ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σαρηγιάννης προς Κεραμέως: Να επιτραπούν τα υβριδικά μαθήματα στα πανεπιστήμια!

Καμία απάντηση ήταν η απάντηση...

Neopolis Team

15 Νοεμβρίου, 2021

Το ημερολόγιο δείχνει μέσα Νοέμβρη, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι επιβαρυμένη, τα πανεπιστήμια παρουσιάζουν συνεχώς κρούσματα κι αδυναμία τήρησης σημαντικών μέτρων (όπως αποφυγή συνωστισμού), ωστόσο ακόμα να δοθεί το πράσινο φως από το Υπ. Παιδείας για υβριδικό τρόπο διεξαγωγής των διαλέξεων.

Καθηγητές και φοιτητές τονίζουν εδώ και καιρό την ανάγκη εφαρμογής του, ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός στα αμφιθέατρα και να διευκολύνεται έτσι η τήρηση των αποστάσεων, αλλά η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι είτε αρνητική – επιμένοντας ότι η κατάσταση είναι υπέρ των δια ζώσης μαθημάτων (κι ας μην είναι) – είτεκαμία απολύτως.

Την ίδια αντιμετώπιση είχε κι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκφέροντας ορισμένα δεδομένα και επιδημιολογικές προβλέψεις για τα Χριστούγεννα, πρότεινε στην Υπουργό Παιδείας που είχε απέναντί του στην εκπόμπη «Πρωινοί Τύπου» του ANT1, να επιτρέψει τη διεξαγωγή μαθημάτων με έναν αριθμό φοιτητών να δίνει το παρόν στο αμφιθέατρο και τους υπόλοιπους να παρακολουθούν το μάθημα μέσω live streaming.

Τόνισε φυσικά ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα, όπου και οι δύο τρόποι προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.  

Πραγματικά λοιπόν, με τον εντοπισμό κρουσμάτων σε ορισμένα Ιδρύματα να αποτελεί καθημερινότητα και την παραπάνω πρόταση να μην υστερεί όσον αφορά την ποιότητα του μαθήματος, είναι παράλογο να μην έχουν επιτραπεί ακόμα οι υβριδικές διαλέξεις. Μάλιστα, το μόνο που καταφέρνει η επιμονή αυτή από πλευράς Υπουργείου είναι οι καθηγητές να παίρνουν από μόνοι τους ανάλογες αποφάσεις, όπως γράφαμε πρόσφατα ότι γίνεται στο ΑΠΘ.

Εν όψει λοιπόν εορτών και κορύφωσης του κύματος κορωνοϊού – με τον κ. Σαρηγιάννη να δηλώνει ότι αυτή θα επέλθει στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως είναι μια καλή στιγμή να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την ασφάλεια των ΑΕΙ. 

Δυστυχώς βέβαια, δεν υπήρξε απάντηση από τη μεριά της κα Κεραμέως, η οποία νωρίτερα σημείωσε ότι «στα πανεπιστήμια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% και αυξάνει», ενώ αναφερόμενη στα σχολεία, δήλωσε ότι «στα παιδιά είμαστε πάνω από το 42% εμβολιασμένα ή κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, έχουμε δρόμο ακόμη».

Τα ποσοστά εμβολιασμού ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνουν τη διαφορά στη διασπορά, όταν πέραν από αυτά δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Σίγουρα πάντως δεν παρέχουν αίσθημα ασφάλειας, με φοιτητές του ΠΑΔΑ να δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «φοβούνται μην κολλήσουν», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται η κατάσταση μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα και η εμμονική άρνηση των online και υβριδικών μαθημάτων όταν αυτά απαιτούνται.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET