινή.

Neopolis Team

25 Νοεμβρίου, 2022

Σήμερα δεν είναι μόνο Black Friday. Είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Οι περισσότεροι μπορεί να κλείνουν την εβδομάδα τους ψάχνοντας τις καλύτερες προσφορές ένεκα την ημέρας, κάποιοι άλλοι όμως θα επικεντρωθούν στο δεύτερο πρόσωπο αυτής της Παρασκευής και θα συμμετέχουν σε κινητοποίηση με στόχο μια λιγότερο βίαιη και πιο ισότιμη κοινωνία.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας συγκεκριμένα, θα δώσουν το παρόν το απόγευμα στις 17:00 στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (πλ. Κλαυθμώνος), απαιτώντας την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Οι σπουδές δυστυχώς, δεν αποτελούν κάποια φωτεινή εξαίρεση όπου το εν λόγω φύλο χαίρει ίδιας μεταχείρισης και ευκαιριών.

Γι’ αυτό λοιπόν, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, καλούν σε κινητοποίηση τις απογευματινές ώρες, κάνοντας λόγο στο ψήφισμά τους για τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και κοριτσιών, όπως της 12χρονης από τον Κολωνό και της 19χρονης φοιτήτριας από δύο αστυνομικούς στο Α.Τ της Ομόνοιας.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που βιώνει την βία, την ανασφάλεια στο χώρο δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, εκεί που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

Καταγγέλλουμε όλα τα φρικιαστικά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, με κορυφή του παγόβουνου τη σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης από τον Κολωνό, στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος γυναικών, όπως το πρόσφατο περιστατικό βιασμού της 19χρονης κοπέλας από δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο ΑΤ Ομόνοιας.

Η σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει ακόμα και στο βιασμό ή τη δολοφονία, αποτελεί σίγουρα την πιο  ακραία, αποκρουστική και πιο χυδαία μορφή βίας, ένα από τα πολλά πρόσωπα των κοινωνικών διακρίσεων και των αντιδραστικών, πατριαρχικών κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, που βιώνουν οι γυναίκες. Πολλά εγκλήματα σε βάρος γυναικών, παιδιών κι εφήβων, υποθάλπονται στο έδαφος του ατομισμού, της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος, της διαπλοκής με κυκλώματα ναρκωτικών και άλλα. Σε αυτό το έδαφος «θρέφονται» και οι δράστες- τέρατα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος παλεύει ώστε καμία φοιτήτρια να μην είναι ευάλωτη στην πολύμορφη βία.  Αντιπαλεύει τα «δεσμά» που περιορίζουν τις δυνατότητες μιας κοπέλας να ξεφύγει από μια παθογόνα, βίαιη σχέση ή την αφήνουν εκτεθειμένη σε κινδύνους, σε εκβιασμούς που συναντά μια νέα στην πορεία των σπουδών της, στη συνέχεια στην εργασία.

Μαζί με την καταδίκη των δραστών- τεράτων, την αυστηροποίηση των ποινών των εγκλημάτων βίας, παλεύουμε και απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη, με ευθύνη του κράτους, των γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων.

Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση που δίνει απλόχερα δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά περιορίζει τα όποια μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών σε ενημερωτικές καμπάνιες στις σχολές, τη στιγμή που λείπουν οι αναγκαίες υποδομές στις σχολές μας με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό για την συμβουλευτική, τη νομική, οικονομική στήριξη κάθε φοιτήτριας και φοιτητή. Οι ελλείψεις αυτές έχουν την υπογραφή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.  

Ο συλλογικός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, το δια βίου «κυνήγι» δεξιοτήτων, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου, στις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες, ακόμα και ενάντια στα αναχρονιστικά στερεότυπα επιλογής επαγγέλματος που αναπαράγονται μέσα από τα μαθήματα, τις σχολές είναι το έδαφος που ατσαλώνει την προσωπικότητα. Δημιουργεί «αντισώματα».

Στον κοινό μας αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες στις σπουδές, στην εργασία και στη ζωή, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, υψώνουμε ασπίδα προστασίας για καθέναν και καθεμία φοιτήτρια.

Κάνουμε πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν», με υλικά την αλληλεγγύη, τον σεβασμό.  Μέσα σε αυτό τον αγώνα η κάθε κοπέλα μπορεί να βρει το θάρρος, το κουράγιο να διεκδικήσει μέτρα πρόληψης, αλλά και να καταγγείλει τα περιστατικά βίας, να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Διεκδικούμε:

  • Να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Συμβουλευτικοί σταθμοί στα ιδρύματα στελεχωμένα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη σταθερή εργασία.
  • Ενημερωτικά προγράμματα στη σχολή από κρατικούς επιστημονικούς φορείς.
  • Υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για ασφαλή πρόσβαση από και προς τη σχολή.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φαρμακευτική ΑΠΘ: Σε τραγική κατάσταση το τμήμα – Κινδυνεύει λόγω υποστελέχωσης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι μιλάει συστηματικά με τους φοιτητές για τα μέτρα που παίρνει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η διαδικασία εξετάσεων αναγνώρισης τίτλου για πτυχιούχους Ιατρικής και Οδοντιατρικής από παν/μια του εξωτερικού!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών κέρδισαν την 1η θέση σε παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET