Όσοι από εσάς έχετε δοκιμάσει τη μεξικάνικη κουζίνα, σίγουρα θα γνωρίζετε τι εστί quesadilla. Για τους υπόλοιπους όμως, η κε-σα-δί-για είναι στην ουσία άλλος ένας τρόπος για να έχουμε φαγητό έτοιμο στη στιγμή χωρίς πολύ κόπο. Αποτελείται από 2 τορτίγιες (ή αραβικές πιτούλες άμα δεν έχετε τορτίγιες), γέμιση της αρεσκείας σας και τυρί- που είναι φυσικά ο σταρ. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για quesadilla με κοτόπουλο, αλλά φυσικά εσείς μπορείτε να βάλετε μέσα οτιδήποτε σας αρέσει. Δε θέλετε καθόλου κρέας; Βάζετε μόνο λαχανικά και τυρί.
Γενικά, είναι μια συνταγή για να χρησιμοποιήσετε πράγματα που έχετε στο ψυγείο και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε!
Για ευκολία, η συνταγή χωρίζεται σε 2 μέρη, τη γέμιση και… τα υπόλοιπα.
Για 3 quesadillas/3 μερίδες:
6 τορτίγιες μεσαίες (όχι τις τεράστιες)
λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για το τηγάνι
200γρ τυρί τριμμένο (cheddar ή gouda ή edam ή κάποιο άλλο που να λιώνει πολύ)
Γέμιση
1 μεγάλο στήθος κοτόπουλο (ψημένο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
tabasco ή καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αρχικά, ψήνουμε ή τηγανίζουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο καλά. Αν θέλετε βάλτε και κάποιο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή λίγο πάπρικα, σκόνη σκόρδου ή οτιδήποτε σας αρέσει. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: ή ψήνετε στο φούρνο το κοτόπουλο ή το τηγανίζετε-ψήνετε. Περίπου 10-12 λεπτά από κάθε μεριά. Μόλις είναι έτοιμο κόψτε το σε κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, εδώ καλό είναι να βάλετε και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση.
Μόλις πάρουν χρώμα τα ρίχνουμε σε ένα πιάτο.
Στη συνέχεια βάζουμε στο ίδιο τηγάνι λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και την πρώτη τορτίγια. (Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι)
Και αρχίζουμε και βάζουμε με τη σειρά, το τυρί…
Τα λαχανικά
Το κοτόπουλο
Και αν χρησιμοποιείτε, καυτερή σάλτσα tabasco.
Βάζουμε λίγο τυρί ακόμα και το καπάκι
Με μια σπάτουλα γυρίζουμε προσεκτικά τις τορτίγιες
Και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Στην ουσία θέλουμε να δούμε τα τυριά, αν έχουν λιώσει καλά, τότε τη βγάζουμε. Την αφήνουμε να σταθεί για λίγο ώστε να μην καίει πολύ και την κόβουμε κομμάτια!
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις άλλες!
Κόστος συνταγής: 5.70 για 3 μερίδες! Και φυσικά το κόστος αυξομειώνεται ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Αντί για κοτόπουλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλοπούλα ή ζαμπόν.
*Συνταγή και φωτογραφίες της Ree Drummond.