ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε άθλο εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης, με το Airbnb να «εκτοξεύει» τα ενοίκια στα ύψη!

Με ένα σοβαρό πρόβλημα θα έρθουν αντιμέτωποι οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα φύγουν από τα πατρικά τους σπίτια και θα ξεκινήσουν και επίσημα τη φοιτητική τους ζωή. Το πρόβλημα αυτό αφορά την αναζήτηση στέγης, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά οι γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ενοίκιο. Αν […]

Δήμητρα Πραντάλου

3 Ιουλίου, 2019

Με ένα σοβαρό πρόβλημα θα έρθουν αντιμέτωποι οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα φύγουν από τα πατρικά τους σπίτια και θα ξεκινήσουν και επίσημα τη φοιτητική τους ζωή. Το πρόβλημα αυτό αφορά την αναζήτηση στέγης, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά οι γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ενοίκιο. Αν δηλαδή καταφέρουν να βρουν έστω και μία γκαρσονιέρα.

Αυτό το χάος έχει προκληθεί από το γνωστό πλέον Airbnb, το οποίο έχει επεκταθεί κυριολεκτικά σε όλη την χώρα. Διότι, αυτό που μόλις αναφέραμε, δεν αφορά μόνο την πρωτεύουσα. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στην Κρήτη, για παράδειγμα, εκεί όπου η εύρεση φοιτητικής στέγης τείνει να εξελιχθεί σε γρίφο.

Γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ

Για μία γκαρσονιέρα, που ποιος ξέρει τι προβλήματα μπορεί να έχει έτσι κι αλλιώς, το ενοίκιο ξεκινάει απ’τα 300 ευρώ, στην Κρήτη. Οι κτηματομεσίτες δηλώνουν πως αυτό είναι συνέπεια του Airbnb, αφού πλέον δεν υπάρχουν γκαρσονιέρες και δυάρια για τους φοιτητές, επομένως όσες έχουν απομείνει κοστίζουν ακριβά.

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο e-kriti.gr, ο Μιχάλης Σαμψών, μεσίτης από το Ρέθυμνο, το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή οφείλεται στο ότι όλοι ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά του κέντρου ενώς σε άλλες περιοχές, όπως του Γάλλου (στο Ρέθυμνο), οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αξία της κατασκευής.

Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια -μη ανακαινισμένα- από 350 – 400 ευρώ σε Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.

Όσον αφορά το Airbnb, τόνισε πως πλέον το φαινόμενο δεν είναι μόνο θερινό, αφού και τον χειμώνα υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη μίσθωση βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι φοιτητές πρέπει να δώσουν 5-6 ενοίκια μπροστά

Εν τω μεταξύ, δεν φτάνει που υπάρχει δυσκολία στην εύρεση στέγης, υπάρχουν και πολλοί ιδιοκτήτες που ζητούν από τους φοιτητές να δώσουν μέχρι και έξι ενοίκια μπροστά.

Λες και οι γονείς τους, όπου πρέπει έτσι κι αλλιώς να ανταπεξέλθουν οικονομικά και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το ίδιο ακατόρθωτο όμως είναι και για τους εκπαιδευτικούς που παίρνουν μετάθεση στο Ρέθυμνο ή οπουδήποτε αλλού στην Κρήτη, αλλά και για τους στρατιωτικούς.

Το μοναδικό μέρος που παρουσιάζει μια καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα εικόνα, είναι αυτό του Ηρακλείου. Προς το παρόν, εκεί υπάρχει ακόμα αριθμός διαμερισμάτων για ενοικίαση.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET