fbpx

Σ’ αυτές τις περιοχές της Αθήνας ένας φοιτητής μπορεί να βρει σπίτι έως και 30% φθηνότερα!


Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρωτοετείς που προέρχονται από την επαρχία, μετά την προσαρμογή τους στους αθηναϊκούς ρυθμούς βεβαίως, είναι και η εύρεση διαμερίσματος. Το έντονο ενδιαφέρον προς το Airbnb έχει αναπόφευκτα αυξήσει τις τιμές των ενοικίων, με τους γονείς των φοιτητών να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, πέφτουν στην παγίδα να αναζητούν σπίτια που είναι πολύ κοντά στη σχολή που πέρασε το παιδί τους. Απόλυτα λογική η σκέψη τους, όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, υπάρχουν διαμερίσματα-ευκαιρίες που νοικιάζονται φθηνότερα έως και 30%.

Εξού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υπενθυμίζει πως οι τιμές των ενοικίων είναι αντιστρόφως ανάλογες της απόστασης από την εκάστοτε σχολή και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα».

Την ίδια στιγμή, έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης για μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι στο Περιστέρι ξεκινά από 220 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ, ενώ αντίθετα στο Αιγάλεω που είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κοντά, δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 400 ευρώ.

Ο επικεφαλής του Δικτύου, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας σχολιάζει γι’αυτό στον Ελεύθερο Τύπο πως  «η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Περιστέρι διαθέτει μετρό για την άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και λεωφορείο, όπου εύκολα και εντός 10-15 λεπτών (μέσω της Λ. Θηβών ή/και της Λ. Αθηνών) μπορεί κάποιος να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω, δικαιολογεί γιατί πολλοί φοιτητές, που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το επιλέγουν, όταν πρόκειται να αναζητήσουν σπίτι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί και δη από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 15λέπτου.

«Όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει.

Ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του, που διαμένουν σε άλλες περιοχές από τη σχολή, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά στη μετακίνησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά θα μπορούσαν να αναζητήσουν σπίτι και σε γειτονικές συνοικίες, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Μοσχάτο και η Νίκαια. Με βάση την έρευνα, τα ενοίκια σε αυτές ξεκινούν από τα 200 ευρώ/μήνα για ένα studio και από τα 270 ευρώ/μήνα για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ., όταν η μέση τιμή μίσθωσης στον Πειραιά ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα οκτώ ευρώ/τ.μ.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν σπίτι σε Υμηττό, Δάφνη, Βύρωνα και Ηλιούπολη.

«Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Παράλληλα, από τον Υμηττό και τον Βύρωνα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω Λ. Βουλιαγμένης-Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό».

Επισημαίνεται ότι όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας του E-Real Estates, τα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές των κεντρικών και νότιων προαστίων κυμαίνονται από τα 220 ευρώ έως τα 300 ευρώ/μήνα για τις γκαρσονιέρες και από τα 270 ευρώ έως τα 420 ευρώ για τα δυάρια.

Τέλος, όσοι φοιτητές αποφασίσουν να διαμείνουν στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, με πολλές οικονομικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλή διασύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μία γκαρσονιέρα έως 40 τ.μ. στον Λόφο Σκουζέ, για παράδειγμα, διατίθεται προς ενοικίαση από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ/μήνα, ενώ λίγο παραπάνω -στα 400 ευρώ- διαμορφώνεται το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, ήτοι 200 ευρώ το άτομο σε περίπτωση συγκατοίκησης. Στα 300 ευρώ είναι το «ταβάνι» για ένα studio σε Ανω Κυψέλη, Αμπελόκηπους και Γκύζη, με το κόστος για ένα δυάρι στις επίμαχες περιοχές να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ/μήνα.

«Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε συνοικίες όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε ΜΜΜ και κυρίως σε μετρό», προσθέτει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς».

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET