ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν έτοιμη η Πλατεία Συντάγματος… αλλά όχι αυτή που είχαμε στο μυαλό μας!

Ένας ολόκληρος χρόνος για αυτό...;

Neopolis Team

4 Αυγούστου, 2022

Αν πρέπει να περιγράψουμε με μία φράση τις βόλτες μας στο Σύνταγμα τους τελευταίους μήνες, τότε αυτή είναι «Πότε τελειώνουν οι εργασίες επιτέλους;». Ήταν η πιο στάνταρ ερώτηση που θα κάναμε με όποι@ ήμασταν μαζί, γιατί τα νέα σχέδια ανάπλασης έμοιαζαν να έχουν τον ατελείωτο. Επίσης, περιμέναμε το καλοκαίρι – την πιο hot τουριστική περίοδο της χώρας δηλαδή – το κέντρο της πόλης να μην είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Μιας που το αναφέραμε, το redo του Μεγάλου Περίπατου στην Πανεπιστημίου πότε θα ολοκληρωθεί; 

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν μπορούμε να δούμε το – σχεδόν – τελικό αποτέλεσμα μόνο της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, και από τις πρώτες αντιδράσεις, δεν ενθουσιάζει πολύ κόσμο. Περιμέναμε ένα χρόνο για κάτι που θα αλλάξει υποτίθεται ριζικά την όψη του σημείου, και τελικά δε μας προσφέρει ούτε καν τη σκιά που υποσχόταν.

Ίσως είναι λάθος μας που είχαμε υψηλές προσδοκίες, αλλά πέσαμε ξανά θύμα του «τι παραγγέλνεις – τι σου έρχεται». Τελευταία φορά, αλήθεια…

Συγκεκριμένα, το σχέδιο ανάπλασης έφερε μεταξύ άλλων μεγαλύτερα πεζοδρόμια, μαρμάρινες πλάκες στο έδαφος, οι λωρίδες κυκλοφορίας μειώθηκαν σε τέσσερις, τοποθετήθηκαν πέργκολες για σκιά (ή για μαύρισμα με στυλ) και αναμένουμε να δούμε και τα ροζ δέντρα (τα οποία δεν έχουν πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής) για να δώσουν χρώμα στο κατά τ’ άλλα λευκό-γκρίζο τοπίο. 

Πιο αναλυτικά όμως, το έργο στο Σύνταγμα περιλαμβάνει:

Μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού.

Μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων (κουτσουπιές και γρεβιλέες) που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.

Μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (από έξι) με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.

Τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, μέσω της οποίας διαμορφώνονται συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.

Σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ.

Μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα.

Νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες ομβρίων, σχάρες δέντρων, κλπ.)

50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, κατασκευάστηκαν δύο διαμήκεις πέργκολες ανάμεσα στα δέντρα, συνολικής επιφανείας 262 τ.μ., για πρόσθετη σκίαση και οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης δήλωσε για το έργο:

«Χρόνια περιμέναμε να ολοκληρωθεί η πλατεία Συντάγματος ακολουθώντας τον σχεδιασμό της βραβευμένης μελέτης του Δημήτρη Μανίκα. Η κάτω πλευρά της, που συνδέεται άμεσα με τον πεζόδρομο της Ερμού, θα μεγαλώσει, θα αναπνεύσει και θα λειτουργήσει ως αντανάκλαση και ανανέωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας. Είναι ευτύχημα που ο ίδιος αρχιτέκτονας ανέλαβε να φέρει εις πέραν την αρχική του υπόσχεση εκμεταλλευόμενος την ωριμότητα που δίνει ο χρόνος. Τα υλικά είναι στιβαρά και διαχρονικά, με καθαρές γραμμές και αδρές λεπτομέρειες, που συνδυάζουν το μοντέρνο και το κλασικό με ανθεκτικότητα. Τα μεγάλα δέντρα, με σκούρο κόκκινο φύλλωμα, θα προσφέρουν την περιβαλλοντική άνεση και μια αισθητική αντίστιξη στο πράσινο της μεγάλης πλατείας. Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει, με μικρά και μεγάλα έργα, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, και την αστική ποιότητα που έχουμε όλοι ανάγκη στις μεγαλουπόλεις».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Όχι ότι μεγαλώσαμε, αλλά η «Τζίνι» από το Χάρι Πότερ γέννησε το πρώτο της παιδί!

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET