ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2022: «Αναμενόμενα, αλλά δύσκολα τα θέματα» λένε φιλόλογοι!

Επόμενη στάση: Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία!

Neopolis Team

3 Ιουνίου, 2022

 Ένα μάθημα βρίσκεται πια πίσω και προχωράμε δυναμικά για τα επόμενα! 

Η Έκθεση είναι αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος ως πρώτη στο πρόγραμμα, είναι όμως κι αυτή που καταφέρνει να σε κάνει να χαλαρώσεις μόλις βγεις από την αίθουσα. Παίρνοντας την πρώτη γεύση, μπαίνεις σιγά σιγά στη διαδικασία της απομυθοποίησης. Επιτέλους, αρχίζεις να καταλαβαίνεις από μόν@ σου αυτά που σου έλεγαν ένα χρόνο τώρα οι γύρω σου!

Αυτή η πρώτη γεύση λοιπόν, ήρθε με θέμα για την ιστορία (αναλυτικά τα θέματα θα τα βρείτε ΕΔΩ και τις απαντήσεις ΕΔΩ), το οποίο θα λέγαμε ότι είναι αμφιλεγόμενο. Από τη μία οι υποψήφιοι το χαρακτηρίζουν βατό (το κομμάτι του ταγαριού σήκωσε τη μεγαλύτερη συζήτηση), από την άλλη, ορισμένοι καθηγητές και φροντιστήρια θεωρούν πως ήταν δύσκολο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις των φιλολόγων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Δωρίτα Δαμιανού και Αγγελική Λέλλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα ήταν «αναμενόμενα, αλλά δύσκολα», καθώς «απαιτούν πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους».

Αναμενόμενα χαρακτηρίστηκαν «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Ειδικότερα, το θέμα των φετινών Πανελλαδικών ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Β2 και Β3 τα πιο απαιτητικά θέματα

Τα Β2 και Β3 «είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου», αναφέρουν οι δύο φιλόλογοι

Σχολιασμός ΟΕΦΕ

Ο ΟΕΦΕ από την πλευρά του δε βρήκε κάποια ιδιαίτερα δυσκολία στη σημερινή εξέταση, καταλήγοντας πως στα θέματα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το θέμα της ιστορικής γνώσης απασχόλησε τους μαθητές της φετινής χρονιάς των Πανελλαδικών. Τόσο οι γλωσσικές όσο και οι ασκήσεις που σχετίζονται με την προθετικότητα, δεν πρέπει να δυσκόλεψαν τους υποψήφιους, ενώ στη Λογοτεχνία το πεζό κείμενο που δόθηκε ήταν κατανοητό και η εύρεση κειμενικών δεικτών δυνατή. Στο θέμα της έκθεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο ζητούμενα σχετικά με την αξία και τη βιωματική απόκτηση της ιστορικής γνώσης με τη μορφή άρθρου. Πολλές από τις ιδέες του περιεχομένου μπορούσαν να αντληθούν από τα κείμενα αναφοράς. Γενικά στα Θέματα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές.

Όπως ξέρουμε από πάντα, η Έκθεση αποτελεί το πιο αμφίρροπο μάθημα και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν που θα κυμανθούν οι βαθμολογίες πριν την ανακοίνωσή τους. Επομένως, δεν έχει νόημα να στεκόμαστε στην εξέταση που πέρασε, αλλά σε ό,τι έπεται. Καλή συνέχεια!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Tripadvisor: Δύο παραλίες της Κρήτης στις 25 καλύτερες του κόσμου για το 2023!

ΕΛΛΑΔΑ

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει για το εκλογικό σου διαμέρισμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένει πρώτη στην ανεργία νέων η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET